Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
- Michał Korkosz
- Buchmann
-
9788383193816
-
48 godzin + czas dostawy
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją.
W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Szczegóły - Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
- Tytuł: Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
- Autor: Michał Korkosz
- Wydawnictwo Buchmann
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2023
- Ilość stron: 256
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788383193816
- Język: polski
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788383193816
- EAN: 9788383193816
- Wymiary: 195X245
Dane producenta
Recenzje książki Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują (1)
Recenzje książki Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują (1)
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy:
Czytacie blogi kulinarne? Przyznam, że sama lubię wraz z mamą przeglądać przepisy znanych kucharzy lub te zamieszczane w prasie.
Niejednokrotnie receptury te sprawdziły się i urozmaiciły nasz jadłospis.
Zazwyczaj decydujemy się na dania bezmięsne, więc książka Michała Korkosza w sieci znanego jako Rozkoszny zdecydowanie nas zaciekawiła.
Tym razem autor pistanowił skoncentrować się na kuchni polskiej dodając do niej nutkę nowoczesności i szaleństwa, by pokazać, że znane składniki niw muszą się wiązać z nudą.
Co ciekawe Michał podzielił opisane w książce dania nie według pory spożywania poszczególnych posiłków, lecz biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania - surowe, smażone, gotowane na parze czy grillowane.
Znajdziemy tu między innymi gulasz z borowikami, risotto , zupę krem z pomidorów i papryk, karmelizowane marchewki czy według mnie absolutny hit szarlotkę na ciepło.
Po przeczytaniu kolejnych receptur opatrzonych pięknymi zdjęciami naprawdę aż ciekła ślinka.
Serdecznie polecam, obiecuję nie będziecie żałować 💛