Produkty spożywcze i Delikatesy › Kasze

Jest 150 produktów.
-9%
w magazynie
-24%
w magazynie
-21%
w magazynie
-3%
w magazynie
-19%
w magazynie
-13%
w magazynie
-6%
w magazynie
-9%
w magazynie
-22%
w magazynie
-9%
w magazynie
-19%
w magazynie
wysyłka w 48 godzin
-34%
w magazynie

Kasze to źródło wielu potrzebnych dla organizmu substancji odżywczych i minerałów. Od pewnego czasu kasze wracają do łask i pojawiają się w naszej codziennej diecie coraz częściej. Dzięki kaszy dostarczymy organizmowi to, co najlepsze, zyskamy dobre samopoczucie, a nawet stracimy zbędne kilogramy. Pod względem odżywczym kasza przewyższa ryż, makaron, a już na pewno ziemniaki, które w domach Polaków goszczą tak często.

Dlaczego warto jeść kasze?

Każda kasza ma nieco inne właściwości, ale wszystkie są wyjątkowe:

  • Regulują trawienie,
  • Pomagają w odchudzaniu,
  • Wzmacniają nerwy i serce,
  • Chronią przed anemią,
  • Są bogatym źródłem białka,
  • Pomagają kontrolować ciśnienie i pracę nerek,
  • Urozmaicają dietę.

Najlepiej wybierać kasze z kontrolowanych upraw, ekologiczne, certyfikowane. Takie właśnie oferuje Bee.pl. Wówczas możemy mieć pewność, że kasza posiada wszystkie właściwości odżywcze, za które jest tak ceniona i możemy być spokojni o jakość. To, że warto jeść kasze, nie ulega wątpliwości, wystarczy je jedynie polubić i na stałe włączyć do codziennego menu. Osoby, które zaczęły jeść kasze, nie wyobrażają już sobie bez nich życia, Ty też przekonaj się, że warto spróbować.

Rozmaite rodzaje kasz

Kasza jest produktem pozyskiwanym bezpośrednio z nierozdrobnionych zbóż. Powstaje poprzez dokładne oczyszczanie ziaren, które następnie podlegają polerowaniu, krojeniu, prażeniu albo mieleniu. Od samego sposobu przygotowywania kaszy w dużej mierze zależy jednak ich ostateczna wartość odżywcza. Za najzdrowsze uważane są odmiany wytwarzane z pełnego ziarna.

Kasze pod względem wartości odżywczych znacząco przewyższają ziemniaki, ryż i makaron. Przede wszystkim dostarczają organizmowi wielu niezbędnych minerałów takich jak potas, magnez i cynk. Stanowią także bogate źródło węglowodanów, błonnika oraz skrobi. W składzie tych jadalnych nasion zbożowych znajdują się również witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i witamina E. Poszczególne rodzaje kasz można podawać na bardzo wiele sposobów, dlatego warto wykorzystać ich zdrowotne właściwości podczas układania zbilansowanej diety.

Odmian kasz i sposobów ich podania jest tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. Znaną wszystkim kaszę gryczaną paloną lub niepaloną o łagodniejszym smaku możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu, kasza orkiszowa polecana jest jako baza do zdrowego śniadania, obiadu lub kolacji, kasza jaglana coraz częściej gości na naszym stole podczas śniadania, ale jest całe mnóstwo dań, w których możemy ją wykorzystać. W ofercie sklepu Bee.pl znajduje się również zapomniana ekologiczna kasza manna, która jest uwielbiana przez dzieci, oraz bulgur - kasza która dla nas jest nowością, ale na wschodzie znana jest od czterech tysięcy lat.

Kasza gryczana

Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki zwyczajnej. Występuje w dwóch postaciach: białej nieprażonej i prażonej. Wyróżnia się dużą zawartością białka wykazującego wysoką wartość odżywczą. Ponadto zawiera potas, fosfor, magnez oraz kwas foliowy. Jej dobroczynne właściwości zdrowotne wynikają ze znajdujących się w składzie witamin z grupy B oraz antyoksydantów. Ta najzdrowsza kasza polecana jest osobom, które borykają się z zaburzeniami czynności jelit, dolegliwościami ze strony układu krążenia i nadciśnieniem. Ze względu na to, że nie zawiera glutenu, może być stosowana jako składnik diety bezglutenowej. Najczęściej na bazie tej kaszy przyrządza się pasztety, placki, zrazy, gulasz z kaszą oraz pierogi z kaszą gryczaną.

Kasza jęczmienna (pęczak)

Kasza jęczmienna pozyskiwana jest bezpośrednio z ziaren jęczmienia. Ta odmiana kaszy jest bogatym źródłem witamin z grupy B, niacyny oraz błonnika. Szczególnie warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu przy dolegliwościach związanych z trawieniem oraz chorobach układu krążenia. To doskonała kasza do obiadu, bowiem najlepiej smakuje jako dodatek do sałatek, mięs oraz zapiekanek.

Kasza kuskus

Bardzo drobna kasza, która powstaje z pszenicy durum. Zawiera dużo białka, węglowodanów, a także witamin z grupy B. Pozbawiona jest za to błonnika. Potrawy z kaszy kuskus są jednocześnie lekkostrawne i sycące, dlatego często polecane są dzieciom, starszym oraz dorosłym jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Ze względu na orzechowy posmak kaszę kuskus można przygotowywać zarówno w sposób wytrawny, jak i na słodko.

Kasza manna (z pszenicy zwyczajnej)

Kasza manna pozyskiwana jest w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Wyróżnia się lekkostrawnością oraz wysoką zawartością jodu, przez co często uznawana jest jako najlepsza kasza dla dzieci. Stanowi również bogate źródło skrobi oraz wielu minerałów. Ta kasza pszenna odgrywa istotną rolę w leczeniach zapalnych przewodu pokarmowego oraz schorzeniach trzustki i wątroby. Kasza manna na mleku może być podawana nawet niemowlętom.

Kasza bulgur (z pszenicy durum)

Kasza bulgur otrzymywana jest z gotowanych ziaren pszenicy durum. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemiczym oraz wysoką zawartością błonnika, potasu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Na kaszę bulgur szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety w ciąży oraz osoby chorujące na anemię. Sałatka z kaszą bulgur okaże się za to niezastąpionym posiłkiem w diecie odchudzającej.

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana powstaje poprzez dokładne oczyszczenie i rozdrobnienie ziaren kukurydzy. Zawiera witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozbawiona jest glutenu, dlatego często stanowi najważniejszy składnik diety bezglutenowej. Warto włączyć ją również do swojego codziennego jadłospisu przy dolegliwościach związanych z miażdżycą czy niedokrwiennych chorobach serca. Za najpożywniejszą potrawę przygotowywaną z kaszki kukurydzianej uznawana jest słynna włoska polenta.  

Kasza jaglana (z ziaren prosa)

Kasza jaglana wytwarzana jest z nasion prosa. Cechuje się wysoką zawartością białka, żelaza, miedzi oraz cynku. Ponadto jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Doskonale wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, a także poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry. Kasza jaglana na śniadania najczęściej podawana jest z twarożkiem i leguminą. Świetnie komponuje się również z duszonymi mięsami oraz słodkimi potrawami.

Kasza owsiana

Kasza owsiana powstaje z ziaren owsa. Wyróżnia się niezwykle bogatą zawartością antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi też doskonałe źródło białka, błonnika i węglowodanów złożonych. Biorąc pod uwagę wszystkie rodzaje kasz, to właśnie ta odmiana zawiera najwięcej kalorii. Jej zdrowotne właściwości opierają się głównie na efektywnym zapobieganiu skokom cukru we krwi.

Kasza orkiszowa

Kaszę orkiszową otrzymuje się z odmiany pszenicy zwanej orkiszem. W jej składzie znajdują się egzogenne aminokwasy, a także dobrze przyswajalne białko. Systematyczne spożywanie tej kaszy wspomaga działanie układu krążenia, wzmacnia odporność oraz wspiera procesy trawienne.

Amarantus

Ta szczególna odmiana kaszy pozyskiwana jest z rośliny zwanej szarłatem. Charakteryzuje się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi - zawiera bowiem dobrze przyswajalne białko oraz żelazo. Wyróżnia się dwa rodzaje kaszy amarantus: ekspandowaną oraz w ziarnach. To właśnie tę drugą odmianę często wykorzystuje się podczas przygotowywania wegańskich batonów i ciast.

Komosa ryżowa (quinoa)

Quinoa zaliczana jest do egzotycznych rodzajów kasz powstałych z ziaren komosy ryżowej. Tego typu kasza wyróżnia się dużą zawartością błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysoką ilością białka. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Komosa ryżowa uznawana jest za najzdrowszą alternatywę dla makaronów i ryżu.

Mimo iż poszczególne rodzaje kaszy różnią się między sobą smakiem i właściwościami, to z pewnością łączą je wysokie wartości odżywcze oraz szerokie zastosowanie w kuchni. Dania z kaszy przygotowuje się bowiem na wiele sposobów - kasza może być jednocześnie głównym składnikiem zapiekanek czy kotletów, jak i pysznym dodatkiem do sałatek, pierogów, a nawet słodkich wypieków. Warto więc urozmaicać swoją codzienną dietę o potrawy przyrządzane na bazie kaszy, których wartości odżywcze są o wiele większe niż w przypadku ziemniaków, makaronów czy frytek.

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe