Od pewnego czasu dużo słyszy się o szkodliwym działaniu mleka zwierzęcego (w szczególności krowiego, które najczęściej pijemy) na organizm człowieka. Pojawiają się opinie, że mleko nie zapewnia zdrowych kości, a wręcz przeciwnie, z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie z jego trawieniem oraz, że może być ono nawet przyczyną powstawania nowotworów. Mleko krowie zawiera laktozę, a w społeczeństwie pojawia się coraz więcej osób cierpiących na nietolerancję tego składnika.
Zdrowszą alternatywą są więc napoje roślinne wyglądem przypominające mleko. Napoje roślinne nie zawierają laktozy i zwykle są też bezglutenowe. Smak jest uzależniony od tego z czego dany napój jest zrobiony. Wybór jest coraz większy. W Bee można spotkać:
A z czasem na pewno będzie ich przybywać. Napoje roślinne można wykorzystać tak jak tradycyjne mleko do kawy, deserów, owsianki, płatków śniadaniowych, koktajli itd.
Jeżeli znajdziemy odrobinę wolnego czasu napój roślinny możemy zrobić w domu. Aby samodzielnie przygotować napój roślinny należy zalać 1 szklankę np. migdałów (można je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę) lub nasion wodą i pozostawić na około 8 godzin lub całą noc, do namoczenia. Następnie trzeba je zmiksować i odcedzić przy pomocy gazy rozłożonej na sitku. Napój gotowy!
Napoje roślinne mają wiele zalet:
Powiedzenie pij mleko będziesz wielki raczej nie ma już racji bytu, a napoje roślinne z biegiem czasu zyskują popularność i nowych zwolenników.
Napój sojowy jest idealnym produktem roślinnym zaspokajającym pragnienie. Można go pić zarówno jako dodatek do posiłku lub wykorzystać jako bazę do przygotowania pełnowartościowego dania. Świetnie łączy się np. z płatkami kukurydzianymi, owsianymi czy z innych zbóż. Z dodatkiem owoców tworzy smakowite musli. Napój sojowy można także wykorzystać jako podstawę do różnego rodzaju koktajli oraz smoothie owocowo-warzywnych.
Charakterystyczny smak w połączeniu ze świeżością mięty czy wanilii nadaje orzeźwienie. Na bazie napoju sojowego można wykonać także doskonałe w smaku naleśniki lub placuszki, np. z jabłkiem, dynią czy cukinią. To dobra podstawa mlecznych deserów.
Napój sojowy jest doskonałą alternatywą dla osób, które mają alergię na produkty mleczne i laktozę. Ze względu na niski indeks glikemiczny, może być również stosowany przez diabetyków. Jedynym przeciwwskazaniem w spożywaniu może być alergia na produkty sojowe. Napój sojowy dostępny jest również w wersji bezglutenowej, co stawia go na wysokim miejscu w diecie osób chorych na celiakię.
Polecamy także pozostałe napoje roślinne, między innymi: napoje sojowe, napoje orkiszowe, napoje gryczane, napoje owsiane, napoje kokosowe, napoje migdałowe, napoje ryżowe.
Mleko roślinne staje się coraz bardziej popularne jako dodatek lub baza wielu potraw. Interesujące jest, że walory zdrowotno-kulinarne tej grupy produktów zostały docenione już wieki temu. Pierwsze zapiski o mleku roślinnym jako składniku różnych dań pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego. Przepisy można odnaleźć także w średniowiecznych manuskryptach. Obecnie mleka pochodzenia roślinnego stosuje się w wielu kuchniach świata. Mleko kokosowe to istotny element kuchni tajskiej, kuchnia chińska znana jest z szerokiego zastosowania mleka sojowego i innych produktów sojowych, w kuchni sycylijskiej natomiast często używanym składnikiem jest mleko migdałowe.
Oto kilka pomysłów na proste, oryginalne dania i koktajle, które zaskakują niezwykłym smakiem, a do tego są bogate w wartościowe składniki.
Szybki i bardzo prosty do przygotowania koktajl o właściwościach przeciwnowotworowych i dodatkowo bogaty w witaminy.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy zmiksować, można dodać odrobinę miodu lub cukru (np. ksylitolu) do smaku. Koktajl jest od razu gotowy do spożycia.
Ciepłe śniadanie dodaje energii na cały dzień, a owsianka to sposób, aby je błyskawicznie przygotować. Przepis można modyfikować w zależności od upodobań, dodając owoce sezonowe, nasiona i orzechy.
Składniki:
Przygotowanie:
Podgrzej mleko ryżowe razem z płatkami owsianymi. Ogrzewaj ok. 10 min z odrobiną wanilii i cynamonu. Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki.
Przepis na pożywne, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronu lub ziemniaków, której szczególnego smaku nadaje mleko roślinne.
Składniki:
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na temperaturę ok. 220 stopni. Pokrój warzywa w cienkie plastry, a cebulę posiekaj w kostkę. Dodaj czosnek oraz oliwę z oliwek, następnie dopraw solą, pieprzem i oregano. Przygotowane warzywa piecz, dopóki nie staną się kruche i rumiane (ok. 30 min), od czasu do czasu mieszając. Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu wraz z mlekiem migdałowym i szklanką wody. Należy dodać odrobinę soli. Kiedy ryż będzie miękki i wchłonie większość wody, odstaw go do ostygnięcia. Do upieczonych warzyw dodaj ryż i wymieszaj. Na wierzch dodaj płatki migdałów i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 3 min, dopóki nie nabiorą brązowego koloru. Gotową zapiekankę można udekorować świeżą bazylią.
Bardzo prosta, gęsta zupa krem z kalafiora, której bazą jest mleko roślinne. Idealnie może sprawdzić się także jako przystawka.
Składniki:
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na temperaturę ok. 190 stopni. Posiekaj kalafior łącznie z łodygami na drobne kawałki. Połowę przygotowanego kalafiora umieść na blaszce i dodaj oliwę. Piecz ok. 20 min, dopóki nie nabierze złocistego koloru. Do pozostałej części kalafiora dodaj wodę, mleko kokosowe oraz przyprawy. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, póki kalafior nie stanie się miękki. Zmiksuj zupę za pomocą blendera. Przygotowany wcześniej kalafior dodaj do gotowej zupy.
Korzystamy z plików cookies.
Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce.