Napoje owsiane

Jest 150 produktów.
-24%
w magazynie
-20%
w magazynie
-18%
8,99 zł 10,99 zł
Inka Napój owsiany 1 l
w magazynie
-18%
w magazynie
-10%
w magazynie
-14% NOWOŚĆ
w magazynie
-13%
w magazynie

Coraz większą uwagę zwracamy nie tylko na to, co jemy, ale także na to, co pijemy. Spożywanie odpowiednich płynów ma ogromny wpływ na nasz organizm i zdrowe odżywianie, dlatego też warto wybierać takie, które przygotowane zostały na bazie naturalnych i zdrowych składników. Takimi produktami są chociażby napoje roślinne, które znajdą Państwo w naszym bardzo bogatym asortymencie. Szczególną uwagę w tym wypadku warto zwrócić na napoje owsiane.

Napój owsiany - wegańskie mleko, które łatwo pokochać

W naszym sklepie znajdą Państwo mleko roślinne owsiane w kilku smakach, między innymi o smaku waniliowym i migdałowym czy naturalnym. W swoim asortymencie umieściliśmy również napój owsiany w wersji bezglutenowej dla osób, które cierpią na nietolerancję tego składnika - dzięki temu w gruncie rzeczy każdy może znaleźć u nas coś dla siebie.

Napój owsiany, znany również jako mleko owsiane, dobrze jest pić w czystej postaci bez dodatków, może okazać się świetnym napojem na dłuższy dzień w pracy czy też w szkole. Jednak w prosty sposób wykorzystamy go także w kuchni. To doskonała baza do wszelkiego rodzaju koktajli owocowych, naleśników, zup mlecznych i płatków zbożowych.

Dlaczego warto spożywać mleko owsiane?

Napoje owsiane doskonale wzbogacają także smak kawy czy herbaty. Mleko owsiane do kawy staje się coraz popularniejsze i taka zmiana może pozytywnie zaskoczyć niejednego kawosza, upierającego się przy mleku tradycyjnym.

Co więcej, napój owsiany jest bogaty w witaminy z grupy B i kwas foliowy. Spożywać może go każdy z nas, by nieco urozmaicić i wzbogacić swoją codzienną dietę. Napój owsiany może doskonale zastąpić tradycyjne produkty mleczne.

Napoje roślinne z dobrym składem to przyszłość świata, a mleka owsiane to znakomity początek przygody z wegańskimi odpowiednikami mleka krowiego.

Czy napój owsiany jest zdrowy? Właściwości mleka owsianego

Skład mleka owsianego znacząco różni się od mleka krowiego - najważniejszym składnikiem zawartym w naturalnym napoju owsianym jest błonnik rozpuszczalny, który jest niezwykle istotny dla utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit. Beta-glukan, bo tak nazywa się ów błonnik, przyczynia się do gospodarki lipidowej i węglowodanowej i, jak wykazują badania, ma realny wpływ na obniżenie cholesterolu.

Dobry napój owsiany zawiera także wysokie dawki witaminy A oraz witaminy D, które odgrywają ważną rolę w dbaniu o nasz układ odpornościowy. Zawartość żelaza, które bierze udział w produkcji hemoglobiny, i witaminy B12, odpowiadającej za produkcję kwasów nukleinowych i krwinek czerwonych, sprawia natomiast, że napoje z owsa są również cennym wsparciem w procesie krwiotwórczym.

Dodatkowo, napoje owsiane bardzo często są fortyfikowane wapniem i witaminą, co czyni je ważnym wsparciem we wzmacnianiu kości i zapobieganiu osteoporozie.

Napoju owsianego, zwłaszcza w dużych ilościach, nie poleca się natomiast diabetykom, z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów, które mogą przyczynić się do podniesienia poziomu glukozy we krwi.  

Zainteresowanie mlekiem owsianym nie byłoby tak wielkie, gdyby nie posiadało ono korzystnych dla zdrowia właściwości. Wymienione już uprzednio składniki pomagają organizmowi człowieka na wiele sposobów.

Mleko owsiane a cholesterol

Badania wykazały, że zawarte w mleku owsianym beta-glukany są wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Działanie to, zwane hipocholesterolemicznym, polega na regulowaniu frakcji tzw. złego (LDL), jak i dobrego (HDL) cholesterolu. Zależność jest prosta - obniżanie LDL ma wpływ na zwiększanie ilości HDL w krwi.

Bogate źródło wapnia 

Wzbogacanie mleka owsianego jest szczególnie ważne przy zachowaniu odpowiedniej ilości wapnia w organizmie. Fortyfikowane mleko owsiane będzie dostarczało tego minerału wraz z komplementarnie działającą witaminą D2.

Przyjmowanie odpowiedniej ilości tych składników jest niezbędne dla zachowania odpowiedniej struktury kości. Pomogą one również w zapobieganiu osteoporozy.

Witamina A i D na układ odpornościowy

Bardzo ważnym aspektem związanym z mlekiem owsianym, jest zawartość witamin A i D, które wpływają pozytywnie na układ odpornościowy. Dzięki nim układ immunologiczny może bronić się lepiej przed wirusami i bakteriami, które atakują organizm. Witaminy te, w przełożeniu, zmniejszają też podatność na choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Hashimoto.

Dla alergików, osób z nietolerancją laktozy i wegan

Napojem owsianym powinny zainteresować się wszystkie osoby, które ze względów zdrowotnych, jak i poglądowych, nie piją mleka. Bardzo mało osób jest w jakiś sposób uczulonych na owies, co sprawia, że jest to świetny sposób uzupełnienia diety w wartościowe i smaczne składniki odżywcze.

Mleko owsiane - wartości odżywcze

Składniki, które znajdziemy w 100 g mleka owsianego:

  • energia - 54 kcal,
  • białko - 1,67 g,
  • tłuszcz - 1,04 g,
  • węglowodany - 10,42 g (w tym cukry - 8,33 g),
  • wapń - 125 mg,
  • żelazo - 0,75 mg,
  • potas - 50 mg,
  • sód - 46 mg,
  • ryboflawina - 0,212 mg,
  • witamina A - 208 IU,
  • witamina D - 42 IU.

Oczywiście składy mogą się różnić w zależności od wzbogacenia danego produktu.

Mleko owsiane - przeciwwskazania

Owies i jego przetwory są bardzo zdrowe dla większości osób, jednak niektórzy powinni go unikać. W grupie ryzyka są przede wszystkim osoby z celiakią, gdyż owies zawiera aweninę, na którą organizm ludzki może reagować podobnie, jak na gluten.

Warto też wiedzieć, że napój owsiany złożony jest głównie z węglowodanów, które przyczyniają się do skoków poziomu glukozy we krwi, co może skutkować problemami z gospodarką insulinowo-węglowodanową. Osoby z insulinoopornością, jak i cukrzycą, powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanego mleka owsianego.

Mleko owsiane - zastosowanie w kuchni

O napoju owsianym warto mówić z racji na jedną zasadniczą przewagę nad innymi produktami roślinnymi tego typu - nie posiada ON gorzkiego, nieprzyjemnego posmaku. Sprawia to, że może być wykorzystywany w przeróżny sposób w jadłospisie. Jego zastosowanie ograniczone jest tylko wyobraźnią kucharza. Nadaje się zarówno do zalania płatków śniadaniowych, jak i do kawy. Sprawdzi się również przy wypiekach, produkcji jogurtów i wielu innych przysmakach.

Mleko owsiane - jak powstaje i dlaczego stało się tak popularne?

Mleko owsiane, tudzież owsiany napój, to płyn o białawym kolorze, który konsystencją przypomina krowie mleko. Swoją popularność zawdzięcza wielu czynnikom. Jeden z nich jest bardzo prosty - nie zawiera w sobie laktozy, co sprawia, że jest świetnym zamiennikiem dla zwierzęcego wariantu. Jednak na rynku możemy znaleźć wiele napojów roślinnych, które spełniają to kryterium. Dlaczego to właśnie mleko owsiane zdobyło tak dużą popularność?

Wszystko to przez kontrast smakowy z mlekiem sojowym. Było ono jeszcze do niedawna najpopularniejszym roślinnym zamiennikiem mleka, jednak owies oferuje dużo mniej odrzucający smak. Oczywiście to nie jedyne powody. Mleko owsiane jest przede wszystkim produktem bardzo pożywnym. Zanim jednak do tego przejdziemy - zobaczmy, jak powstaje ten napój.

Istnieją różne metody przygotowywania owsianego napoju, ale wszystkie można wrzucić do dwóch kategorii - metod domowych, jak i komercyjnych. Warto opowiedzieć o tej drugiej, gdyż zwykle owiana jest większą tajemnicą.

Wymieniamy kilka etapów produkcji mleka owsianego:

  • mielenie ziaren owsa z wodą,
  • dodawanie enzymów, które rozkładają złożone cukry,
  • oddzielenie łusek od reszty napoju,
  • dodawanie wartościowych składników - wzbogacone mleko owsiane może posiadać różne witaminy, minerały, jak i inne dodatki,
  • utrwalenie napoju i pakowanie.
© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe