Sezon jesienno-zimowy już za pasem, a na naszym blogu nie może oczywiście zabraknąć roślinnych przepisów na wypieki, alternatywnych dla tradycyjnych ciast. Dziś przedstawiamy Wam kultowe ciasto marchewkowo-piernikowe z melasą karobową. Głęboki, korzenny smak, delikatna i wilgotna konsystencja oraz obłędny aromat – czy w chłodny, ponury dzień potrzebujemy czegoś więcej?

Ciasto >>

  • Czas przygotowania: ok. 90 minut,
  • Przepis na 10 porcji,
  • Wartość energetyczna: 127 kcal na porcję.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki melasy karobowej,
  • 5 łyżek erytrolu,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej samodzielnie przygotowanej),
  • szczypta soli,
  • 250 g marchewki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i umyj marchewkę, po czym zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Jajka wymieszaj dokładnie z erytrolem i melasą.
  3. Do przygotowanej masy dodawaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, cały czas mieszając.
  4. Całość mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję gładkiej masy.
  5. Ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.

Marchewkowo-piernikowe ciasto z melasą to ciekawy, zdrowy zamiennik tradycyjnego piernika. Możesz z powodzeniem częstować nim gości w sezonie jesienno-zimowym. Będzie idealnie komponować się z rozgrzewającą herbatą czy kawą!


Zobacz także: