Magnez to pierwiastek, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest nam niezbędny do życia, a jak wynika z badań przeprowadzonych przez profesora Juliana Aleksandrowicza niedobory magnezu w Polsce dotykają niemal wszystkich (prawie 100% populacji) ? od dzieci aż po starców. W parze z magnezem powinna iść zawsze witamina B6, która zwiększa jego przyswajalność, dlatego przed zakupem tego suplementu zawsze sprawdzajcie jego skład.
DLACZEGO MAGNEZ JEST TAK WAŻNY ?
Podobnie jak fosfor, magnez bierze udział niemal we wszystkich procesach, które zachodzą w organizmie człowieka, a co za tym idzie komórki potrzebują go do prawidłowego funkcjonowania. Po pierwsze jest bardzo ważnym elementem enzymów trawiennych, które są odpowiedzialne za przemianę materii. Dodatkowo magnez bierze udział w syntezie adrenaliny czy noradrenaliny, w związku z czym korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Jednym słowem pomaga nam zachować zarówno równowagę fizyczną, jak i psychiczną.
Magnez ma bardzo duży wpływ na pracę całego organizmu, a jego niedobór może powodować:
- skurcze i słabość mięśni
- uczucie ciągłego zmęczenia
- częstsze występowanie różnego rodzaju infekcji
- zawroty i bóle głowy
- problemy z koncentracją
- nudności
- łamliwość włosów i paznokci
- próchnicę zębów
- stany lękowe i napady niepokoju
- nadciśnienie i choroby układu krążenia
- bardziej odczuwalne objawy napięcia przedmiesiączkowego
- bezsenność i problemy z zasypianiem
- impotencję
SKĄD CZERPAĆ MAGNEZ ?
Najlepsze źródło magnezu to nasza codzienna dieta. Magnez z pożywienia jest najlepiej przyswajany. Poza właściwą dieta warto jest również przyjmować magnez w suplementach diety. Zanim jednak zakupimy suplement warto jest pamiętać, że magnez najlepiej przyswaja się w obecności witaminy B6. Aktualnie do wyboru jest również wiele suplementów diety w proszku lub w płynie, które mają lepszą przyswajalność niż tradycyjna tabletka.
Produkty spożywcze bogate w magnez:
- pestki dyni (540mg/100g)
- otręby pszenne (490mg/100g)
- kakao (420mg/100g)
- migdały (269mg/100g)
- kasza gryczana (218mg/100g)
- soja (216mg/100g)
Poza powyższymi produktami, sporo magnezu znajdziemy w: pistacjach, orzechach laskowych, płatkach owsianych, grochu, szpinaku, bananach, brokułach, natce pietruszki, suszonych owocach.
Rekomendowane dzienne dawki spożycia magnezu w zależności od wieku i płci według Narodowego Instytutu Zdrowia:
- Niemowlęta ? 6 miesiąc życia: 30mg
- 7?12 miesięcy: 75 mg
- 1?3 lat: 80 mg
- 4?8 lat: 130 mg
- 9?13 lat: 240 mg
- 14?18 lat: 410 mg dla mężczyzn; 360 mg dla kobiet
- 19?30 lat: 400 mg dla mężczyzn; 310 mg dla kobiet
- Dorośli 31 lat i starsi: 420 mg dla mężczyzn; 320 mg dla kobiet
- Kobiety ciężarne: 350-360 mg
- Kobiety karmiące: 310-320 mg