Kurkuma, nazywana czasem szafranem indyjskim, to niezwykła przyprawa o działaniu przeciwzapalnym, stosowana od wieków w leczeniu różnych dolegliwości. Pochodzi z obszarów południowo-wschodniej Azji i jest blisko spokrewniona z imbirem. Właściwości lecznicze kurkumy są znane i doceniane na całym świecie.

właściwości kurkumy

Kurkumina, czyli naturalny, leczniczy barwnik

Kurkumina to aktywna substancja występująca w kurkumie i nadająca jej charakterystyczny, żółty kolor. Została wielokrotnie przebadana pod kątem zdolności do walki z chorobami i profilaktycznych korzyści zdrowotnych. Jak się okazuje, wykazuje ona silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a nawet pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów. Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się spożywanie kurkumy z pokarmem lub napojem zawierającym tłuszcz, co pomaga w skuteczniejszym wchłanianiu cennej substancji. Innym sposobem na zwiększenie absorpcji jest dodanie czarnego pieprzu lub spożywanie całego, świeżego lub suszonego korzenia kurkumy.

Kurkuma a zwalczanie stanów zapalnych

Stany zapalne organizmu są przyczyną wielu schorzeń, takich jak choroby serca, zaburzenia metaboliczne, a nawet nowotwory. Ponadto powodują obniżenie zdolności poznawczych. Kurkuma natomiast posiada niezwykłe właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że wzmacnia organizm i pomaga w profilaktyce wielu groźnych dolegliwości. Przeciwzapalne właściwości kurkumy mogą także zredukować ból stawów związany z ich zapaleniem.

Antyoksydacyjne właściwości kurkumy

Badania wskazują na to, że kurkuma ma działanie antyoksydacyjne. Pomaga zwalczać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, co jest szczególnie korzystne dla funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo, przeciwutleniające właściwości kurkumy mają pozytywny wpływ na stan skóry i spowalniają procesy starzenia się.

własciwości kurkumy


Kurkuma zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Kurkuma i kurkumina zostały szeroko przebadane pod kątem ich roli w leczeniu i zapobieganiu różnego rodzaju nowotworom. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach i ludziach uzyskano wiele obiecujących wyników. Wykazano, że spożywanie kurkumy zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego i wątroby.

Wpływ kurkumy na mózg

Ponieważ kurkumina przekracza barierę krew-mózg, badania sugerują, że mózg może również czerpać korzyści z jej właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Stosowanie kurkumy pomaga w odbudowie uszkodzonych neuronów, wspomaga także zachowanie dobrej pamięci. Ma to wielkie znaczenie w profilaktyce chorób degeneracyjnych mózgu jak np. choroba Alzheimera oraz w przebiegu leczenia chorych po udarze.

Kurkuma jako środek wzmacniający serce i wątrobę

Kurkuma chroni serce na wiele sposobów. Poprawia stan i funkcjonowanie śródbłonka, czyli warstwy komórek wyścielającej wnętrze naczyń krwionośnych. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę wątroby, ponieważ zawarte w niej substancje pobudzają wydzielanie żółci, która jest niezbędna do trawienia tłuszczu. Co więcej, chroni komórki wątroby i wspiera ich regenerację.

Kurkuma ma niezwykłe właściwości - wystarczy już niewielka ilość tej wyjątkowej przyprawy w codziennej diecie, by zacząć odczuwać pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto też wiedzieć, że doskonale sprawdza się również w kosmetyce - jako dodatek do maseczek do twarzy.