Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
- Jan Łoziński Maja Łozińska
- Wydawnictwo Naukowe PWN
-
9788301216177
-
48 godzin + czas dostawy
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Szczegóły - Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
- Tytuł: Historia polskiego smaku
- Autorzy: Jan Łoziński, Maja Łozińska
- Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2021
- Ilość stron: 296
- Format: 165 x 205
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788301216177
- Język: polski
- Podtytuł: Kuchnia / Stół / Obyczaje
- Nr wydania: 2
- ISBN: 9788301216177
- EAN: 9788301216177
- Wymiary: 16.5x20.5x1.6 cm
Dane producenta
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Mamy też: