Chlorella to alga morska, o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Swoją nazwę zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu. Algi te zawierają więcej chlorofilu na gram niż jakakolwiek inna roślina. Roślina ta zaliczana jest do superfoods, czyli super żywności o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i skoncentrowanych składnikach odżywczych. Poza chlorofilem chlorella bogata jest w witaminę A, witaminy z grupy B, C i E, minerały, takie jak: magnez, krzem, potas, żelazo, cynk, wapń oraz błonnik i aminokwasy.
Ze względu na zawarte składniki odżywcze może być spożywana jako zamiennik zielono-żółtych warzyw oraz jako uzupełnienie diety osób, które jedzą mało warzyw. Zastosowanie i działanie chlorelli jest jednak znacznie szersze.
Chlorella - działanie
Badania pokazują, że alga:
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Oczyszcza organizm z metali ciężkich.
- Usprawnia dotlenienie organizmu.
- Wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.
- Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo.
- Poprawia obraz krwi, przyspiesza gojenie ran, chroni przed stanami zapalnymi.
Składniki odżywcze chlorelli
Chlorella ma czym się pochwalić - zawiera ponad dwadzieścia różnych składników odżywczych. W niewielkiej sproszkowanej łyżeczce chlorelli znajdziemy m.in. witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo, jod, kobalt, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
Posiada największą zawartość chlorofilu ze wszystkich roślin zielonych rosnących na naszej planecie! Chlorofil pomaga usuwać toksyny z organizmu, wspomaga układ odpornościowy, poprawia obraz krwi oraz chroni przed stanami zapalnymi.
Komu warto polecić chlorellę?
Na dobrą sprawę ten produkt można polecić każdemu :-) Chlorella przede wszystkim wzmacnia organizm, a to się przyda każdemu z nas, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Ta alga jest niezastąpiona w sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu takich jak: post, intensywne odchudzanie, głodówka czy wizyta w saunie.
Osoby, które cierpią na różne choroby, również mogą korzystać z dobrodziejstw tego suplementu diety. Chlorella będzie pomocna przy:
- cukrzycy,
- reumatyzmie,
- artretyzmie,
- infekcjach wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych,
- zaburzeniach ciśnienia, trawienia i wchłaniania.
Jak widać jej właściwości są tak ciekawe, że warto dodać chlorellę do codziennej diety, zwłaszcza, że jej cena nie jest zbyt wygórowana. W zależności od producenta i pochodzenia surowca cena waha się w okolicach 15-20 zł (przy mniejszych opakowaniach) oraz 40-50 zł (przy większych opakowaniach).
Jakie korzyści przynosi regularne spożywanie chlorelli?
1. Detoksykacja i poprawa funkcjonowania wątroby
Chlorella to substancja detoksykująca, skuteczna w usuwaniu alkoholu z wątroby i oczyszczaniu jej z metali ciężkich oraz niektórych pestycydów. Posiada ona unikalne właściwości neutralizujące trujące substancje nagromadzone w organizmie w wyniku zanieczyszczenia środowiska lub spożywania skażonych produktów. Chlorella wchłania też toksyny z jelit, pomaga pozbyć się chronicznych zaparć i zneutralizować gazy jelitowe.
2. Wzmocniony układ odpornościowy
Badania potwierdziły, że chlorella przynosi korzyści dla zdrowia osób, u których układ odpornościowy został osłabiony w wyniku przewlekłej choroby lub chemioterapii. Zgodnie z badaniami może ona również wzmocnić odporność na infekcje wirusowe i zdolność do likwidowania bakterii chorobotwórczych.3. Zdrowy układ pokarmowy
Chlorella przyspiesza tempo wzrostu przyjaznych bakterii (Lactobacillus) znajdujących się w żołądku. Przyjmowana wraz z posiłkami wspomaga trawienie i co ważniejsze ułatwia lepszą asymilację substancji odżywczych. Chlorella wchłania również toksyny z jelit i pomaga pozbyć się chronicznych zaparć i zneutralizować gazy jelitowe.
4. Obfitość białka
Składająca się w ponad 60% z czystego, łatwo przyswajalnego białka, chlorella jest jednym z najbogatszych źródeł protein. Wyprzedza pod tym względem produkty pochodzenia zwierzęcego tj. wołowina, drób czy ryby (18-30% białka).
5. Bogactwo witamin i minerałów
Zawiera witaminy C i E oraz wszystkie witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas foliowy, beta-karoten, lizynę i jod. Chlorella jest też bardzo bogata w żelazo i wapń.
W jaki sposób spożywać chlorellę?
Występuje ona w postaci proszku oraz tabletek. Nie ma możliwości przedawkowania chlorelli ale zaleca się wprowadzanie jej do diety stopniowo. Optymalna dawka to 3 gramy dziennie. Taka dawka nie spowoduje zauważalnych zmian ale zapewni organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych.
W celu wyleczenia zatrucia rtęcią powinno się przyjmować dawkę 5-7 gramów dziennie.1 łyżka proszku = 5 gramówZarówno dokumentacja naukowa jak i doświadczenia wielu osób wskazują, że chlorella skutecznie łagodzi objawy wielu chorób nowotworowych, cukrzycy, AIDS, zapalenia trzustki, marskości wątroby, zapalenia wątroby, wrzodów trawiennych, infekcji wirusowych i bakteryjnych, anemii, stwardnienia rozsianego oraz normalizuje poziom cukru we krwi i zwalcza infekcje drożdżakami.
Artykuł napisany w oparciu o informacje z książki "SUPERŻYWNOŚĆ".