Kiełki to niezwykle prosty sposób, aby zapewnić organizmowi dodatkowe dawki witamin. Są one bajecznie proste w hodowli, nasiona kosztują niewiele, w dodatku szybko rosną. Kiełki możemy hodować o każdej porze roku, wzbogacą one smak wielu potraw, a zawarte w nich składniki odżywcze szybką wzmocnią organizm i uzupełnią ewentualne niedobory.

Kiełki to świetne uzupełnienie wielu dań. Możemy ich użyć jako:

  • dodatek do sałatek, kanapek, twarożków,
  • dodatek do dań z warzyw i mięsa,
  • dodatek do różnych dipów i śmietanowych, majonezowych itp.

SPIS TREŚCI

Dlaczego warto jeść kiełki?
Właściwości kiełków i sposób na domową hodowlę
Przepisy na dania z kiełkami

Dlaczego warto jeść kiełki?

  1. Są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm.
  2. Są bogatym źródłem składników pokarmowych: witamin, minerałów, błonnika, aminokwasów, kwasów nukleinowych, chlorofilu.
  3. Bez problemu możemy je wyhodować w warunkach domowych o każdej porze roku.
  4. Różne rodzaje kiełków są pomocne przy różnych dolegliwościach, np.:

    Kiełki soczewicy - są polecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Mają delikatny smak, świetnie komponują się z wieloma daniami.
    Kiełki brokułów - zawierają sulforafany - związki odgrywające ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Mają wyrazisty, lekko pikantny smak.
    Kiełki rzeżuchy - wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem.
    Kiełki dyni - wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. Charakteryzują się słodkim smakiem, są lekko chrupiące.
    Kiełki lucerny - są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Mają subetlny, lekkko orzechowy posmak.
    Kiełki lnu - obniżają poziom złego cholesterolu. Regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach. Mają lekko słodki smak.
    Kiełki wiesiołka - wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, pomagają regulować trawienie. Mają ostry, wyrazisty smak.
    Kiełki fasoli mung - są nieocenionym źródłem białka, obniżają poziom cholesterolu, zawierają dużo antyutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Mają lekko kwaśny smak.

Właściwości kiełków i sposób na domową hodowlę

Dowiedz się więcej, co zyskasz, jedząc kiełki poszczególnych roślin i jak je samodzielnie wyhodować - dzięki czemu będziesz miał stały dostęp do unikalnego tego smakołyku.


kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki »

Jakie zdrowotne korzyści niesie ze sobą jedzenie kiełków rzodkiewek? Na co zwrócić uwagę przy ich hodowli?

kiełki brokuła

Kiełki brokuła »

Co dobrego da nam spożywanie kiełków brokuła? Oto, jak je hodować.

kiełki fasoli mung

Kiełki fasoli mung »

Jakie zalety ma jedzenie kiełków tego mało popularnego, ale bardzo zdrowego warzywa? Czy można je wyhodować w naszych warunkach?

Przepisy na dania z kiełkami


sałatka z kiełkami rzodkiewki

Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewkii »

Wiosna to idealny czas na przyrządzenie sałatki z kiełkami rzodkiewki. Kolrowa i ciesząca zarówno oczy, jak i podniebienie!