Magnez to pierwiastek, który znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości już od czasów starożytnych. Obecnie wiedzę i to jaki ma udział w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, możemy czerpać z wielu publikacji naukowych. Badania dowiodły, że niedobór magnezu jest przyczyną całego szeregu dolegliwości.
Pierwiastek ten inicjuje kluczowe procesy, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Bierze udział między innymi w reakcjach enzymatycznych, w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Ma wpływ na budowę układu kostnego, stabilizuje ilość glukozy we krwi. Magnez ważny jest również w prawidłowej pracy układu sercowego i naczyniowego.
Jakie zapotrzebowanie na magnez ma człowiek? Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka to około 400 mg, a prawidłowe stężenie we krwi mieści się w granicach od 0,6 do 1,2 milimola na litr.
Przyczyny i objawy niedoboru magnezu
Do wypłukania magnezu z organizmu przyczyniają się:
- stres,
- nieprawidłowa dieta,
- odchudzanie,
- picie kawy i alkoholu
Najwięcej magnezu wchłania się w jelitach, dlatego jego przyswajalność hamują również błonnik i tłuszcz. Także niektóre choroby i przyjmowanie leków mogą być przyczyną niedoboru.
Nie ma jednego charakterystycznego objawu niedoboru. Gdy stężenie magnezu spadnie poniżej normy, mogą pojawić się symptomy na tle układu nerwowego, takie jak:
- migotanie przedsionków,
- osłabienie,
- trudności z koncentracją,
- senność,
- czasami nawet stany depresyjne.
Częstym następstwem niedostatecznej ilości magnezu jest na przykład wypadanie włosów i rozdwajanie paznokci.
Drganie powieki to także znak, że należy wzbogacić dietę lub wprowadzić suplementację magnezową.
Co daje przyjmowanie magnezu? Oto zalety
- Reguluje zaburzenia rytmu serca - magnez zmniejsza dolegliwości u osób z arytmią, zaleca się go pacjentom po zabiegach kardiologicznych i cierpiących na hipomagnezemię.
- Poprawia samopoczucie - przyjmowanie magnezu poprawia ogólne samopoczucie psychiczne. Zmniejsza stany depresyjne, lękowe i inne objawy temu towarzyszące. Ponadto niweluje uczucie senności i dodaje energii.
- Polepszenie pamięci - badania dowiodły, że magnez usprawnia procesy myślowe i poznawcze. Poprawia koncentrację, dlatego ważne jest, aby osoby uczące się i pracujące umysłowo zadbały o jej wystarczającą ilość w diecie.
- Hamuje starzenie się organizmu - magnez jest przeciwutleniaczem. Chroni oraz wzmacnia komórki i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
Źródła magnezu. W których produktach jest go najwięcej?
Na rynku dostępnych jest mnóstwo suplementów diety o różnej zawartości magnezu. Zdania co do ich przyswajalności są zróżnicowane. Zdecydowanie najlepsze wchłanianie zapewnia odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe produkty. Dużą zawartość magnezu mają:
- pestki dyni,
- orzechy laskowe,
- migdały,
- soja,
- gorzka czekolada,
- kakao,
- ryby,
- różne odmiany kasz, np. gryczana.
Pierwiastek ten zawierają również produkty nabiałowe: jogurty, kefiry i sery.
Zbilansowany jadłospis bogaty w ekologiczne warzywa, owoce i produkty nieprzetworzone - dostarczą prawidłową ilość wszelkich niezbędnych witamin oraz minerałów do organizmu.