pierogi z kapustą i grzybami

W tym wpisie przybywamy do Was z przepisem absolutnie klasycznym, czyli pierogami z kapustą i grzybami. Jest to symbol świąt Bożego Narodzenia, a dla wielu z Was ulubione danie wigilijne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie przygotować dietetyczne fit pierogi z kapustą i grzybami, mamy dla Was przepis idealny!

Czas przygotowania: 50 minut

Wartość energetyczna (porcja 5 pierogów): 300 kcal

Przepis na: 40 pierogów

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 30 g suszonych borowików,
  • Łyżeczka oliwy,
  • 250 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od namoczenia grzybów. Polecamy namaczać je przez całą noc, ale jeżeli nie masz na to czasu, wystarczy kilka godzin.
  2. Namoczone grzyby zagotuj, a następnie drobno posiekaj.
  3. Dokładnie przepłucz kapustę, po czym również posiekaj.
  4. Do posiekanej kapusty dodaj grzyby i wodę, w której się gotowały. Gotuj do czasu, aż kapusta zmięknie.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oliwie na złoto, następnie dodaj kapustę z grzybami i dokładnie wymieszaj.
  6. Czas na ciasto! Wsyp mąkę do dużej miski, wlej do niej z wyczuciem wrzątek, posiekaj ciasto drewnianym nożem, a następnie zagnieć je ręką - powinno być miękkie.
  7. Ciasto rozwałkuj, wykrój w cieście kółka, na każde z nich nałóż odpowiednią porcję farszu. Zlep brzegi pierogów. Uwaga - ciasto powinno być cienkie, ale nie za cienkie – to uniemożliwi nafaszerowanie ich kapustą i grzybami.
  8. Wszystkie pierogi gotuj w osolonej, gorącej wodzie. Pamiętaj, by do garnka wrzucać tylko kilka pierogów jednocześnie – w przeciwnym razie mogą się posklejać.
  9. Pierogi gotuj około 3-5 minut. Jeżeli wypłyną, oznacza to, że są już gotowe do spożycia.

Ciekawostka: Są dwie szkoły przygotowania ciasta na pierogi; jedni dodają do ciasta jajko, inni nie. Ciasto z jajkiem jest twardsze, ale można je cienko rozwałkować i jest doskonałe na uszka.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Was do zdrowego, ale wciąż tradycyjnego gotowania. Życzymy smacznego!


Zobacz także: