naturalne źródła magnezu

Magnez to pierwiastek, który znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości już od czasów starożytnych. Obecnie wiedzę i to jaki ma udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, możemy czerpać z wielu publikacji naukowych. Badania dowiodły, że niedobór magnezu jest przyczyną całego szeregu dolegliwości.

Pierwiastek ten inicjuje kluczowe procesy, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Bierze udział między innymi w reakcjach enzymatycznych, w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Ma wpływ na budowę układu kostnego, stabilizuje ilość glukozy we krwi. Magnez ważny jest również w prawidłowej pracy układu sercowego i naczyniowego.

Jakie zapotrzebowanie na magnez ma człowiek? Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka to około 400 mg, a prawidłowe stężenie we krwi mieści się w granicach od 0,6 do 1,2 milimola na litr.

Przyczyny i objawy niedoboru magnezu

Do wypłukania magnezu z organizmu przyczyniają się:

  • stres,
  • nieprawidłowa dieta,
  • odchudzanie,
  • picie kawy i alkoholu

Najwięcej magnezu wchłania się w jelitach, dlatego jego przyswajalność hamują również błonnik i tłuszcz. Także niektóre choroby i przyjmowanie leków mogą być przyczyną niedoboru.

Nie ma jednego charakterystycznego objawu niedoboru. Gdy stężenie magnezu spadnie poniżej normy, mogą pojawić się symptomy na tle układu nerwowego, takie jak:

  • migotanie przedsionków,
  • osłabienie,
  • trudności z koncentracją,
  • senność,
  • czasami nawet stany depresyjne.

Częstym następstwem niedostatecznej ilości magnezu jest na przykład wypadanie włosów i rozdwajanie paznokci.

Drganie powieki to także znak, że należy wzbogacić dietę lub wprowadzić suplementację magnezową.

Co daje przyjmowanie magnezu? Oto zalety

  1. Reguluje zaburzenia rytmu serca - magnez zmniejsza dolegliwości u osób z arytmią, zaleca się go pacjentom po zabiegach kardiologicznych i cierpiących na hipomagnezemię.
  2. Poprawia samopoczucie - przyjmowanie magnezu poprawia ogólne samopoczucie psychiczne. Zmniejsza stany depresyjne, lękowe i inne objawy temu towarzyszące. Ponadto niweluje uczucie senności i dodaje energii.
  3. Polepszenie pamięci - badania dowiodły, że magnez usprawnia procesy myślowe i poznawcze. Poprawia koncentrację, dlatego ważne jest, aby osoby uczące się i pracujące umysłowo zadbały o jej wystarczającą ilość w diecie.
  4. Hamuje starzenie się organizmu - magnez jest przeciwutleniaczem. Chroni oraz wzmacnia komórki i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Źródła magnezu. W których produktach jest go najwięcej?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo suplementów diety o różnej zawartości magnezu. Zdania co do ich przyswajalności są zróżnicowane. Zdecydowanie najlepsze wchłanianie zapewnia odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe produkty. Dużą zawartość magnezu mają:

  • pestki dyni,
  • orzechy laskowe,
  • migdały,
  • soja,
  • gorzka czekolada,
  • kakao,
  • ryby,
  • różne odmiany kasz, np. gryczana.

Pierwiastek ten zawierają również produkty nabiałowe: jogurty, kefiry i sery.

Zbilansowany jadłospis bogaty w ekologiczne warzywa, owoce i produkty nieprzetworzone - dostarczą prawidłową ilość wszelkich niezbędnych witamin oraz minerałów do organizmu.