Kawa >>

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Jej charakterystyczny smak oraz wyjątkowy aromat sprawiają, że wiele osób nie wyobraża już sobie dnia bez parującej filiżanki ulubionego naparu kofeinowego. Wśród jej wielu dostępnych na rynku postaci na szczególną uwagę zasługują kawy ziarniste i mielone. Z pewnością oba rodzaje wyróżniają się lepszą jakością niż powszechniejsza kawa rozpuszczalna. W którą z nich rzeczywiście warto jednak zainwestować?

Kawa ziarnista a kawa mielona

Wbrew pozorom dobrą kawę można rozpoznać stosunkowo łatwo. W końcu nieraz kusił nas zapach aromatycznej kawy, który unosił się z pobliskiej kawiarni czy restauracji. Najważniejszym czynnikiem mającym decydujący wpływ na jakość tego kofeinowego napoju jest świeżość zmielonych ziaren. Tylko wybierając kawę ziarnistą można mieć pewność, że ziarna zostały zmielone bezpośrednio przed jej zaparzeniem. Warto też zauważyć, że w trakcie samego procesu mielenia kawy uwalnia się jej bogaty smak i głęboki aromat, którego nie da się porównać z żadnym innym.

Kawa mielona jest zazwyczaj tańsza niż ziarnista, ale nie posiada aż tak wyjątkowych walorów. Ponieważ zostaje szczelnie zamknięta w opakowaniu nawet na kilka tygodni czy miesięcy, w tym czasie zaczyna stopniowo i nieodwracalnie tracić swój aromat, zapach i, co najważniejsze, intensywność oraz smak. W efekcie wrażenia z picia kawy mielonej nie są tak pełne i głębokie jak w przypadku naparu powstałego na bazie świeżo zmielonych ziaren.

Wymienione poniżej kawy znajdziesz w naszym sklepie.

Kliknij, aby przejść »

Najlepsza kawa ziarnista

Kawa ziarnista >>

Dobra kawa ziarnista ma przede wszystkim smakować. Trudno więc wskazać jedną, najlepszą mieszankę, która przypadłby do gustu każdemu. Poszczególne gatunki różnią się między sobą aromatem, intensywnością oraz składem, mającym znaczący wpływ na ostateczny smak kawy.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Oto propozycje kilku wyśmienitych wysokogatunkowych mieszanek, które na pewno warto sprawdzić.

Lavazza Crema e Aroma

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma to połączenie wyjątkowo intensywnej kawy z delikatną cremą. Mieszanka ta charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, dlatego powinna zasmakować miłośnikom mocnego espresso. Ta kawa świetnie komponuje się z mlekiem oraz różnymi syropami, dzięki czemu na jej bazie można przygotować wiele smacznych kawowych wariantów.

Skład gatunkowy: 50% Arabica, 50% Robusta.

Dallmayr Prodomo

Tajemnica niezwykłego smaku mieszanki Dallmayr Prodomo tkwi w świeżo zerwanych ziarnach, które uprawiane są na płaskowyżach Etiopii. Podczas procesu ich palenia zostaje w pełni wyeliminowana drażniąca gorycz, pozostawiająca po sobie wyłącznie aksamitny smak kawy. Polecana osobom, które nie przepadają za nadmierną intensywnością.

Skład gatunkowy: 100% Arabica

Lavazza Qualita Oro

Najbardziej popularna kawa ziarnista Lavazza, która zawiera mieszankę specjalnie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z Azji i Ameryki Środkowej. Ta kawa w ziarnach wyróżnia się wyjątkową nutką słodyczy oraz niską zawartością kofeiny, przez co świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania latte lub cappuccino.

Skład gatunkowy: 100% Arabica

Vaspiatta Classic Roma

Starannie skomponowana mieszanka ziaren z Azji Południowo-Wschodniej i Ameryki Południowej ma typowo włoski charakter. Ze względu na to, że ziarna tej kawy są ciemno palone, to przygotowany z nich napar cechuje się mocno intensywnym oraz wyrazistym smakiem. Stanowi więc doskonałą bazę pod americano i klasyczne włoskie espresso.

Skład gatunkowy: 50% Arabica, 50% Robusta

Lavazza Qualita Rossa

Uznawana za klasykę kaw ziarnistych Lavazza Qualita Rossa zawiera mieszankę ziaren z Afryki i Ameryki Południowej. Wyróżnia się łagodnym, wyjątkowo słodkim i czekoladowym aromatem. To doskonała kawa ziarnista do ekspresu, który wydobywa z niej niezwykłą głębię smaku. Doskonale nadaje się do przygotowywania delikatnych mlecznych lub smakowych kaw.

Skład gatunkowy: 40% Arabica, 60% Robusta

Dallmayr Espresso d`Oro

Kawa ziarnista Dallmayr Espresso d`Oro inspirowana jest klasycznym włoskim espresso. Ziarna tej mieszanki pochodzą wyłącznie z najlepszych światowych upraw, co w połączeniu z powolnym wypaleniem sprawia, że powstały napój dorównuje wyrafinowanym smakiem najpopularniejszym kawom włoskim.

Skład gatunkowy: 80% Arabica, 20% Robusta.

Najlepsze kawy ziarniste stanowią kwintesencję intensywności, smaku i aromatu. Wśród dostępnych produktów znajdują się zarówno słodsze kawy, które idealnie pasują do latte czy cappuccino, jak i wyrazistsze mieszanki, doskonale nadające się do espresso. Warto jednak poeksperymentować z różnymi gatunkami i smakami, by w pełni poczuć niesamowitą moc kawy ziarnistej.


Zobacz także: