pierogi z kapustą i grzybami

Czas nieubłaganie pędzi do przodu, a daty w kalendarzu przypominają, że Święta zbliżają się wielkimi krokami. Powoli zastanawiamy się co w tym roku powinno pojawić się na wigilijnym stole. Pierogi z kapustą i grzybami to z pewnością potrwa wpisana w naszą polską tradycję i nie może jej tego dnia zabraknąć. W tym roku proponujemy jednak pierogi w nieco innym wydaniu.

Zgodnie z zasadami Pięciu Przemian przyrządzanie posiłków powinno opierać się na odpowiednim doborze i kolejności łączenia ze sobą produktów, które reprezentują pięć żywiołów - Drzewo (D), Ogień (O), Ziemię (Z), Metal (M) i Wodę (W).

                                                               

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

  • szklanki wrzątku (O)
  • 20 dag suszonych grzybów (Z)
  • 1 łyżka masła (Z)
  • 1 cebula (M)
  • szczypta czarnego pieprzu (M)
  • sól do smaku (W)
  • 20 dag kapusty kiszonej (D)


Przygotowanie: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby i gotować, aż będą miękkie. Pokroić cebulę, zeszklić ją na maśle, dodać do grzybów. Następnie dodać pieprz, sól i kapustę kiszoną. Gotować przez około 15-20 minut. Zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Jak przygotować ciasto na pierogi

Składniki na ciasto:


Przygotowanie: wsypać mąkę do dużej miski, wlać do niej z czuciem wrzątek, posiekać ciasto drewnianym nożem, następnie zagnieść ręką ciasto - powinno być miękkie. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką, resztę trzymać pod przykryciem, żeby nie wyschło.

Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na środek nałożyć farsz, zlepić brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie do chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Ciekawostka: Są dwie szkoły przygotowania ciasta na pierogi; jedni dodają do ciasta jajko, inni nie. Ciasto z jajkiem jest twardsze, ale można je cienko rozwałkować i jest doskonałe na uszka.

Życzymy smacznego! :-)