Pomarańczowe, małe, ale niezwykle aromatyczne – dziś porozmawiamy o mandarynkach. Opisujemy najważniejsze odmiany, zwracamy uwagę na ich właściwości i doceniamy ich wkład w codzienną pielęgnację ciała. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się więcej.mandarynka właściwości

SPIS TREŚCI

  1. Odmiany mandarynki
  2. Mandarynki - właściwości zdrowotne i kosmetyczne
  3. Mandarynki a odchudzanie. Ile kalorii zawiera mandarynka?
  4. Jakie witaminy i wartości odżywcze zawierają mandarynki?
  5. Mandarynki - zastosowanie w kuchni
  6. Mandarynki - zastosowanie w kosmetyce


Odmiany mandarynki

Uprawiane w Brazylii, na południu Stanów Zjednoczonych i w basenie Morza Śródziemnego – mandarynki to egzotyczne owoce, których obecność w Polsce kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami. Oto najpopularniejsze odmiany mandarynek:

  • Klementynki to połączenie gorzkiej pomarańczy i mandarynki. Wyróżniają się lekko kwaśnym miąższem, małą liczbą pestek i stosunkowo łatwym obieraniem ze skórki. To je spotkacie w większości supermarketów i sklepów osiedlowych.
  • Tangela, czyli mandarynka z charakterystycznym zwężeniem na szczycie. Powstała ze skrzyżowania mandarynki z grapefruitem. Ma orzeźwiający i ostry smak i luźną skórkę. Trudno pomylić ją z innymi mandarynkami!
  • Satsuma, czyli mandarynki bez pestek. Pochodzą z Japonii i są niezwykle łatwe w obieraniu. Pod względem wartości odżywczych często porównywane do pomarańczy.

Przedstawiliśmy Wam najczęściej spotykane rodzaje mandarynek, które królują w okresie jesienno-zimowym w sklepach i na lokalnych targach. Teraz czas na kilka słów o właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych tych owoców.

Mandarynki - właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Mandarynki to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Te małe, niepozorne owoce są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga także w przyswajaniu żelaza i funkcjonuje jako naturalny antyoksydant oraz witaminy A, która dba o zdrowy wygląd naszej skóry i odpowiednie funkcjonowanie narządów wzroku.

Regularne spożywanie mandarynek pozwala również dostarczyć naszemu organizmowi potasu, fosforu i wapnia. Owoce te, podobnie jak pozostałe cytrusy, mogą być jednak przyczyną alergii – spożywanie mandarynek w ciąży powinno być ograniczone do minimum.

Właściwości mandarynki są od niedawna doceniane także w obszarze kosmetyki. W produktach do codziennej pielęgnacji skóry chętnie wykorzystuje się właściwości zmiękczające i antyseptyczne tych owoców. Są także doskonałym wsparciem w walce z procesami starzenia się skóry.

Mandarynki a odchudzanie. Ile kalorii zawiera mandarynka?

Niektórym z Was zapewne wydaje się, że słodki smak mandarynek jest jednoznaczny z wysoką liczbą kalorii – wcale nie! Owoce te w ponad 80% składają się z wody, a jedna mandarynka zawiera tylko ok. 34 kcal. Włączenie ich do diety będzie zatem idealnym pomysłem także w przypadku osób, które pragną zrzucić dodatkowe kilogramy.

Dodatkowo w mandarynkach znajdują się kwasy organiczne takie jak kwas jabłkowy i cytrynowy, które nie tylko pomagają organizmowi w szybszym pozbyciu się toksyn, ale przyczyniają się także do lepszego trawienia.

Jakie witaminy i wartości odżywcze zawierają mandarynki?

Od samego początku tego artykułu podkreślamy, że te pomarańczowe owoce są zdrowym i smacznym urozmaiceniem diety. Przejdźmy zatem do konkretów. Jakie witaminy znajdziemy w mandarynce? Odpowiadamy konkretnie – listą witamin i minerałów na 100 g owoców:

  • wapń - 37 mg
  • żelazo - 0,15 mg
  • magnez - 12 mg
  • fosfor - 20 mg
  • potas - 166 mg
  • sód - 2 mg
  • cynk - 0,07 mg
  • witamina C - 26,7 mg
  • tiamina - 0,058 mg
  • ryboflawina - 0,036 mg
  • witamina B6 - 0,078 mg
  • witamina B3 - 0,376 mg
  • witamina A - 681 IU
  • witamina E - 0,20 mg

Mandarynki - zastosowanie w kuchni

Choć wielu z nas traktuje te małe, pomarańczowe owoce jako przekąskę, mandarynki świetnie sprawdzają się także w formie dżemów, konfitur czy innych przetworów.

Można wykorzystać je także do produkcji domowego, zdrowego soku lub dodać do deseru, owocowej sałatki czy bardziej niecodziennych rozwiązań, np. sałatki warzywnej lub potraw mięsnych. Owoce te będą również doskonałą bazą do domowej, zdrowej nalewki.

Mandarynki - zastosowanie w kosmetyce

Mandarynki doskonale sprawdzają się także w branży kosmetycznej. Olej mandarynkowy, który otrzymuje się ze skórek owoców podczas procesu tłoczenia, świetnie sprawdza się jako produkt nawilżający do ciała. Nie tylko pozostawia skórę świeżą i elastyczną, ale także obłędnie pachnie. Często wykorzystuje się go także przy produkcji kosmetyków przeciwstarzeniowych czy przeciwcellulitowych.

Olej z mandarynki poleca się także osobom zmagającym się z trądzikiem, wypryskami czy bliznami – jego właściwości antyseptyczne oraz zmiękczające są zbawienne w procesie leczenia skórnych problemów.

Mandarynki to małe owoce, które – jak widać – skrywają w sobie wielką moc. Mamy nadzieję, że po lekturze tego tekstu przekonacie się do wykorzystywania ich pełnego potencjału nie tylko w kuchni, ale także przy pielęgnacji ciała.


Zobacz także: