Santini Ksylitol w saszetkach 40 x 5 g

Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym...
20,57 * 20,59 zł
Cena za kg : 102.85zł
*cena detaliczna

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 20,69 zł

Opis

Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Szczegóły - Santini Ksylitol w saszetkach 40 x 5 g

Składniki - Santini Ksylitol w saszetkach 40 x 5 g

100 % ksylitol (substancja słodząca)

Wartości odżywcze

W 100 g:

  • Warość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal
  • Tłuszcz: 0 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
  • Węglowodany: 99,8 g
  • w tym cukry: 0,2 g
  • w tym alkohole wielowodorotlenowe: 98,5 g
  • Białko: 0 g
  • Sól: 0,01 g

Sposób przygotowania i przechowywania

  • jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
  • do słodzenia potraw, deserów, napojów
  • do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.

Ostrzeżenia i pozostałe informacje

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Dane producenta/dystrybutora

SANTINI JUSTYNA ZJAWIŃSKA, CHLEBOWA 4/8, 61-003 POZNAŃ

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również