Sezon jesienno-zimowy już za pasem, a na naszym blogu nie może oczywiście zabraknąć roślinnych przepisów na wypieki, alternatywnych dla tradycyjnych ciast. Dziś przedstawiamy Wam kultowe ciasto marchewkowo-piernikowe z melasą karobową. Głęboki, korzenny smak, delikatna i wilgotna konsystencja oraz obłędny aromat – czy w chłodny, ponury dzień potrzebujemy czegoś więcej?
- Czas przygotowania: ok. 90 minut,
- Przepis na 10 porcji,
- Wartość energetyczna: 127 kcal na porcję.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżki melasy karobowej,
- 5 łyżek erytrolu,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej samodzielnie przygotowanej),
- szczypta soli,
- 250 g marchewki.
Sposób przygotowania:
- Obierz i umyj marchewkę, po czym zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- Jajka wymieszaj dokładnie z erytrolem i melasą.
- Do przygotowanej masy dodawaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, cały czas mieszając.
- Całość mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję gładkiej masy.
- Ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.
Marchewkowo-piernikowe ciasto z melasą to ciekawy, zdrowy zamiennik tradycyjnego piernika. Możesz z powodzeniem częstować nim gości w sezonie jesienno-zimowym. Będzie idealnie komponować się z rozgrzewającą herbatą czy kawą!
Zobacz także: