Kolacja wigilijna wszystkim nam kojarzy się z ulubionymi potrawami. Kiedy nadchodzi zima, zaczynamy myśleć o smakach i zapachach, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Aromat grzybów, piernika i korzennych przypraw towarzyszy nam nawet w sklepach i restauracjach. Istnieje jedna potrawa, obecnie nieco mniej popularna, a której aromat wszyscy na pewno znamy i lubimy. To oczywiście kompot z suszonych owoców!

Kompot wigilijny

Tradycyjny kompot wigilijny z suszonych owoców ma niepowtarzalny owocowy smak i bogaty aromat – zwłaszcza jeśli dodamy do niego ulubione korzenne przyprawy. Jest pyszny, bardzo zdrowy, poprawia trawienie i stanowi doskonałe zwieńczenie wigilijnego posiłku. Na dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu! Przedstawiamy prosty, sprawdzony przepis na kompot z suszu.

  • Czas przygotowania: 60 minut (+ około 12 godzin na moczenie suszonych owoców)
  • Wartość energetyczna na 100 g: 40 kcal
  • Ilość porcji: 1, 5 l

Składniki

  • woda – 3 l
  • cynamon – 1-2 laski
  • goździki – 7-10 sztuk
  • suszone gruszki – 100 g
  • suszone wędzone śliwki – 80 g
  • suszone jabłka – 100 g
  • suszone jabłka wędzone – 50 g
  • suszone morele – 80 g
  • suszone śliwki – 80 g
  • suszona żurawina – 50 g
  • anyż – 2 lub 3 gwiazdki

Sposób przygotowania

  1. Suszone owoce dokładnie wypłucz: zalej zimną wodą z kranu, wymieszaj, wylej wodę, a następnie powtórz czynność jeszcze raz.
  2. Wypłukane owoce umieść w dużym, najlepiej czterolitrowym garnku. To w nim będziesz gotować kompot. Owoce zalej trzema litrami wody i odstaw w bezpieczne miejsce na 12 godzin.
  3. Owoce po wymoczeniu będą napęczniałe – dzięki wchłonięciu wody. Nie wylewaj wody – dorzuć do garnka z owocami goździki, gwiazdki anyżu oraz laski cynamonu.
  4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj susz na małym ogniu przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Kompot z suszu jest gotowy! Odcedź owoce – powinno zostać około 1,5 litra esencjonalnego, mocnego kompotu, który podczas picia można jeszcze rozcieńczać w proporcjach 1:1.

Dodatkowe porady

  • Najwygodniej przygotować owoce wieczorem i odstawić je do moczenia na noc. Garnek warto przykryć pokrywką, by przez czas moczenia do wody nie dostał się kurz, sierść zwierząt domowych i inne zanieczyszczenia.
  • Jeśli lubisz bardzo słodkie kompoty, po ugotowaniu możesz dodać do niego cukier – a najlepiej miód – do smaku.
  • Porada zero waste: owoce po odcedzeniu możesz podać na stół jako przekąskę lub wykorzystać do owsianki!

Lubicie kompoty? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie nasz przepis!


Zobacz także: