Kolacja wigilijna wszystkim nam kojarzy się z ulubionymi potrawami. Kiedy nadchodzi zima, zaczynamy myśleć o smakach i zapachach, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Aromat grzybów, piernika i korzennych przypraw towarzyszy nam nawet w sklepach i restauracjach. Istnieje jedna potrawa, obecnie nieco mniej popularna, a której aromat wszyscy na pewno znamy i lubimy. To oczywiście kompot z suszonych owoców!
Tradycyjny kompot wigilijny z suszonych owoców ma niepowtarzalny owocowy smak i bogaty aromat – zwłaszcza jeśli dodamy do niego ulubione korzenne przyprawy. Jest pyszny, bardzo zdrowy, poprawia trawienie i stanowi doskonałe zwieńczenie wigilijnego posiłku. Na dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu! Przedstawiamy prosty, sprawdzony przepis na kompot z suszu.
- Czas przygotowania: 60 minut (+ około 12 godzin na moczenie suszonych owoców)
- Wartość energetyczna na 100 g: 40 kcal
- Ilość porcji: 1, 5 l
Składniki
- woda – 3 l
- cynamon – 1-2 laski
- goździki – 7-10 sztuk
- suszone gruszki – 100 g
- suszone wędzone śliwki – 80 g
- suszone jabłka – 100 g
- suszone jabłka wędzone – 50 g
- suszone morele – 80 g
- suszone śliwki – 80 g
- suszona żurawina – 50 g
- anyż – 2 lub 3 gwiazdki
Sposób przygotowania
- Suszone owoce dokładnie wypłucz: zalej zimną wodą z kranu, wymieszaj, wylej wodę, a następnie powtórz czynność jeszcze raz.
- Wypłukane owoce umieść w dużym, najlepiej czterolitrowym garnku. To w nim będziesz gotować kompot. Owoce zalej trzema litrami wody i odstaw w bezpieczne miejsce na 12 godzin.
- Owoce po wymoczeniu będą napęczniałe – dzięki wchłonięciu wody. Nie wylewaj wody – dorzuć do garnka z owocami goździki, gwiazdki anyżu oraz laski cynamonu.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj susz na małym ogniu przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kompot z suszu jest gotowy! Odcedź owoce – powinno zostać około 1,5 litra esencjonalnego, mocnego kompotu, który podczas picia można jeszcze rozcieńczać w proporcjach 1:1.
Dodatkowe porady
- Najwygodniej przygotować owoce wieczorem i odstawić je do moczenia na noc. Garnek warto przykryć pokrywką, by przez czas moczenia do wody nie dostał się kurz, sierść zwierząt domowych i inne zanieczyszczenia.
- Jeśli lubisz bardzo słodkie kompoty, po ugotowaniu możesz dodać do niego cukier – a najlepiej miód – do smaku.
- Porada zero waste: owoce po odcedzeniu możesz podać na stół jako przekąskę lub wykorzystać do owsianki!
Lubicie kompoty? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie nasz przepis!
Zobacz także: