Przyroda hojnie obdarowuje nas wieloma roślinami leczniczymi. Jedną z nich jest rokitnik. W naturalnym środowisku porasta on głównie morskie wybrzeża Europy i Azji. Do niedawna był uważany za roślinę ozdobną, jednak wiele badań odkrywa jego inną, leczniczą stronę. Ze względu na swoje właściwości został okrzyknięty ?złotem Syberii?. Poznajmy więc syberyjski skarb :-)


Rokitnik ? bogactwo witaminy C i innych składników odżywczych

W ?rankingu? na zawartość witaminy C rokitnik zajmuje drugie miejsce, ustępując jedynie owocom dzikiej róży. Jednak należy podkreślić, że jej wartość może być różna, w zależności od miejsca występowania tej roślinki. Największą dawkę, około 405-1100 mg/100 g, można znaleźć w rokitniku porastającym obszary górskie, mniej, około 200-250 mg/100 g, z obszarów morskich.


Warto dodać, że witamina C z rokitnika jest ?trwała? - nie niszczy jej proces przetwarzania żywności. Oznacza to, że sok czy też dżem z rokitnika ma niemal taką samą zawartość witaminy C, co surowe owoce.

Witamina C to nie jedyne bogactwo bohatera naszego dzisiejszego artykułu. W rokitniku znajdziemy również wiele innych składników o dobroczynnym działaniu:

  • witaminę E, F, K, P, kwas foliowy,
  • prowitaminę A, D,
  • antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor;

Właściwości i zastosowanie rokitnika  

ZASTOSOWANIE LECZNICZE

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że rokitnik wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości, m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie układu pokarmowego, zgagę, wrzody żołądka i dwunastnicy. Oprócz tego obniża wysoki poziom cholesterolu, jest pomocny przy niewielkich krwawieniach i zakrzepowym zapaleniu żył.

Przy chorobach skóry warto użyć naparu z liści lub oleju ? one najlepiej złagodzą oparzenia, odmrożenia, odleżyny, trudno gojące się rany i zmiany o podłożu grzybiczym.

Jaka powinna być dzienna dawka oleju z rokitnika, aby wzmocnić organizm, uchronić się przed chorobami lub wspomóc ich leczenie? W celach profilaktycznych zalecane jest spożywanie od pół łyżeczki do łyżeczki dziennie. Olej najlepiej przyjmować w trakcie posiłku. W przypadku już istniejących dolegliwości, można zwiększyć dawkę do 3 razy dziennie po pół łyżeczki.

ZASTOSOWANIE KOSMETYCZNE

W składzie kosmetyków najczęściej można spotkać olej z rokitnika lub owoce. Są one dodawane do kremów do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Jako składniki szamponów i odżywek do włosów znakomicie regenerują i odżywiają włosy, poprawiają elastyczność, nadają im blasku. Rokitnik jest też polecany przy problemach z łupieżem i nadmiernym wypadaniem włosów.

Owoce rokitnika to również wspaniały, naturalny barwnik nadający skórze złocisty odcień.

ZASTOSOWANIE KULINARNE

Z owoców rokitnika można zrobić pyszne i zdrowe dżemy, soki, galaretki, wina i nalewki.  
Spożywane na surowo mają kwaśny, delikatnie ananasowy smak.

Przeciwwskazania

Mimo wielu dobroczynnych właściwości, w niektórych sytuacjach należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu oleju z rokitnika. Dotyczy to:

  • Ostrych stanów zapalnych trzustki i pęcherzyka żółciowego.
  • Kamicy żółciowej.
  • Ciąży i karmienia piersią.
  • Przyjmowania insuliny lub innych leków na cukrzycę.
  • Przyjmowania leków rozszerzających naczynia krwionośne.

Jako że nie ma żadnych badań stwierdzających bezpieczeństwo spożywania oleju z rokitnika przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią, nie jest zalecane jego stosowanie w tych okresach. W pozostałych przypadkach włączenie do diety tego oleju należy skonsultować z lekarzem.