Wegańskie śniadanie



Dawno już obalono mit, że kuchnia wegańska jest monotonna i pozbawiona smaku. Potrawy spełniające wymagania tej diety są niezwykle zróżnicowane, a potrzebne do nich składniki bez problemu znajdziemy praktycznie w każdym sklepie.


Przepisy na wegańskie śniadania

Na dietę wegańską przechodzi coraz więcej osób, a w sklepach można znaleźć szeroki asortyment odpowiednich produktów. Zdaniem osób, które zdecydowały się na taki sposób odżywiania, najłatwiej zastosować go w przypadku śniadań. Oto kilka pomysłów na pożywne i smaczne poranne posiłki.

Na słono

W przypadku śniadań na słono weganie stawiają głównie na kanapki. W tym wypadku najważniejsze są dodatki do nich. Znakomicie nada się pasta z rozgniecionego dojrzałego awokado i pomidora. Można też przygotować pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów. W tym celu wystarczy wziąć puszkę ciecierzycy i zblendować ze słoiczkiem pomidorów, odrobiną oleju i szczyptą soli. Niektórzy twierdzą, że pasta taka smakuje jak tuńczyk. Innym pomysłem jest pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli.

Oryginalnym pomysłem są kanapki z wegańskim smalcem! Jak go przyrządzić? Potrzebne są: biała fasola z puszki, cebula, jabłko, olej, liście laurowe i ziele angielskie. Najpierw odcedzamy fasolę i blendujemy z odrobiną wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, a jabłko ścieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy i jeszcze raz delikatnie blendujemy, a następnie dodajemy przyprawy. Tak przygotowany smalec może stać w lodówce nawet kilka dni!

Na słodko

Wegańskie śniadania na słodko to najczęściej musy i koktajle. Przykładem może być mus jabłkowy. Przygotowuje się go z 3 jabłek, które należy obrać, pokroić w kawałki i gotować przez 5 minut. Potem wylewamy wodę i blendujemy jabłka z dwiema łyżkami oleju kokosowego oraz 30 g wiórków kokosowych.

Doskonałym wyborem będzie też koktajl kakaowy. Najpierw blendujemy banana i awokado z odrobiną mleka ryżowego, a potem dolewamy mleka tak, by uzyskać do 800 ml napoju, co wystarcza na dwie porcje. Na koniec dodajemy łyżkę kakao i blendujemy ponownie.

Musy i deserki>>

Do szkoły

A co zrobić, jeśli chcemy zdrowy i pożywny posiłek np. dziecku do szkoły? Można przygotować mu na przykład jaglankę. Potrzeba do niej 500 ml mleka ryżowego i 6-7 łyżek płatków jaglanych. Oba składniki gotujemy przez 3 minuty; możemy wówczas dodać pewne dodatki dla smaku, np. łyżkę kakao, mieloną wanilię lub płatki migdałowe. Tak przygotowaną pastę można zapakować do słoiczka.

Innym pomysłem jest wegańskie sushi. Do jego przyrządzenia potrzebujemy kilku arkuszy nori, ryżu i ciemnego sosu sojowego. Ryż gotujemy tak, by był kleisty (nie sypki!), a kiedy wystygnie, doprawiamy sosem sojowym. Potem kładziemy arkusz nori matową stroną do góry i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu. Na środek kładziemy wybrane dodatki (np. tofu wędzone, seler naciowy, grzyby mun, czerwoną paprykę, ogórek), a potem zawijamy.

Jeśli nasz malec lubi słodycze, to możemy mu przyrządzić pastę czekoladową. W tym celu prażymy w piekarniku szklankę migdałów przez 10 minut, a jednocześnie na ten sam czas zalewamy wrzątkiem szklankę daktyli. Potem blendujemy oba składniki z 4 łyżkami kakao, dodając ewentualnie wody dla uzyskania właściwej konsystencji. W ten sposób otrzymujemy spory słoik pasty, który można przez kilka dni przechowywać w lodówce i dawać dziecku po małej porcji akurat na śniadanie.

Smacznego!

16,99 zł
w magazynie
8.93 zł/ za szt. w zest.
53,59 zł
w magazynie
6.1 zł/ za szt. w zest.
54,89 zł
w magazynie
PROMOCJA
5,46 zł
Cena regularna: 6.69 zł -18% Najniższa cena: 5,79 zł -6%
w magazynie
5.17 zł/ za szt. w zest.
77,57 zł
w magazynie
10,49 zł
wysyłka w 48 godzin
PROMOCJA
8,99 zł
Cena regularna: 11.79 zł -24% Najniższa cena: 9,89 zł -9%
w magazynie
2,59 zł
w magazynie
9,99 zł
w magazynie
6,29 zł
w magazynie
11,49 zł
w magazynie
13,39 zł
w magazynie
15,49 zł
wysyłka w 48 godzin
7,20 zł
w magazynie
17,35 zł
wysyłka w 48 godzin
29,70 zł
w magazynie
6,99 zł
w magazynie
23,39 zł
w magazynie
© 2025 - All rights reserved Sklepy internetowe