Sztuka kulinarna również podlega modzie - w ostatnim czasie popularnym składnikiem dań stał się jarmuż. Czym jest to warzywo, cenione zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy? Posiada wiele cennych właściwości zdrowotych. Jest także dodatkiem,
który można bardzo łatwo wkomponować w swoje ulubione dania.
Przyjrzyjmy się dokładniej temu, jaki wpływ na zdrowie ma jarmuż i jakie dania można z niego przygotować. Warto spróbować polecanych przepisów zwłaszcza jesienią i zimą, gdy nasza dieta jest uboższa w witaminy i minerały.
Jarmuż to w istocie jeden z gatunków kapusty. Czytając poradniki zdrowotne i artykuły o gotowaniu, możemy zauważyć, że kapusta otrzymuje najwięcej pochwał wśród warzyw. Spożywanie jarmużu jest popularne szczególnie w Skandynawii, gdzie surowe warunki pogodowe utrudniają uprawę wielu roślin. Dzięki swojej wytrzymałości, jarmuż króluje w sezonie zimowym jako bezcenne źródło składników odżywczych. Na uwagę zasługują między innymi te substancje (wartości podano dla 100 g jarmużu):
Za dodawaniem jarmużu do potraw przemawia jego niska kaloryczność - tylko 49 kcal w 100 g produktu.
Wiedząc, co zawiera jarmuż, łatwo dojść do wniosku, że powinny po niego sięgać kobiety w ciąży. Oprócz wyżej wymienionych składników, znajdziemy w nim bowiem pokaźną ilość żelaza - 1,5 mg, podczas gdy chuda mielona wołowina zawiera go 2,6 mg w 100 g.
Biorąc pod uwagę także liczbę kalorii, lepszym źródłem żelaza jest właśnie jarmuż.
Jeśli będziemy spożywać to warzywo często i dodawać go do różnych posiłków, zapobiegniemy ciążowej anemii. Substancje wspomagające układ krążenia i odporność również przydadzą się kobiecie, której organizm ciężko pracuje na rzecz przyszłego potomka.
Właściwości lecznicze jarmużu motywują wielu kreatywnych kucharzy do tego, by wymyślać ciekawe sposoby jego przyrządzania. Jarmuż na surowo jest oczywiście jadalny i można go dodać na przykład do sałatki, lecz posiada specyficzny, gorzki posmak. Twardość i faktura liści również może być nieprzyjemna, jeśli nie poddamy warzywa obróbce. Co zrobić z jarmużu, by otrzymać smaczną i odżywczą przekąskę?
Jeśli zastanawiamy się, czy można łatwo przygotować smaczne dania z jarmużu, odpowiedź brzmi - jak najbardziej! Wystarczy głowa pełna pomysłów lub gotowe inspiracje i przepisy, które pomogą nam wyczarować ciekawe potrawy z każdego składnika.
To, czy jarmuż jest zdrowy, nie ulega wątpliwości. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożycia. Jarmuż należy ograniczyć, jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew lub cierpimy na niedoczynność tarczycy czy też kamicę nerkową.