miód manuka

Niezwykłe właściwości miodów i ich korzystny wpływ na organizm człowieka znane są na całym świecie. Niestety, na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które miód mają jedynie w nazwie, a w rzeczywistości są substancjami tworzonymi na bazie cukru, zawierającymi sztuczne dodatki.

Warto pamiętać, że właściwości wspierające odporność organizmu posiadają jedynie miody pochodzenia naturalnego. Do tej grupy bez wątpienia zalicza się miód pochodzący z Nowej Zelandii. Warto więc poznać miód manuka i jego niezwykłe właściwości.

Miód manuka - co to takiego?

Do grupy miodów manuka zaliczane są produkty produkowane wyłącznie z krzewów manuka, występujących na terenie Nowej Zelandii. Krzew manuka nazywany jest również drzewem herbacianym.

Miód manuka jest wyrobem niezwykle unikalnym, bowiem wytwarzany jest wyłącznie w okresach kwitnienia tej rośliny. Oryginalny nowozelandzki miód charakteryzuje się zawartością leptosperyny - substancji występującej jedynie w nektarze z krzewów manuka. Po zbadaniu jej stężenia można stwierdzić, czy miód rzeczywiście został wytworzony na bazie krzewu.

Prawdziwy miód manuka nie jest poddawany obróbce termicznej, produkowany jest przez pszczoły w temperaturze stale utrzymującej się w ulach - stanowi więc produkt całkowicie zdrowy i naturalny. Może być spożywany przez osoby w różnym wieku, także przez dzieci od pierwszego roku życia.

Niezwykłe właściwości miodu manuka

Niektóre rodzaje miodów manuka pochodzących z Nowej Zelandii charakteryzują się znaczną zawartością metyloglioksalu, czyli substancji aktywnej, posiadającej udowodnione właściwości lecznicze. W zależności o ilości tej substancji, miodu manuka można używać do różnych celów. Już stosunkowo niewielka zawartość metyloglioksalu sprawia, że regularne spożywanie miodu wpływa na utrzymanie i poprawę odporności organizmu.

  1. Z uwagi na właściwości antybakteryjne, miód manuka okaże się pomocny dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego. Systematyczne spożywanie miodu pozwoli na odbudowanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach i wpłynie na poprawę trawienia.
  2. Miód manuka pomaga również w odbudowie podrażnionych przez wrzody ścian żołądka. Dobroczynne działanie miodu z pewnością docenią także osoby cierpiące na wzdęcia, zgagę, czy częste bóle brzucha.
  3. Warto również wspomnieć, że rodzaje miodów manuka posiadające wyjątkowo wysoką zawartość metyloglioksalu (powyżej 500 mg na kilogram miodu) mogą pomóc osobom zmagającym się z przewlekłymi chorobami różnego typu, takimi jak miażdżyca, zespół jelita nadwrażliwego czy egzema.
  4. Miodem manuka o niskim stężeniu metyloglioksalu warto zainteresować się profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym, podczas zwiększonego ryzyka zachorowań i przeziębień. W trakcie choroby dużo lepiej sprawdzi się jednak miód o większej zawartości tej substancji.
  5. Co ważne, zaleca się spożywanie miodu manuka w trakcie antybiotykoterapii i przyjmowania leków, ponieważ wspomaga on ich działanie.

Miód manuka – stosowanie

Zaleca się codzienne spożywanie miodu manuka na czczo. Sugerowana dawka miodu to 2-3 łyżeczki dziennie. Miód można rozpuścić w wodzie, należy jednak pamiętać, by była ona letnia. Trzeba mieć na uwadze fakt, że miód manuka dodany do gorącej herbaty straci wszystkie niezwykłe właściwości.