Kiedy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, zaczynamy zastanawiać się, jak wzmocnić odporność, aby nie przywitać jesieni bólem gardła, gorączką i zatkanym nosem. W tym celu warto skorzystać ze sprawdzonych, domowych sposobów i odpowiednio przygotować swój organizm na ten okres czasu. Do najbardziej znanych zalicza się spożywanie miodu, kiszonek i „uwielbianego” (szczególnie przez dzieci) tranu, który jest bogatym źródłem witaminy A i D. Nie bez znaczenia są też ciepłe, rozgrzewające napoje, czyli przede wszystkim herbatki ziołowe.

Jak wzmocnić odporność organizmu

Miód na wzmocnienie odporności

Spożywanie miodu w celu ochrony i łagodzenia infekcji jest sposobem znanym od wieków. Szczególnie skuteczny jest miód lipowy i akacjowy, a także miód manuka, znany na całym świecie z silnych właściwości antybakteryjnych. Miód można dodawać zamiast cukru do lekko ostudzonej herbaty lub zrobić z niego tradycyjny syrop z dodatkiem cebuli i cytryny łagodzący kaszel i podrażnione gardło. Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić i zagotować cebulę w 0,4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać 2-3 łyżeczki miodu, sok z cytryny i syrop jest już gotowy.


jak wzmocnić odporność

Tran jako źródło witaminy D

Tran to nic innego jak skoncentrowany olej z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera witaminy i kwasy omega-3, a jego spożycie zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest narażony na niedobór witaminy D. Witamina D nie tylko odpowiada za mocne kości, ale także pobudza limfocyty T, które niszczą obce komórki drobnoustrojów chorobotwórczych.

Produkty bogate w witaminę C

Witamina C działa bardzo korzystnie na wzmocnienie odporności organizmu. Występuje naturalnie w wielu produktach, przede wszystkim w owocach i warzywach (jak papryka, pomarańcza, cytryna czy brokuł). Dużą ilość witaminy C zawierają także kiszonki. Dodatkowo zawartość kwasu mlekowego i witamin z grupy B powoduje, że są doskonałe, aby wzmocnić system obronny organizmu. Do popularnych i smacznych kiszonek należą kiszone ogórki i kapusta.

Czosnek w walce z drobnoustrojami

Zarówno czosnek, jak i cebula zaliczane są do naturalnych antybiotyków. Działają bakteriobójczo i likwidują zakażenia. Czosnek zawiera w sobie flawonoidy, witaminy i mikroelementy, jednak za jego działanie przeciw drobnoustrojom odpowiada allicyna. Jest to substancja, która powstaje dopiero po zgnieceniu ząbka czosnku. To właśnie allicyna nadaje mu ten charakterystyczny, mocny aromat.

Herbaty chroniące przed przeziębieniem

W chłodne wieczory przyjemnie jest rozgrzać się filiżanką ciepłej herbaty. Dobrym sposobem jest tradycyjna herbata z lipy, ale godne uwagi są też herbata zielona czy z dzikiej róży. Również ziołowe napary np. z pokrzywy spełniają swoje zadanie. Do herbat można według uznania stosować różne rozgrzewające i wzmacniające dodatki takie jak miód, cytryna, sok malinowy, z dzikiej róży lub czarnego bzu, imbir, cynamon i goździki, które nie tylko pozytywnie wpłyną na odporność, ale również pozwolą uzyskać cudowny smak i zapach przygotowanego naparu.

Wiesz już jak wzmocnić odporność organizmu naturalnymi sposobami. Życzymy dużo zdrowia i trzymamy kciuki, żebyś mógł cieszyć się urokami jesieni bez bólu gardła, gorączki i zatkanego nosa.