W tym wpisie przybywamy do Was z przepisem absolutnie klasycznym, czyli pierogami z kapustą i grzybami. Jest to symbol świąt Bożego Narodzenia, a dla wielu z Was ulubione danie wigilijne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie przygotować dietetyczne fit pierogi z kapustą i grzybami, mamy dla Was przepis idealny!
Czas przygotowania: 50 minut
Wartość energetyczna (porcja 5 pierogów): 300 kcal
Przepis na: 40 pierogów
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 600 g mąki pszennej,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 30 g suszonych borowików,
- Łyżeczka oliwy,
- 250 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od namoczenia grzybów. Polecamy namaczać je przez całą noc, ale jeżeli nie masz na to czasu, wystarczy kilka godzin.
- Namoczone grzyby zagotuj, a następnie drobno posiekaj.
- Dokładnie przepłucz kapustę, po czym również posiekaj.
- Do posiekanej kapusty dodaj grzyby i wodę, w której się gotowały. Gotuj do czasu, aż kapusta zmięknie.
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oliwie na złoto, następnie dodaj kapustę z grzybami i dokładnie wymieszaj.
- Czas na ciasto! Wsyp mąkę do dużej miski, wlej do niej z wyczuciem wrzątek, posiekaj ciasto drewnianym nożem, a następnie zagnieć je ręką - powinno być miękkie.
- Ciasto rozwałkuj, wykrój w cieście kółka, na każde z nich nałóż odpowiednią porcję farszu. Zlep brzegi pierogów. Uwaga - ciasto powinno być cienkie, ale nie za cienkie – to uniemożliwi nafaszerowanie ich kapustą i grzybami.
- Wszystkie pierogi gotuj w osolonej, gorącej wodzie. Pamiętaj, by do garnka wrzucać tylko kilka pierogów jednocześnie – w przeciwnym razie mogą się posklejać.
- Pierogi gotuj około 3-5 minut. Jeżeli wypłyną, oznacza to, że są już gotowe do spożycia.
Ciekawostka: Są dwie szkoły przygotowania ciasta na pierogi; jedni dodają do ciasta jajko, inni nie. Ciasto z jajkiem jest twardsze, ale można je cienko rozwałkować i jest doskonałe na uszka.
Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Was do zdrowego, ale wciąż tradycyjnego gotowania. Życzymy smacznego!
Zobacz także: