Dawno ju¿ obalono mit, ¿e kuchnia wegañska jest monotonna i pozbawiona smaku. Potrawy spe³niaj±ce wymagania tej diety s± niezwykle zró¿nicowane, a potrzebne do nich sk³adniki bez problemu znajdziemy praktycznie w ka¿dym sklepie.
Przepisy na wegañskie ¶niadania
Na dietê wegañsk± przechodzi coraz wiêcej osób, a w sklepach mo¿na znale¼æ szeroki asortyment odpowiednich produktów. Zdaniem osób, które zdecydowa³y siê na taki sposób od¿ywiania, naj³atwiej zastosowaæ go w przypadku ¶niadañ. Oto kilka pomys³ów na po¿ywne i smaczne poranne posi³ki.
Na s³ono
W przypadku ¶niadañ na s³ono weganie stawiaj± g³ównie na kanapki. W tym wypadku najwa¿niejsze s± dodatki do nich. Znakomicie nada siê pasta z rozgniecionego dojrza³ego awokado i pomidora. Mo¿na te¿ przygotowaæ pastê z ciecierzycy i suszonych pomidorów. W tym celu wystarczy wzi±æ puszkê ciecierzycy i zblendowaæ ze s³oiczkiem pomidorów, odrobin± oleju i szczypt± soli. Niektórzy twierdz±, ¿e pasta taka smakuje jak tuñczyk. Innym pomys³em jest pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli.
Oryginalnym pomys³em s± kanapki z wegañskim smalcem! Jak go przyrz±dziæ? Potrzebne s±: bia³a fasola z puszki, cebula, jab³ko, olej, li¶cie laurowe i ziele angielskie. Najpierw odcedzamy fasolê i blendujemy z odrobin± wody. Cebulê kroimy w drobn± kostkê i podsma¿amy, a jab³ko ¶cieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy i jeszcze raz delikatnie blendujemy, a nastêpnie dodajemy przyprawy. Tak przygotowany smalec mo¿e staæ w lodówce nawet kilka dni!
Na s³odko
Wegañskie ¶niadania na s³odko to najczê¶ciej musy i koktajle. Przyk³adem mo¿e byæ mus jab³kowy. Przygotowuje siê go z 3 jab³ek, które nale¿y obraæ, pokroiæ w kawa³ki i gotowaæ przez 5 minut. Potem wylewamy wodê i blendujemy jab³ka z dwiema ³y¿kami oleju kokosowego oraz 30 g wiórków kokosowych.
Doskona³ym wyborem bêdzie te¿ koktajl kakaowy. Najpierw blendujemy banana i awokado z odrobin± mleka ry¿owego, a potem dolewamy mleka tak, by uzyskaæ do 800 ml napoju, co wystarcza na dwie porcje. Na koniec dodajemy ³y¿kê kakao i blendujemy ponownie.
Do szko³y
A co zrobiæ, je¶li chcemy zdrowy i po¿ywny posi³ek np. dziecku do szko³y? Mo¿na przygotowaæ mu na przyk³ad jaglankê. Potrzeba do niej 500 ml mleka ry¿owego i 6-7 ³y¿ek p³atków jaglanych. Oba sk³adniki gotujemy przez 3 minuty; mo¿emy wówczas dodaæ pewne dodatki dla smaku, np. ³y¿kê kakao, mielon± waniliê lub p³atki migda³owe. Tak przygotowan± pastê mo¿na zapakowaæ do s³oiczka.
Innym pomys³em jest wegañskie sushi. Do jego przyrz±dzenia potrzebujemy kilku arkuszy nori, ry¿u i ciemnego sosu sojowego. Ry¿ gotujemy tak, by by³ kleisty (nie sypki!), a kiedy wystygnie, doprawiamy sosem sojowym. Potem k³adziemy arkusz nori matow± stron± do góry i nak³adamy na niego cienk± warstwê ry¿u. Na ¶rodek k³adziemy wybrane dodatki (np. tofu wêdzone, seler naciowy, grzyby mun, czerwon± paprykê, ogórek), a potem zawijamy.
Je¶li nasz malec lubi s³odycze, to mo¿emy mu przyrz±dziæ pastê czekoladow±. W tym celu pra¿ymy w piekarniku szklankê migda³ów przez 10 minut, a jednocze¶nie na ten sam czas zalewamy wrz±tkiem szklankê daktyli. Potem blendujemy oba sk³adniki z 4 ³y¿kami kakao, dodaj±c ewentualnie wody dla uzyskania w³a¶ciwej konsystencji. W ten sposób otrzymujemy spory s³oik pasty, który mo¿na przez kilka dni przechowywaæ w lodówce i dawaæ dziecku po ma³ej porcji akurat na ¶niadanie.
Smacznego!
Zobacz tak¿e: