Przygotowujesz danie kuchni japońskiej lub aromatyczną potrawę z mięsem w roli głównej, ale całkowicie zapomniałeś o marynacie? Nic straconego! Przedstawiamy szybki i prosty sposób na sos teriyaki. Wystarczy zaledwie kilka składników, kwadrans wolnego czasu i… gotowe!

Sos teriyaki przywędrował do nas prosto z Japonii, ale jego nazwa oznacza coś znacznie więcej niż element dania. Teriyaki to tak naprawdę japońska technika kulinarna, która oznacza girillowanie lub pieczenie ryb i mięsa w marynacie zwanej tare.

sos teriyaki

Czas przygotowania: 15 minut
Wartość energetyczna: 122 kcal / 100 g
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanki ciemnego sosu sojowego.

Sposób przygotowania

    Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce z małymi oczkami. Do miseczki wlej wodę, ciemny sos sojowy, dodaj miód, cukier, imbir i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz przygotować ostrą wersję sosu, dodaj posiekaną papryczkę chili.

Sos teriyaki znakomicie sprawdza się jako marynata do mięs, ale nie tylko. Choć kurczak teriyaki jest daniem znanym niemal na całym świecie, coraz częściej do głosu dochodzą także wege przepisy z użyciem tego sosu. Zamarynuj w teriyaki ulubione warzywa i ciesz się niesamowitym smakiem! Ten sos to także wspaniały dodatek do sushi, spring rollsów, sajgonek i wielu innych potraw. Wszystko zależy tak naprawdę od Ciebie i Twojej kulinarnej wyobraźni.

Smacznego!


Zobacz także:


Średnia: 4.76 z 6 ocen