Nie masz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Znajdujesz się w idealnym miejscu! W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór zdrowej żywności, która stanie się podstawą dla wielu smacznych i pełnowartościowych śniadań! Kategoria „Płatki owsiane i owsianka” do wymarzone miejsce dla tych z Was, którzy uwielbiają celebrować śniadania.
Ma być smacznie, zdrowo i pożywnie – to jeden z najlepszych sposób na rozpoczęcie produktywnego, pełnego energii dnia! A trudno wyobrazić sobie prawdziwy start w dzień bez… eksplozji siły w postaci śniadania. Na słodko, na słono, na ciepło, na zimno, możliwości jest naprawdę sporo! Zobaczcie, jakie płatki owsiane i owsianki dla Was przygotowaliśmy:
Z pomocą produktów z tej kategorii przygotujecie pyszne śniadanie, które zapewni Wam doskonały start w dzień. Płatki owsiane staną się fundamentem własnej kompozycji owocowej owsianki, mogą też posłużyć jako element batoników owsianych, domowej granoli lub innych przekąsek. Jeżeli jednak poszukujecie jeszcze szybszego sposobu na poranny posiłek, wybierzcie gotowe owsianki, które wystarczy zalać wodą lub mlekiem.
Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tej kategorii coś dla siebie. Naszą misją jest stworzenie oferty, która będzie odpowiadać na potrzeby każdego klienta – właśnie dlatego codziennie urozmaicamy nasz asortyment. W razie jakichkolwiek pytań serdecznie zapraszamy do kontaktu. Życzymy smacznych śniadań!
Dbając o organizm, dobrze jest zacząć od podstaw, czyli od pożywienia. Źródła cennych składników nie trzeba szukać daleko. Niepozorny produkt, jakim są płatki owsiane, kryje w sobie zaskakujące właściwości. Płatki z owsa nie tylko pozwalają zaspokoić głód, ale mają również zbawienny wpływ na zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie.
SPIS TREŚCI |
Płatki owsiane są wytwarzane z ziaren owsa zwyczajnego. Jest to zboże uprawiane przez ludzkość od tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z epoki brązu, a dotyczą owsa szorstkiego, owsa siewnego oraz owsa głuchego. Owsianka szczyt swojej popularności osiągnęła w średniowieczu. Szczególną sławą cieszyła się (i cieszy do dziś) w Anglii. Była spożywana zarówno przez klasy wyższe, jak i przez robotników. Powszechnie doceniano wtedy jej walory spożywcze.
Rodzaje płatków owsianych różnią się między sobą przez wzgląd na stopień przetworzenia, a co za tym idzie, sposób przygotowania do spożycia. Wyróżniamy:
Płatki owsiane są bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Zawierają minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz cynk, niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Wpływa na to zawarty w płatkach błonnik, dzięki któremu węglowodany są trawione powoli. Beta glukany - składnik błonnika - obniżają poziom hormonu głodu. Ponadto oblepiają układ trawienny, zmniejszając wchłanianie tłuszczu i wspomagając wydalanie cholesterolu.
Powodów, by włączyć właśnie owsiane płatki do diety, jest wiele. Warto zwrócić uwagę szczególnie na właściwości prozdrowotne:
Płatki owsiane są przede wszystkim bogate w węglowodany. Jest to również cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, a także kwasów tłuszczowych. 100 g tego produktu zawiera:
Nie da się zaprzeczyć, że płatki owsiane w formie pożywnej owsianki to potrawa kochana lub nienawidzona, ale znana od pokoleń. Sposobów na wykorzystanie tego produktu jest jednak o wiele więcej.
Jest to składnik doskonały do upieczenia różnych rodzajów ciasteczek - każdy znajdzie swoje ulubione. Wykorzystując rozdrobnione ziarna owsa, można przyrządzić smaczny budyń, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnej wersji. Upieczone płatki zmieniają się w chrupiącą granolę, pasującą do mleka i do jogurtu.
Płatki owsiane są na tyle uniwersalne w smaku, że z powodzeniem mogą również zastąpić pszenną bułkę w kotletach mielonych czy klopsikach. Wystarczy namoczyć je odpowiednio wcześniej w gorącej wodzie i odcisnąć. Z zakwasu owsianego powstaje wyśmienity żurek.
Wracając jednak do owsianki, ją także można przygotować na wiele różnych sposobów. Tradycyjna, czyli na mleku lub wodzie, świetnie łączy się z owocami i orzechami. Wygodną wersję słoikową można naszykować wieczorem, by rano cieszyć się drugim śniadaniem, które z łatwością można zabrać ze sobą. Również owsianka pieczona ma formę idealną do spakowania na wynos, a ponadto smakiem przypomina ciasto.
Zgodnie z tradycją, płatki owsiane najchętniej są jadane jako forma śniadania. Ma to sens, ponieważ charakteryzuje je wysoka wartość odżywcza. Zapewniają tym samym długo uwalnianą energię, potrzebną na rozpoczęcie dnia. Lekarze zalecają ją jednak także jako ostatni posiłek w ciągu dnia osobom, które mają problem z jakością snu. Płatki owsiane są bowiem źródłem tryptofanu, wpływającego na produkcję niezbędnej do prawidłowego zasypiania melatoniny.
Lista korzyści płynących z regularnego spożywania płatków owsianych jest wyjątkowo długa. Można je spożywać w tak wielu formach, że warto znaleźć swoją ulubioną i spojrzeć przychylnie na ten bezsprzecznie wartościowy, a zarazem tani produkt.