Karob to naturalna substancja znana od lat i dosyć szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Jest pozyskiwana ze strąków zimnozielonych roślin rosnących w klimacie śródziemnomorskim, określanych mianem chleba świętojańskiego. Może występować jako melasa, mączka czy proszek, które różnią się pochodzeniem i właściwościami. Czym dokładnie jest karob, jakie wartości odżywcze zawiera i jakie ma zastosowanie?
SPIS TREŚCI |
Karob - co to jest?
Karob jest nazwą rośliny Ceratonia siliqua, w języku polskim występującej jako szarańczyn strąkowy. Drzewo karobowe, jak również nazywana jest ceratonia, posiada owoce w postaci strąków i to właśnie z nich pozyskiwane są substancje spożywcze. Pojawiają się one w różnych postaciach - jako proszek karobowy ze strąków bez nasion, mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana z samych nasion, a także melasa karobowa ze strąków. Mączka, szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym, określana jest symbolem E410 lub nazwą guma karobowa.
Karob - właściwości i zastosowanie
W zależności od typu karobu - mączki, proszku, melasy albo strąków w całości - właściwości są nieco inne.
Wyjątkowym bogactwem składników cechuje się mączka chleba świętojańskiego pozyskiwana z nasion. Ma biało-żółtą barwę, jest doskonałym zagęstnikiem i stabilizatorem. Czysta mączka chleba świętojańskiego to składnik powszechnie występujący w produktach spożywczych. Może je naturalnie zagęszczać i stabilizować, bez konieczności użycia sztucznych zagęstników, stąd również popularne określenie substancji - guma karobowa.
Karob sprawdza się także jako łagodny słodzik z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów. Coraz częściej stosuje się go w kuchni zarówno do przygotowywania słodkich deserów czy napojów, jak i innych codziennych potraw. Może być lubiany przez dzieci z uwagi na smak, aromat i delikatną słodycz, które do złudzenia przypominają pewien bardzo ceniony - zarówno przez malców, jak i dorosłych - produkt.
Karob - zdrowy zamiennik kakao
Proszek ze strąków chleba świętojańskiego ma delikatny słodki karmelowy smak, czekoladowy zapach i kolor, a jego właściwości przypominają kakao - dlatego właśnie jest coraz powszechniej stosowany jako jego zamiennik. Jest naturalnie słodki, nie wymaga dosładzania. Zawiera dużą dawkę błonnika i innych odżywczych substancji, dzięki czemu jego zastosowanie w diecie wprowadza bardzo korzystne urozmaicenie. Będzie świetnym składnikiem napoju, deserów na zimno czy ciast. Karob stanowi wartą uwagi alternatywę dla kakao, zwłaszcza że pozwala ograniczyć spożycie cukru.
Karob - wartości odżywcze, minerały, witaminy
Karob, rozumiany jako nasiona rośliny nazywanej chlebem świętojańskim w sproszkowanej postaci, odznacza się stosunkowo bogatym składem. Według danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference na 100 gram produktu przypada:
Wartości odżywcze
- Białko - 4,62 g
- Tłuszcz - 0,65 g
- Węglowodany - 88,88 g (w tym cukry proste: 49,08 g)
- Błonnik - 39.8 g
- Kalorie - 222 kcal
Minerały
- Cynk - 0,92 mg
- Fosfor - 79 mg
- Magnez - 54 mg
- Potas - 827 mg
- Sód - 35 mg
- Wapń - 348 mg
- Żelazo - 2,94 mg
Witaminy
- Witamina A -14 IU
- Witamina B6 - 0,366 mg
- Witamina C - 0,2 mg
- Witamina E - 0,63 mg
- Tiamina - 0,053 mg
- Ryboflawina - 0,461 mg
- Niacyna - 1,897 mg v
- Kwas foliowy - 29 µg
Jak spożywać karob?
Karob bez obaw można stosować go bez obróbki termicznej - będzie to nawet wskazane, by uniknąć degradacji witamin. Ważną informacją jest również fakt, że nie wywołuje znaczących skutków ubocznych. Jedyną nieprzyjemnością, jaka może nas spotkać po spożyciu go w nadmiarze, są wzdęcia. Jest to więc bezpieczny, w pełni naturalny produkt, którego konsumpcję powinien nam ograniczać jedynie zdrowy rozsądek.
Zobacz także: