Targroch M±ka kasztanowa 500 g
- Targroch
-
5903229007957
-
1 dzień + czas dostawy
- Promocja:
- Kasztany jadalne
Opis
M±ka kasztanowa jest jednym z tych produktów, który pojawił się na polskich półkach pod wpływem mody na zdrow± żywno¶ć i produkty bezglutenowe. Znaj± j± głównie miło¶nicy kuchni eksperymentalnej, zwolennicy nowinek spożywczych, bywalcy zagranicznych delikatesów i klienci sklepów ze zdrow± żywno¶ci±. Każdy, kto nie wie jak smakuje m±ka kasztanowa powinien to szybko nadrobić!
Czym jest m±ka kasztanowa?
Kasztany jadalne to w Polsce produkt bardzo egzotyczny – mało kto go zna i kiedykolwiek próbował. U nas znacznie popularniejsze s± owoce kasztanowca – dzikie i zdecydowanie nienadaj±ce się do jedzenie, za to znakomite podczas zabawy w konstruowanie kasztanowych ludzików. W krajach Basenu Morza ¦ródziemnego kasztany jadalne również spadaj± jesieni± z drzew, za to l±duj± prosto na stołach i w piekarnikach. Na pierwszy rzut oka s± bardzo podobne do zawarto¶ci zielonych, kolczastych kul, pokrywaj±cych polskie parki i chodniki. Po dokładniejszych oględzinach można jednak łatwo dostrzec, że kasztany jadalne s± mniejsze, maj± ostry czubek i przypominaj± nieco orzechy laskowe w skorupie. W niemal całej Europie powstaj± produkty na ich bazie – w tym m±ka kasztanowa, czyli nic innego jak zmielone kasztany jadalne.
WŁA¦CIWO¦CI
M±ka z kasztanów – bezglutenowa, ale czy zdrowa?
Na tle innych m±k bez glutenu m±ka kasztanowa wyróżnia się tekstur± najbardziej zbliżon± do mielonej pszenicy. To ważna cecha szczególnie w przypadku wypieków, które w wariancie bezglutenowym często maj± nieodpowiedni± teksturę. Dzięki wysokiej plastyczno¶ci m±ka z kasztanów jadalnych stanowi uniwersalny zamiennik najpopularniejszej w Polsce m±ki pszennej. Z kolei zapachem przypomina bardziej orzechy, a w jej smaku można wyczuć słodk± nutę. Dodatkowym atutem m±ki kasztanowej jest wysoka – jak na tego typu produkt – zawarto¶ć białka i błonnika. W ten sposób wyroby powstałe na jej bazie zapewniaj± dłuższe uczucie syto¶ci i pozytywnie wpływaj± na perystaltykę jelit.
ZASTOSOWANIE
M±ka z kasztanów sprawdza się zarówno w przypadku dań słodkich, jak i słonych. Można wymieszać j± z innymi typami m±k lub wykorzystać samodzielnie – zwłaszcza, gdy wypiek lub danie ma pozostać bezglutenowe. Wystarczy odpowiedni przepis i odrobina zmysłu kulinarnego, by powstał pyszny chleb z m±ki kasztanowej, ciasteczka, muffiny, nale¶niki, racuchy, gofry, a nawet pierogi! Dla osób z nietolerancj± pokarmow±, celiaki±, dla dbaj±cych o linię i poszukiwaczy nowych smaków m±ka ta będzie idealna.
M±ka kasztanowa ze względu na pochodzenie, warto¶ci odżywcze i mniejsz± popularno¶ć, odbiega od cen innych produktów z tej kategorii. W naszym sklepie internetowym kupisz j± w najlepszej, włoskiej jako¶ci i najniższej cenie.
Szczegóły - Targroch M±ka kasztanowa 500 g
- Producent: Targroch
- Stan: nowy, pełnowarto¶ciowy produkt
- Model: 5903229007957
- EAN: 5903229007957
- Wymiary: 27.0 x 16.0 x 7.0 cm
Składniki - Targroch M±ka kasztanowa 500 g
M±ka z kasztanów jadalnych
Warto¶ci odżywcze
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:
- Warto¶ć energetyczna 1371 kJ / 324 kcal, 686 kJ / 162 kcal, 8%
- Tłuszcz 3,4 g, 1,7 g, 2%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, 0 g, 0%
- Węglowodany 70 g, 35 g, 13%
- w tym cukry 18 g, 9 g, 10%
- Błonnik 16 g, 9 g, -
- Białko 7 g, 3,5 g, 7%
- Sól 0,03 g, 0,015 g, <1%
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawarto¶ć soli wynika wył±cznie z obecno¶ci naturalnie.
*RWS – Referencyjne Warto¶ci Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Ostrzeżenia i pozostałe informacje
Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Firma posiada certyfikat HACCP.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane s± również: sezam, migdały, produkty zawieraj±ce gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wyst±pienia w produkcie tych surowców.
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Mamy też: