Kiełki to niezwykle prosty sposób, aby zapewnić organizmowi dodatkowe dawki witamin. Są one bajecznie proste w hodowli, nasiona kosztują niewiele, w dodatku szybko rosną. Kiełki możemy hodować o każdej porze roku, wzbogacą one smak wielu potraw, a zawarte w nich składniki odżywcze szybką wzmocnią organizm i uzupełnią ewentualne niedobory.
Kiełki to świetne uzupełnienie wielu dań. Możemy ich użyć jako:
- dodatek do sałatek, kanapek, twarożków,
- dodatek do dań z warzyw i mięsa,
- dodatek do różnych dipów i śmietanowych, majonezowych itp.
SPIS TREŚCI Dlaczego warto jeść kiełki?Właściwości kiełków i sposób na domową hodowlę Przepisy na dania z kiełkami |
Dlaczego warto jeść kiełki?
- Są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm.
- Są bogatym źródłem składników pokarmowych: witamin, minerałów, błonnika, aminokwasów, kwasów nukleinowych, chlorofilu.
- Bez problemu możemy je wyhodować w warunkach domowych o każdej porze roku.
- Różne rodzaje kiełków są pomocne przy różnych dolegliwościach, np.:
Kiełki soczewicy - są polecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Mają delikatny smak, świetnie komponują się z wieloma daniami.
Kiełki brokułów - zawierają sulforafany - związki odgrywające ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Mają wyrazisty, lekko pikantny smak.
Kiełki rzeżuchy - wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem.
Kiełki dyni - wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru. Charakteryzują się słodkim smakiem, są lekko chrupiące.
Kiełki lucerny - są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Mają subetlny, lekkko orzechowy posmak.
Kiełki lnu - obniżają poziom złego cholesterolu. Regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach. Mają lekko słodki smak.
Kiełki wiesiołka - wzmacniają organizm, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, pomagają regulować trawienie. Mają ostry, wyrazisty smak.
Kiełki fasoli mung - są nieocenionym źródłem białka, obniżają poziom cholesterolu, zawierają dużo antyutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Mają lekko kwaśny smak.
Właściwości kiełków i sposób na domową hodowlę
Dowiedz się więcej, co zyskasz, jedząc kiełki poszczególnych roślin i jak je samodzielnie wyhodować - dzięki czemu będziesz miał stały dostęp do unikalnego tego smakołyku.
Jakie zdrowotne korzyści niesie ze sobą jedzenie kiełków rzodkiewek? Na co zwrócić uwagę przy ich hodowli?
Co dobrego da nam spożywanie kiełków brokuła? Oto, jak je hodować.
Jakie zalety ma jedzenie kiełków tego mało popularnego, ale bardzo zdrowego warzywa? Czy można je wyhodować w naszych warunkach?
Przepisy na dania z kiełkami
Wiosenna sałatka z kiełkami rzodkiewkii »
Wiosna to idealny czas na przyrządzenie sałatki z kiełkami rzodkiewki. Kolrowa i ciesząca zarówno oczy, jak i podniebienie!