Kawa zbożowa to alternatywa dla uwielbianego napoju zawierającego kofeinę. Jej dobroczynne właściwości już dawno temu zostały docenione przez dietetyków. Spożywanie tego napoju jest korzystne dla dzieci i kobiet w ciąży. Czy jest to lepsze rozwiązanie niż filiżanka energetycznego espresso?

SPIS TREŚCI

Właściwości i wartości odżywcze kawy zbożowej
Kawa zbożowa w ciąży
Jak parzyć kawę zbożową?
Przeciwwskazania
Gdzie kupić kawę zbożową?

Właściwości i wartości odżywcze kawy zbożowej

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Specjaliści w zakresie żywienia nie mają żadnych wątpliwości - dobroczynnych właściwości tego napoju jest bardzo wiele. Oto najważniejsze z nich:

  • Kawa zbożowa pomaga w odchudzaniu - jest niskokaloryczna i stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości i wspomaga pracę jelit.
  • Obniża poziom złego cholesterolu - może być więc „lekiem” na jedną z największych bolączek współczesnego społeczeństwa. Coraz więcej osób ma zbyt wysoki poziom złego cholesterolu (LDL).
  • Działa jak probiotyk - dzięki zawartości inuliny kawa zbożowa (ta z dodatkiem cykorii) może wspomóc organizm w leczeniu takich dolegliwości jak: biegunki, alergie czy choroby jelit.
  • Przejawia właściwości antyoksydacyjne - antyoksydanty to cenne związki neutralizujące działanie wolnych rodników. Korzystnie wpływają na skórę i sprawiają, że organizm wolniej się starzeje.
  • Łagodzi podrażnienia śluzówki układu pokarmowego - jest łagodna dla żołądka, dlatego może być spożywana również przez dzieci.

Kawa zbożowa to źródło cennych składników odżywczych takich, jak potas, cynk, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B. Nic więc dziwnego, że może być spożywana również przez kobiety w ciąży, które w tym okresie swojego życia powinny dostarczać organizmowi najlepszych produktów.

Czy kawa zbożowa jest zdrowsza, niż "prawdziwa" kawa tradycyjna? Naukowcy przekonują, że napój z zawartością kofeiny również ma wiele dobroczynnych właściwości - obniża stres, poprawia krążenie krwi, spala tłuszcz, zmniejsza ryzyko cukrz ycy i depresji itp. Mimo tych zalet, ma również wady: wypłukuje magnez z organizmu, działa moczopędnie i nie zawiera cennych składników odżywczych. W związku z tym dietetycy przekonują, że spożywanie kawy zbożowej zamiast tradycyjnej jest dużo korzystniejsze.

Kawa zbożowa >>

Kawa zbożowa w ciąży

Spożywanie kofeiny w niewielkich ilościach przez kobiety ciężarne jest dopuszczalne, jednak specjaliści radzą, aby w czasie ciąży zastąpić tradycyjną kawę jej zbożowym odpowiednikiem. Kofeina spożywana w nadmiarze może niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka - lekarze wskazują między innymi na ryzyko niskiej wagi urodzeniowej, na przedwczesny poród czy nawet poronienia.

Zbożowy napój pobudza organizm do działania, ale nie podnosi ciśnienia - to również jest bardzo ważne dla przyszłych mam, które powinny dbać o utrzymanie wszystkich parametrów życiowych w normie.

Picie kawy zbożowej w ciąży to dobre rozwiązanie dla miłośniczek kawy tradycyjnej, które ze względu na rozwijające się dziecko rezygnują z używek.

Jak parzyć kawę zbożową?

Zaparzenie kawy zbożowej niewiele różni się od parzenia kawy tradycyjnej. Jak to zrobić? W trosce o lepszy smak i aromat można skorzystać z poniższego przepisu:

  • Do litra wrzącej wody w garnku należy wsypać 3-4 łyżki stołowe kawy zbożowej.
  • Gotować około 5 minut pod przykryciem.
  • Przed podaniem warto przecedzić napój przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnego osadu.

To, oczywiście, tylko jeden ze sposobów. Istnieją różne metody parzenia kawy zbożowej i każdy z pewnością znajdzie optymalne rozwiązanie.

Przeciwwskazania

Ze względu na bogactwo wartości odżywczych, kawa zbożowa może być spożywana w większych ilościach niż napój kofeinowy. Pomimo dobroczynnych właściwości odżywczych, jej spożywanie nie jest wskazane dla każdego. Uważać na nią powinny osoby mające wrażliwy układ pokarmowy. Nadmierne spożycie również nie jest wskazane - zbyt duże spożycie zawartego w naparze błonnika może skutkować bólem brzucha lub biegunką. Najważniejszą zasadą - podobnie, jak w przypadku tradycyjnej kawy - pozostaje więc umiar.

Wiele osób zadaje sobie również pytanie, czy kawa zbożowa podnosi ciśnienie. Odpowiedź jest jednoznaczna - zbożowy napój ma właściwości pobudzające, jednak nie podnosi ciśnienia krwi. Osoby mające problem z nadciśnieniem mogą więc spożywać ją bez obaw o swój układ sercowo-naczyniowy.

Gdzie kupić kawę zbożową?

Kawa zbożowa jest powszechnym napojem, więc można ją nabyć praktycznie w każdym sklepie z produktami spożywczymi. Warto jednak zainteresować się w szczególności asortymentem sklepów ekologicznych, które oferują również inne warianty - np. orkiszowy.


⇨ Zobacz kawy zbożowe na Bee.pl


Zobacz także: