Dostępne w sklepach przetwory rybne są różnej jakości. Niektóre z nich nie wyglądają zachęcająco, zawierają resztki z produkcji filetów, niesmaczne sosy i najtańszy olej. Jeśli szukamy przetworów rybnych wysokiej jakości, elegancko zapakowanych, smacznych – wybierzmy Pan do Mar. Warto nabyć chociaż jedną puszkę, by przekonać się, że różnica jest bardzo duża.
Ryby Pan do Mar są przede wszystkim niezwykle smaczne. Mięso tuńczyka w konserwach rybnych Pan do Mar jest najwyższej jakości. Nie jest to oczywiście mieszane mięso stanowiące pozostałości z produkcji filetów, ale duże kawałki z płatów tuńczyka. Cechuje się ładnym, różowym kolorem i brakiem przebarwień. W puszkowanych rybach Pan do Mar nie znajdziemy nigdy nieestetycznych i niesmacznych pozostałości płetw, łusek, narządów wewnętrznych czy ości. Jest to ładne mięso rybie nadające się do przygotowywania eleganckich sałatek, w których ryba nie jest dodatkiem, ale głównym składnikiem.
Ryby w oleju firmy Pan do Mar nie zawierają żadnych sztucznych dodatków – są to produkty bio. Nie ma w nich taniego oleju palmowego – mają w składzie wyłącznie dobrą oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy z upraw ekologicznych. Ryby w oliwie z oliwek są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza portugalskiej.
Także sardynki czy makrele w sosach produkcji Pan do Mar to jakościowe przekąski. Sos nie przypomina keczupu – to prawdziwy, zaprawiany ziołami sos pomidorowy, taki jak we Włoszech. Wśród produktów Pan do Mar znajdziemy zresztą dania typowo śródziemnomorskie, np. kałamarnice.
Prócz ryb konserwowych Pan do Mar produkuje także ciekawe przetwory rybne. Należą do nich delikatne musy i paté. Warto spróbować np. paté z tuńczyka z oliwkami – to elegancka przekąska, nadająca się także na specjalne okazje.