Niro to niewielka, polska firma założona w 2003 w małej miejscowości Boronów, położonej w malowniczym regionie nad górną Liswartą. Historia firmy zaczęła się od produkcji młynków żarnowych, aby potem wyewoluować w kierunku makaronów i innych przetworów zbożowych, wykorzystujących głównie starsze, nie zmodyfikowane genetycznie odmiany pszenicy jak orkisz, płaskurka czy samopsza. Oferowane przez firmę makarony nie zawierają jaj oraz soli, mogą więc być stosowane w dietach eliminacyjnych oraz przez wegan i wegetarian. Firma Niro współpracuje również z producentem ekologicznych produktów bezglutenowych – firmą Schnitzer.
W ofercie makaronów można znaleźć produkty z samopszy, płaskurki oraz biały i razowy makaron orkiszowy. Makarony mają różną formę, dzięki czemu doskonale sprawdzą się w kuchni i w większości dań bez problemu zastąpią klasyczny makaron pszenny.
Jeśli chodzi o przetwory zbożowe to w ofercie firmy Niro dostępne są następujące produkty:
W każdej z grup znaleźć można wyroby z orkiszu, owsa, płaskurki i samopszy. Zastosowanie tych produktów jest bardzo szerokie, znajdą one swoje miejsce w klasycznej kuchni polskiej, jako alternatywa dla pszenicy, ale mogą również stanowić bazę do eksperymentów kulinarnych.
We współpracy z firmą Schnitzer Niro oferuje natomiast następujące produkty bezglutenowe o starannie opracowanych recepturach i dobrym, naturalnym składzie:
Produkty te są idealny dla osób chorych na celiakię oraz z nietolerancją lub alergią na gluten.
Co ważne, firma Niro nie odeszła od korzeni i nadal sprzedaje również to, od czego zaczynała, czyli młynki żarnowe doskonałej jakości.