Zdrowe odżywianie ma duży wpływ na na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i na samopoczucie. Enzymy trawienne zawarte w żołądku są w stanie strawić praktycznie wszystko, co zjemy, ale nie oznacza to, że układ pokarmowy dobrze reaguje na każdy pokarm. Istnieją różne produkty – jedne są dla niego niekorzystne, inne zaś pomagają w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Ważne, aby swoją dietę opierać na tych drugich. Sprawdźmy zatem, jakie jedzenie przysłuży się naszym brzuchom.

Zdrowy brzuch. Które produkty pozytywnie wpływają na układ pokarmowy?

1. Jogurt naturalny - źródło przyjaznych bakterii poprawiających pracę enzymów trawiennych

Jogurt to fermentowany produkt mleczny. Ma kwaśny smak i gęstą konsystencję. Powstaje dzięki dodaniu do mleka zdrowych kultur bakterii. Z tego powodu zaliczany jest do probiotyków (ich przeciwieństwem są antybiotyki, które niszczą kultury bakterii). Probiotyki pomagają utrzymać właściwą równowagę między korzystnymi a szkodliwymi bakteriami, przywracają prawidłową florę jelitową, zwiększają odporność i wspomagają pracę enzymów trawiennych. Warto więc pić jogurty i wykorzystać ich wyjątkowe właściwości zdrowotne jogurtu dla naszego zdrowia.

Ciekawostka: Nie wszystkie jogurty i produkty na bazie jogurtu są sobie równe. Probiotykami można nazwać tylko jogurty mające na etykiecie napis potwierdzający obecność żywych i aktywnych kultur bakterii. Jeżeli na etykiecie napisane jest coś innego, np. " żywe kultury" albo "aktywne kultury", produkt prawdopodobnie nie może zostać zaliczony do probiotyków.

jak dbać o układ pokarmowy

2. Owsianka - bogactwo błonnika

Dzień lepiej zaczynać od bogatej w błonnik owsianki, niż słodzonymi płatkami śniadaniowymi i białym pieczywem. Pełnoziarnista owsianka jest sycąca, ma niską zawartość tłuszczu, zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika i bogactwo substancji odżywczych takich, jak selen, witamina B1, fosfor i magnez.

Płatki owsiane górskie zawierają więcej składników odżywczych od płatków błyskawicznych. Można je wzbogacić, dodając świeże owoce, szczyptę cynamonu, orzechów lub rodzynek - w zależności od upodobań.

3. Mielone siemię lniane - źródło kwasów omega-3

Wyjątkowe właściwości siemienia lnianego są znane od dawna. Działa przeciwzapalnie, zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwo rozpuszczalnego błonnika i naturalnych olejów wspomagających proces trawienny i regularne wypróżnianie.

Organizm dużo lepiej przyswaja siemię lniane w formie zmielonej. Całe ziarenka mają tendencję do „przechodzenia” przez układ pokarmowy, nie zostając strawionymi.

Warto dodać do swojej diety 1-2 łyżeczki siemienia lnianego dziennie, gdyż jego spożycie zapewni nam zdrowych brzuch. Trzeba jednak pamiętać, że ten produkt nie jest wskazany kobietom w ciąży.

4. Żurawina - naturalny antybiotyk

Najbardziej znane właściwości żurawiny to wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych. Zawiera ona najwięcej antyoksydantów i fitosubstancji odżywczych spośród wszystkich owoców i warzyw. Wspomaga układ krążenia i układ immunologiczny i zmniejsza ryzyko chorób zębów i dziąseł. Jest również ważna dla układu trawiennego, a jej właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne pomagają zmniejszyć ryzyko nowotworów jelita grubego.

Dodatkowa, wyjątkowa właściwość żurawiny: substancje w niej zawarte utrudniają bakteriom Helicobacter pylori przyleganie do ścianek żołądka i osłabiają ich rozwój (te gram-ujemne bakterie powodują zapalenie zanikowe żołądka, prowadzące w dalszej kolejności do wrzodów żołądka i dwunastnicy).

Ze względu na powyższe, żurawinę z pewnością możemy zaliczyć do produktów bardzo pozytywnie wpływających na układ pokarmowy.

5. Kefir - żywe kultury bakterii na zdrowy żołądek

Podobnie jak jogurt, kefir zawiera żywe kultury bakterii, oligosacharydy (rodzaj prebiotyku – składnika nieulegającemu trawieniu, ale korzystanie działającego na florę bakteryjną układu pokarmowego) oraz węglowodany złożone (również pełniące rolę pokarmu dla dla pożytecznych bakterii jelitowych). Kefir jest także bogaty w witaminę B12, wapń, magnez, kwas foliowy, biotynę i enzymy. Nie tylko wzmacnia układ immunologiczny i usprawnia trawienie, ale pomaga też w leczeniu nieswoistego zapalenia jelit oraz zespołu jelita drażliwego. Dodatkowa zaleta: poprawia gęstość mineralną kości i zmniejsza skutki oddziaływania alergenów.

6. Szparagi - źródło błonnika, witamin i mikroelementów

Za dobroczynne właściwości szparagów odpowiada kilka składników. Wśród nich są m.in. fruktooligosacharydy (rodzaj rozpuszczalnego błonnika) oraz inulina (fruktan krótkołańcuchowy). Oba te składniki są bardzo dobrą pożywką dla dobroczynnej flory jelitowej.

Szparagi pomagają zwiększyć przyswajalność minerałów (np. wapnia), obniżają ryzyko nowotworów jelita grubego, usprawniają ruch treści przewodu pokarmowego i działają przeciwzapalnie. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy również dzięki zawartości witaminy K, kwasu foliowego, miedzi, witamin z grupy B, potasu, cynku, witaminy A oraz białka.

dieta na układ pokarmowy

7. Banany – zapewnią dawkę potasu, magnezu i błonnika

Banany pozytywnie wpływają na cały układ trawienny. To doskonała przekąska i pomoc w dolegliwościach żołądkowych - zatwardzeniu, biegunce i niestrawności. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych, m.in. potas, witaminę C i B6, magnez oraz błonnik.

Uwaga! Niedojrzałe banany mają odczyn znacznie bardziej kwasowy, niż owoce dojrzałe, co może powodować dolegliwości trawienne. Z tego powodu zalecamy spożywanie wyłącznie dojrzałych bananów.

8. Słonecznik bulwiasty (topinambur) - bogaty w błonnik

To warzywo o zadziwiającej nazwie to krewny słonecznika zwyczajnego, z którego zwykliśmy łuszczyć pestki. Jadalną częścią topinambura jest bulwa, możliwa do spożycia w wielu formach: gotowana, smażona, pieczona lub na surowo. Bulwy zawierają błonnik (zarówno w formie rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej), a ich konsumpcja chroni przed rakiem jelita grubego.

9. Czarna fasola – dużo skrobi i dobre trawienie

Każde warzywo strączkowe jest zdrowej, jednak na zdrowy brzuch i poprawną pracę enzymów trawiennych szczególnie korzystny wpływ ma czarna fasola. Jej właściwości są niezwykłe - czarna fasola zawiera zestaw substancji, który umożliwia bakteriom kolonizującym jelito grube produkcję kwasu masłowego zapewniającego jego prawidłową pracę. Cechuje się również większą niż reszta roślin strączkowych ilością skrobi – najważniejszego dla człowieka węglowodanu.

10. Borówka amerykańska - źródło antyoksydantów

Borówki uznaje się za superżywność. Zawierają najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw, ponadto poprawiają pamięć, wspomagają funkcje układu immunologicznego, wpływają korzystnie na układ krwionośny, stabilizują poziom cukru we krwi, poprawiają wzrok, zapobiegają niektórym nowotworom i urozmaicają florę bakteryjną.

Zdrowych brzuch a aktywność fizyczna

Zdrowa żywność to jedno; na układ pokarmowy niebagatelny wpływ ma również aktywność fizyczna. Ruch i wysiłek usprawniają pracę jelit, normalizują apetyt i zapobiegają problemom żołądkowym (np. zaparciom). Należy jednak pamiętać o odpowiednim nawodnieniu oraz o tym, że wysiłek fizyczny zmniejsza przepływ krwi przez jelita. Ma to negatywny wpływa na układ pokarmowy negatywnie, a w dalszej kolejności – także na odpornościowy.

Osobom czynnie uprawiającym sporty wytrzymałościowe zaleca się stosowanie probiotyków i prebiotyków.

Podsumowanie

Zdrowe jelitaProduktów pozytywnie wpływających na układ pokarmowy jest znacznie więcej, ale te wymienione wyżej należą do najlepszych.

Więcej porad wraz z planem żywieniowym dla osób z problemami trawiennymi znajdziesz w książce K.A. Tessmer „Zdrowe jelita”, na podstawie której napisano niniejszy artykuł.


Zobacz także: