Zupa ramen - jedna z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej. Dzięki upowszechnieniu się lokali gastronomicznych nawiązujących do kultury kraju Kwitnącej Wiśni, wielu z nas miała już okazję ramenu spróbować. Nawet wśród zagorzałych fanów tej niezwykle treściwej zupy wiedza na jej temat zwykle nie jest jednak wielka. Tymczasem ramen to danie o ciekawej historii i wielu twarzach, o czym opowiemy co nieco w naszym artykule.

zupa ramen

SPIS TREŚCI

  1. Czym jest ramen? Krótka historia potrawy
  2. Podstawowe rodzaje ramenu
  3. Główne składniki ramenu
  4. Właściwości i wartości odżywcze zupy ramen
  5. Główne składniki ramenu
  6. Przepis na shōyu rāmen
  7. Przepis na ramen wegetariański


Czym jest ramen? Krótka historia potrawy

W języku japońskim słowo ramen jest odpowiednikiem chińskiego słowa la mian, czyli pewnego rodzaju makaronu pszennego. Jako danie, bulion z makaronem i innymi dodatkami, przywędrował do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin już na początku XX wieku. Wtedy natomiast podstawę diety Japończyków wciąż stanowił ryż.

Ramen zyskał swoją popularność dopiero po II Wojnie Światowej, kiedy z powodu ubogich zbiorów ryżu w Japonii nastała klęska głodu. Niska cena, łatwa dostępność składników oraz wysoka sytość sprawiły, że dziś trudno wyobrazić sobie tworzenie jakiegokolwiek japońskiego przewodnika kulinarnego bez ramenu.

Podstawowe rodzaje ramenu

Podstawę ramenu stanowi oczywiście pszenny makaron, ale sam bulion w zależności od regionu i specjalności sporządzany jest już w różny sposób. Również dodatki zmieniają się często, tak więc nie ma sformalizowanego przepisu na to danie. Wyróżniamy natomiast kilka jego rodzajów:

  • Shio-rāmen. Jest to chyba najbardziej typowa odmiana ramenu, przygotowywana na bazie odtłuszczonego rosołu - kurzego lub wieprzowego. Dodatki stanowią zwykle drób, ryby, kapusta pekińska, pory czy pędy bambusa.
  • Shōyu-rāmen. Ze względu na obecność sosu sojowego, ten rodzaj wyróżnia się na tle innych ciemniejszym kolorem. Przygotowywany na bazie drobiowego (czasem też wieprzowego lub wołowego) bulionu, z dodatkiem jajek na twardo, wodorostów, pędów bambusa oraz soi. Tę odmianę wyróżnia również pikantność, którą zawdzięcza ona obecności czarnego pieprzu lub oleju chilli.
  • Miso-rāmen. Odmiana, w której bulion na bazie drobiu i ryb silnie przyprawiany jest pastą miso. Dodatki to najczęściej kiełki sojowe, sezam, cebula, wieprzowina oraz kapusta pekińska.

Główne składniki ramenu

Z racji tego, że na ramen składają się raczej składniki, które nie występują w Polsce na porządku dziennym, mogą dla wielu osób brzmieć dość niezrozumiale. Warto więc wyjaśnić pochodzenie najpopularniejszych elementów tej potrawy:

  • Miso - gęsta pasta ze sfermentowanej soi, często z dodatkiem ryżu, jęczmienia, soli oraz drożdży.
  • Wakame - algi z gatunku brunatnic, w kuchni japońskiej wykorzystywane jako warzywo.
  • Chāshū - plastry pieczonej lub duszonej wołowiny.
  • Nori - jadalne wodorosty.
  • Negi - inaczej czosnek dęty lub cebula siedmiolatka.
  • Kamaboko - gęsta pasta rybna podawana w plasterkach.
  • Moyashi - surowe lub gotowane kiełki fasoli.
  • Shinachiku - pędy bambusa.

Właściwości i wartości odżywcze zupy ramen

Z racji na brak formalnego przepisu na ramen, jego wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od rodzaju potrawy. Niemniej jednak tym, co zawsze wyróżnia tę potrawę, jest duża sytość oraz wysoka zawartość węglowodanów, gwarantowana przez makaron.

Oprócz tego ramen zazwyczaj odznacza się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu. Ze względu na obecność bulionu gotowanego na mięsie/kościach, w daniu tym znajdziemy również białko, kolagen, sporo witamin z grupy B, witaminę A, a także potas, żelazo, magnez i wapń.

Można powiedzieć, że ramen jest czymś w rodzaju esencjonalnego rosołu, któremu słusznie przypisuje się wartości zdrowotne, takie jak wspomaganie odporności, wzmacnianie stawów i kości, łagodzenie problemów żołądkowych oraz zapalenia górnych dróg oddechowych.

Przepis na shōyu rāmen

Składniki:

  • 0,5 szklanki sosu sojowego
  • 1/8 szklanki sake
  • 0,5 łyżki mirinu
  • imbir
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cały kurczak
  • 0,5 kg karkówki
  • 2 marchewki
  • 3 zielone cebulki
  • 1 cebula
  • 2 opakowania makaronu ramen
  • kilka plastrów chāshū
  • 2 marynowane jajka na miękko
  • pędy bambusa
  • 2 kawałki nori

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni podpraż 0,5 łyżki imbiru oraz cebulę - do zwęglenia.
  2. W garnku umieść mięso, marchew, czosnek oraz białą część zielonej cebulki i zalej 4 l wody.
  3. Dodaj zwęgloną cebulę i imbir.
  4. Po 30 minutach gotowania dorzuć zieloną część dymki i na wolnym ogniu gotuj przez kolejną godzinę. Wszystko powinno być przykryte wodą, a jeśli nie jest - dolej jej.
  5. Po godzinie wyłów mięso. Obierz kurczaka i kości wrzuć do wywaru, gotując kolejne 1,5 h.
  6. Po tym czasie odcedź esencjonalny rosół.
  7. Sos sojowy, sake, mirin, ok. 0,5 łyżki imbiru, ząbek czosnku oraz posiekaną cebulkę wymieszaj w rondelku i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz gaz.
  8. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
  9. Do miseczki dodaj mieszankę przygotowaną w rondelku, a następnie zalej bulionem. Dodaj makaron i ulubione dodatki. Podawaj na gorąco.

Przepis na ramen wegetariański

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • natka pietruszki
  • 0,5 selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów shitake
  • kawałek imbiru
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka płatków chilli
  • 1-2 łyżki pasty miso
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 por
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 2 płaty nori
  • makaron ramen
  • 2 jajka
  • opakowanie kiełków fasoli
  • 0,5 puszki kukurydzy

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek umyj, obierz, zalej w garnku wodą (1,5 l) i gotuj około godziny na wolnym ogniu.
  2. W połowie gotowania wywaru dorzuć przyprawy i grzyby.
  3. Pod koniec gotowania dodaj płaty kapusty, miso, sos sojowy i olej sezamowy.
  4. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie przecedź.
  5. Odłóż kapustę, marchewkę oraz grzyby.
  6. Marchewkę, grzyby oraz pora pokrój, a nori podziel na mniejsze kawałki.
  7. Ugotuj makaron oraz jajka (na półmiękko).
  8. W miskach ułóż przygotowane składniki, a następnie zalej gorącym bulionem.

Teraz, znając już przepisy, pochodzenie oraz właściwości japońskiej zupy ramen, możesz śmiało wziąć się za gotowanie, delektować się smakami kuchni japońskiej i zaskoczyć nimi swoich bliskich. Wprowadzenie dań azjatyckich do jadłospisu zapewni Ci orientalny akcent, który pomoże wyłamać się z monotonnego rytmu dnia codziennego i gotowania w kółko tych samych potraw. Smacznego!


Zobacz także: