Targroch Czarnuszka ziarno 250 g

Nazywana jest kminem czarnym, kminkiem egipskim lub czarnuchą. Ma charakterystyczny wygląd czarnych, drobnych ziaren. W Polsce była dawniej przyprawą biedoty, stanowiącą namiastkę kosztownych ziół i dodatków ze wschodu. Obecnie cieszy się dużym uznaniem zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie....
9,72
Cena za kg : 38.88zł

Chwilowo niedostępny

Dodaj do schowka

najniższa cena z 30 dni: 9,91 zł

Opis

Nazywana jest kminem czarnym, kminkiem egipskim lub czarnuchą. Ma charakterystyczny wygląd czarnych, drobnych ziaren. W Polsce była dawniej przyprawą biedoty, stanowiącą namiastkę kosztownych ziół i dodatków ze wschodu. Obecnie cieszy się dużym uznaniem zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie.

Złoto faraonów
Czarnuszka zajmowała istotne miejsce w kuchni staropolskiej, jako element pieczywa i swojskich serów. Jej historia sięga jednak jeszcze czasów starożytnego Egiptu, kiedy to nazywano ją złotem faraonów - prawdopodobnie ze względu na bogactwo substancji aktywnych. Jej nasiona znaleziono w dzbanach grobowca Tutenchamona.

Powrót do korzeni
Po latach zapomnienia, nasiona czarnuszki wracają do łask wraz z modą na domowe wypieki i regionalne wyroby z prawdziwych, mleczarskich gospodarstw. Korzenny, delikatnie gorzki, a zarazem pikantny smak tej przyprawy nadaje charakteru kozim i krowim serom, legendarnym podpłomykom, drożdżowym pasztecikom czy delikatnym, maślanym bułeczkom. Kminek egipski, jako łagodniejszy substytut pieprzu, doskonale sprawdza się także w potrawach mięsnych, kapustnych, przetworach i kiszonkach.

Ziołolecznictwo
Czarnuszka to roślina oleista, której ziarna aż w 40% składają się z tłuszczu. Olej z jej nasion jest popularnym surowcem zielarskim, o szerokim działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, moczopędnym, wzmacniającym i pielęgnującym skórę. Jest wykorzystywany także w procesie produkcji słodyczy, likierów i perfum. Kmin czarny zawdzięcza swoje kompleksowe działanie zawartości wielu drogocennych substancji: nienasyconym kwasom tłuszczowym, olejkom eterycznym, przeciwutleniaczom, witaminom z grupy B i składnikom mineralnym. Dzięki zawartości substancji aktywnej - tymochinonu - wielu badaczy przypisuje nawet olejowi z czarnuszki silne właściwości przeciwnowotworowe.

Zastosowanie

  • Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa i niektórych tłustych mięs.
  • Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa np. podpłomyków
  • Nasiona dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych.
  • Używane są jako substytut pieprzu w dietach, w których nie wolno używać ostrych przypraw.
  • Olej z nasion jest dodatkiem do niektórych likierów.
  • Olej z nasion wykorzystywany jest w produkcji niektórych słodyczy

Szczegóły - Targroch Czarnuszka ziarno 250 g

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229003638
  • EAN: 5903229003638
  • Wymiary: 22.5 x 13 x 5 cm

Składniki - Targroch Czarnuszka ziarno 250 g

Czarnuszka ziarno.

Wartości odżywcze

W 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 2478 kJ / 590 kcal
  • Tłuszcz: 50 g
  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
  • Węglowodany: 11 g
  • w tym cukry: 0,3 g
  • Błonnik: 12 g
  • Białko: 18 g
  • Sól: 0,03 g

Sposób przygotowania i przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

"TAR-GROCH-FIL" Spółka Jawna T.Krakowski, E.Drożdż, M.Kijowski, J.Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 
Opinia potwierdzona zakupem

Najwyzszej jakości ziarno. Aromatyczne, idealne do kanapek, sałatek.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również