Celiko Mieszanka do wypieku ciasta drożdzowego bezglutenowa 200 g

Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.
6,28
Cena za kg : 31.4zł
Opis

Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych, babek, drożdżówek, pączków i racuchów.

Szczegóły - Celiko Mieszanka do wypieku ciasta drożdzowego bezglutenowa 200 g

Składniki - Celiko Mieszanka do wypieku ciasta drożdzowego bezglutenowa 200 g

mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, glukoza, drożdże suszone 3 %, sól.

Wartości odżywcze

W 100 g koncentratu ciasta

  • Wartość energetyczna: 1507 kJ/360 kcal
  • Tłuszcz: 0,6 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
  • Węglowodany: 83 g
  • w tym cukry: 5,0 g
  • Białko: 4,2 g
  • Sól: 0,25 g

Sposób przygotowania i przechowywania

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotować do ciasta drożdżowego
- 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego
- 2 JAJA*
- 50 g cukru
- 150 ml MLEKA**
- 30 g oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- owoce

Przygotować do kruszonki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
- 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

Wykonanie:
- Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wbij jaja/kleik z siemienia i wlej ciepłe mleko/wodę o temperaturze max. 30 °C
- Wyrabiaj mikserem ok. 3 min lub ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa
- Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minut
- Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut
- Z podanych składników zagnieć kruszonkę
- Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180 °C, około 40 minut (do suchego patyczka)
- Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

W wersji wegańskiej
- *2 łyżki siemienia lianego (16 g) zalej 100 ml ciepłej wody, odstaw na 3 minuty
- **100 ml ciepłej wody

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergenna

Może zawierać SOJĘ, MLEKO i ich produkty pochodne.

Dane producenta

Celiko S.A., ul. św. Antoniego 71, 61-359 Poznań, Polska, celiko@celiko.com.pl

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również




Zaoszczędź na wyprzedaży >>

Bestsellery - Produkty spożywcze i Delikatesy

Nowości - Produkty spożywcze i Delikatesy