Surowce petrochemiczne, syntetyczne środki zapachowe, barwniki i konserwanty, enzymy, surowce modyfikowane genetycznie, fosforany, wybielacze aktywne? to tylko część składników zwykłego płynu do mycia naczyń. Jeśli naczynia nie zostaną dokładnie spłukane, ta tajemniczo brzmiąca mieszanka środków syntetycznych trafia do organizmu. Dlatego z chęcią spróbowałam czegoś nowego ? ekologicznego płynu do mycia naczyń.

?Na warsztat? wzięłam płyn do mycia naczyń cytrynowy firmy Sonett.

Już od samego początku płyn urzeka przyjemnym zapachem świeżej cytrynki. Natomiast podczas mycia sprawdza się IDEALNIE. Jest skuteczny i wydajny. W dodatku naturalny, a tę gwarancję dają trzy certyfikaty ekologiczne (o nich za chwilę).

Płyn gorąco polecam nie tylko eko-zwolennikom. Mogą go również wypróbować osoby z alergią na środki chemiczne oraz młodzi rodzice, którzy zastanawiają się jakim bezpiecznym środkiem myć naczynia dla dzieci.

Zalety ekologicznego płynu do mycia naczyń

  • BIODEGRADOWALNY ? innymi słowy: jest bezpieczny dla środowiska i człowieka. Słowo ?biodegradowalny? oznacza, że produkt rozkłada się w ziemi i nie pozostawia szkodliwych substancji.

  • DELIKATNY DLA DŁONI ? to dobra nowina dla osób, które mają nieustannie przesuszone dłonie lub alergię na syntetyczne środki.

  • WYDAJNY ? ten płyn z powodzeniem może wystąpić w reklamach typu ?jedna kropla wystarczy do umycia 20 talerzy?. No dobrze, 20 talerzy to może przesada, ale gwarantuję, że jego wydajność jest porównywalna z płynami typu Fairy.

  • NATURALNY - zawarte w nim związki powierzchniowo czynne są wyłącznie pochodzenia roślinnego.

Certyfikaty ekologiczne

Polecany przeze mnie płyn jest ekologiczny i ma na to dowód ? a nawet trzy ;-) Produkt posiada trzy certyfikaty: EcoControl, Ecogarantie oraz Vegan Society. Co to oznacza w praktyce? Otóż to, że producent takiego specyfiku musi się naprawdę napracować nad składem, aby produkt spełnił rygorystyczne eko-kryteria. Dzięki temu nasz produkt nie zawiera:

  • surowców petrochemicznych

  • syntetycznych środków zapachowych

  • syntetycznych barwników

  • syntetycznych konserwantów

  • surowców modyfikowanych genetycznie

  • enzymów

  • składników alergizujących

  • fosforanów

  • wybielaczy optycznych

  • zwierzęcych tłuszczy i innych surowców z martwych zwierząt