
Rodzaje i właściwości kawy
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromnym uznaniem zarówno wśród smakoszy, jak i osób, które po prostu potrzebują porannej dawki energii.
Erytrol (erytrytol) to coraz popularniejsza substancja, odpowiadająca na potrzebę znalezienia możliwie najzdrowszego zamiennika tradycyjnego cukru. Wielu z nas uwielbia słodycze czy słodkie wypieki, a bez kawy z dodatkiem cukru nie wyobrażamy sobie poranka. Jak wiemy, biały cukier to produkt wysoko przetworzony, pozbawiony wartości odżywczych i bardzo kaloryczny. Czy starając się żyć zdrowo, musimy rezygnować z dosładzania napojów i słodyczy? Niekoniecznie!
Obecnie na rynku dostępna jest szeroka oferta naturalnych, zdrowych zamienników cukru białego, które zaspokoją nasz apetyt, a ponadto będą miały dobry wpływ na nasze zdrowie. Jedną z najpopularniejszych opcji, na którą warto zwrócić uwagę, jest właśnie erytrol, uznawany za najzdrowszy cukier świata. Czy jest tak w rzeczywistości? Zapraszamy do lektury!
SPIS TREŚCI |
Erytrytol (inaczej erytrol) to naturalny słodzik z grupy polioli pozyskiwany między innymi z owoców, porostów, alg, czy pyłków kwiatowych. Ma postać białego, sypkiego, bezwonnego proszku - wygląda więc tak samo jak klasyczny biały cukier.
Smak erytrytolu sprawia, że jest ON doskonałym zamiennikiem cukru. Erytrol jest odrobinę mniej słodki, dlatego też warto użyć go trochę więcej do posłodzenia napoju, czy wypieku. Słodzik ten wywołuje również przyjemne uczucie chłodu na języku.
Erytrytol to substancja, która nie jest metabolizowana przez ludzki organizm, dlatego też nie posiada kalorii. Ponadto substancja ta ma zerowy indeks glikemiczny. Dzięki tym właściwościom jest to idealny słodzik, który może być używany zamiast cukru na diecie.
W 100 g erytrolu znajdziemy:
Erytrytol to naturalna substancja, która jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia. Co więcej, może być stosowany w codziennej diecie przez osoby chore na cukrzycę, a także osoby z insulinoopornością.
Erytrol to całkowicie bezpieczny produkt, który właściwie nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Jedynie nadmierne spożycie tej substancji u niektórych osób może wywołać takie objawy jak ból brzucha, biegunki, czy wzdęcia.
Erytrol jest pyszny i słodki, a ponadto nie pozostawia w ustach dziwnego posmaku, w przeciwieństwie do wielu innych substancji używanych jako zamiennik cukru. Nie wywołuje próchnicy czy innych problemów z zębami. Jest również silnym antyoksydantem, gdyż spowalnia działanie wolnych rodników. Ponadto jest nieocenionym składnikiem diety w czasie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacnia układ immunologiczny, który walczy z wirusami i bakteriami.
Erytrol świetnie sprawdza się także jako substancja słodząca w diecie ketogenicznej, ponieważ praktycznie nie zwiększa ilości węglowodanów w diecie oraz nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Erytrytol jest świetnym zamiennikiem cukru dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością, gdyż ma zerowy indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie zwiększa ON poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób cierpiących na te dolegliwości.
Produkty dosładzane erytrolem mogą być włączone do codziennej diety bez obaw o stan zębów, gdyż przeciwdziała ON powstawaniu próchnicy zębów poprzez niwelowanie działania bakterii odpowiedzialnych za powstanie płytki nazębnej.
Erytrytol nie jest w ogóle metabolizowany w organizmie człowieka, jednakże jest doskonale tolerowany przez układ trawienny i zazwyczaj nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Erytrol może być stosowany w przypadku osób odchudzających się, gdyż nie zawiera kalorii. Kawa czy herbata z erytrolem to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów.
Erytrolowi przypisuje się silne działanie antyoksydacyjne, ponieważ przeciwdziała rozwojowi wolnych rodników. Dzięki temu skutecznie spowalnia starzenie się organizmu.
Erytrytol w 2006 roku został uznany w Unii Europejskiej jako substancja słodząca, która może być używana do produkcji:
Ponadto erytrol idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, domowych lemoniad, oraz do przygotowywania domowych wypieków i deserów.
Erytrytolowi przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Ponadto jest to substancja, która smakuje niemal identycznie jak biały cukier, więc z powodzeniem znajduje zastosowanie jako jego zdrowsza, naturalna alternatywa. Innym słodzikami, na które warto zwrócić uwagę, są ksylitol oraz stewia.
Ksylitol to substancja pozyskiwana z łuszczyn kukurydzy, o dość niskim indeksie glikemicznym oraz obniżonej, względem cukru, ilości kalorii. Niestety ksylitol wykazuje u niektórych osób działanie przeczyszczające, dlatego też powinien być stosowany z umiarem.
Z kolei stewia jest dużo słodsza od cukru i tak samo jak erytrol, nie zawiera kalorii. Stewia ma również zerowy indeks glikemiczny, działa antyoksydacyjnie oraz zapobiega próchnicy. W przeciwieństwie do erytrolu stewia pozostawia jednak specyficzny posmak, który może nie odpowiadać niektórym osobom, jak również zaburzać smak słodyczy czy deserów przygotowanych z jej użyciem.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromnym uznaniem zarówno wśród smakoszy, jak i osób, które po prostu potrzebują porannej dawki energii.
Wiosna to czas, kiedy na straganach i w supermarketach pojawiają się nowalijki – świeże, kolorowe warzywa, które wprowadzają radość do naszej diety.
Karmienie piersią to piękny i naturalny proces, ale również wyzwanie, które wymaga od matki odpowiedniego podejścia do żywienia. W tym artykule przyjrzymy się, jakie są najważniejsze zasady diety matki karmiącej.