Dobrej jakości kawa ziarnista jest podstawą do zaparzenia smacznego naparu. Świeżo zmielona uwalnia aromat, który wypełnia całe pomieszczenie i sprawia, że nie sposób jej się oprzeć. Zmielone tuż przed podaniem palone ziarna kawy powodują także, że dostarcza więcej wartości odżywczych oraz staje się bardziej energetyzująca.
Napój przyrządzony z kawy ziarnistej jest przysmakiem, który spożywany jest przez ludzi już od tysięcy lat. Dziś można znaleźć również wersje, które nie wymagają od nas mielenia, jednak dla prawdziwych znawców i smakoszy kawy liczy się więcej - kochają przyglądać się ziarenkom, sprawdzać ich jakość i delektować się ich pięknym zapachem. W Bee wiemy o tym doskonale, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie feerię różnych ziaren, które będziesz mógł przygotować na swój własny sposób.
Kawa ziarnista, jak i dobra kawa rozpuszczalna, ma wiele zalet, o których warto powiedzieć. Przede wszystkim jest najbardziej popularnym i wyjątkowo dobrym źródłem kofeiny. Kofeina, w przeciwieństwie do teiny, która zawarta jest w herbatach, wchłania się już po 15 minutach, zapewniając zastrzyk energii na kolejne kilka godzin.
Mielenie kawy jest rytuałem, który sam w sobie sprawia, że warto postawić na opcję ziarnistą. W zależności od grubości ziarna trzeba zawsze zastosować odpowiednią metodę, a to często zmienia jej smak i aromat. Wszystko to sprawia, że każda filiżanka będzie inna, a jednak wpadająca w pyszny schemat.
Kawa dzieli się na dwie podstawowe grupy, jednak na rynku najczęściej spotykamy mieszanki utworzone z tych dwóch rodzajów ziaren. Wynika to z tego, że połączenie różnych aromatów daje nieskończone możliwości tworzenia nowych smaków, spośród których każdy ma okazje wybrać najodpowiedniejszy dla siebie.
Rodzaje kawy ziarnistej:
- Arabika to kawa najbardziej aromatyczna, ale poprzez swoje wymagania uprawne jest droższą wersją. Ziarna Arabiki oferują łagodny zrównoważony słodki smak z kwaskową nutą, jednak absolutnie niekwaśną.
- Robusta charakteryzuje się intensywnością, gorzkawym smakiem z orzechową nutą. Ziarna Robusty zawierają dwa razy więcej kofeiny od poprzedniczki. Zazwyczaj podawana jest z Arabiką, która sprawia, że jej aromat staje się mniej intensywny.
- Mieszanki Arabiki i Robusty dają najwięcej możliwości smakoszom. Własnoręczne łączenie, odmierzanie proporcji to wspaniała zabawa oraz okazja do odkrywania nowych smaków. Można również korzystać z dostępnych na rynku wielu gotowych, wspaniałych mieszanek.
Dodatkowo smak kawy w ziarnach uzależniony jest od stopnia jej wypalenia oraz grubości zmielenia. Im jaśniejsze ziarna tym aromat jest delikatniejszy i zawiera mniej goryczki. Grubość ziaren natomiast powinna być dostosowana do sposobu jej parzenia. Drobno zmielona nadaje się idealnie do ekspresu ciśnieniowego, średnia do parzenia, a grubo zmielona do ekspresu przelewowego. Kierując się tymi wskazówkami, każdy ma szansę przygotować idealny napar w domowym zaciszu.
W naszych produktach znajdziesz ziarna, które zadowolą nawet najbardziej dystyngowane podniebienia. Nie obędzie się tutaj bez ziaren przeznaczonych do ekspresów przelewowych, french pressów, jak i kawiarki. Wszystkie one jednak mają jedną wspólną cechę - zostały dokładnie wyselekcjonowane, aby dostarczyć Ci tylko najlepszych okazów, które będą zarówno smakować, jak i dodawać energii.
W Bee oferujemy kawy najwyższej jakości, z doskonałych, wyselekcjonowanych ziaren i od najlepszych producentów takich jak Dallmayr, Lavazza, Vaspiatta, Pellini, Segafredo i wiele innych. Dzięki temu każdy może wybrać najlepszą dla siebie opcję w przystępnych cenach.
W Bee znajdziesz wiele kaw ziarnistych, a do najpopularniejszych należą:
- Lavazza Qualita Oro - kawa ziarnista palona, która zaskakuje przy każdej filiżance,
- Pellini Top Arabica - produkt ten zawiera w sobie tylko ziarna najwyższej jakości,
- Starbucks Espresso Roast - jest to kawa ziarnista, która zabierze Cię do najbardziej popularnej sieci kawiarń na świecie.
Życzymy udanych zakupów!