Marchew zwyczajna – królowa warzyw znana już w starożytnych Chinach. Jakie są właściwości tego warzywa i w jaki sposób wykorzystuje się je w kuchni i kosmetyce? Czytaj, by dowiedzieć się więcej.
Marchew – właściwości
Marchewka jest znakomitym źródłem karotenoidów – to przeciwutleniacze i jednocześnie barwniki, którym to warzywo zawdzięcza swój charakterystyczny kolor. W marchwi znajdziemy niemal wszystkie rodzaje karotenoidów, ale zawiera zdecydowanie najwięcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Za co odpowiada ten składnik? Zapewnia przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ale wspomaga także organizm w budowaniu naturalnej bariery odpornościowej. Pomaga także w leczeniu trądziku i jest sprzymierzeńcem w walce ze zmarszczkami.
Beta-karoten odpowiada także za piękną, długotrwałą opaleniznę – szacuje się, że już dwie szklanki soku z marchwi dziennie poprawiają koloryt skóry. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość marchewek w diecie zamiast do słonecznej opalenizny może przyczynić się do marchewkowego koloru skóry, czyli karotenozy.
Marchewka jest także polecana osobom zmagającym się z awitaminozą, niedokrwistością czy stanom zapalnym skóry. Dzięki bogatej zawartości witamin i pierwiastków mineralnych przyspiesza bowiem regenerację skóry i wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Marchew – przeciwwskazania
Pomimo prozdrowotnych właściwości marchewki, nadmierne spożycie tego warzywa może wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Przyswojenie zbyt dużej ilości beta-karotenu powoduje nadmierną produkcję witaminy A – jej nadmiar może wywołać toksyczne reakcje i prowadzić do zaburzeń wzroku, nadpobudliwości czy powiększenia wątroby.
Warzywo to nie jest także polecane osobom zmagającym się z cukrzycą. Gotowana marchewka ma bowiem wysoki indeks glikemiczny – jeżeli cierpicie na problemy z poziomem cukru we krwi lepiej wykorzystywać to warzywo w diecie przede wszystkim w wersji niepoddanej obróbce termicznej. Surowa marchewka będzie zatem w tym przypadku najlepsza!
Marchew - wartości odżywcze, witaminy, kalorie
Czasami liczby mówią same za siebie – dla miłośników dokładnych parametrów podajemy wartości odżywcze, które znajdują się w 100 gramach marchewki. Wszystkie dane pochodzą z National Nutrient Database for Standard Reference.
Wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna - 41 kcal
- Białko - 0.93 g
- Tłuszcz - 0.24 g
- Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
- Błonnik - 2.8 g
Witaminy:
- Witamina C – 5.9 mg
- Tiamina – 0.066 mg
- Ryboflawina – 0.058 mg
- Niacyna - 0.983 mg
- Witamina B6 - 0.138 mg
- Kwas foliowy - 19 µg
- Witamina E – 0.66 mg
- Witamina K - 13.2 µg
Minerały:
- Wapń – 33 mg
- Żelazo - 0.30 mg
- Magnez - 12 mg
- Fosfor - 35 mg
- Potas - 320 mg
- Sód – 69 mg Cynk - 0.24 mg
Marchew - zastosowanie w kuchni
Możliwości wykorzystania warzyw w kuchni jest naprawdę sporo i nie inaczej dzieje się w tym przypadku. Marchewka na gęsto z podsmażanym makaron to dla wielu z nas smak dzieciństwa, do którego chętnie powracamy w kuchennych rewolucjach. Dobrym rozwiązaniem będzie urozmaicenie codziennej diety o produkty powstałe na bazie tego warzywa – nie każdemu przypada do gustu specyficzny smak marchewki.
Do sałatek polecamy olej z nasion marchwi marki Dary Natury, który urozmaici codzienną porcję zielonych warzyw. Poszukującym nowych smaków proponujemy natomiast absolutny hit – kiszona marchew. Będzie świetną alternatywą dla kiszonej kapusty i idealnie sprawdzi się w surówkach, a nawet na kanapkach! Kolejnym niebagatelnym pomysłem jest wykorzystanie liści marchwi – doprawisz nią zupy i z jej pomocą przygotujesz pyszne, witaminowe pesto.
Przeczuwamy, że wśród Was są także osoby doceniające przede wszystkim dużą zawartość beta-karotenu kryjącego się w tych niepozornych warzywach. W takim przypadku zwracamy się ku absolutnej klasyce i wybieramy sok z marchwi, najlepiej ekologiczną wersję marki Dennree.
Marchew - zastosowanie w kosmetyce
Zaznaczaliśmy już w tym artykule, że właściwości marchwi mają w dużym stopniu wpływ na kondycję skóry. Nie dziwi więc, że na bazie tego warzywa powstają kosmetyki pielęgnacyjne, które dbają o naturalny wygląd skóry. Jeśli Twoja cera zaczyna się starzeć i utraciła swój dawny blask, może czas na zmiany? Zamiast zwykłego kremu nawilżającego wypróbuj organiczny krem z ekstraktem z marchwi marki Ava.
Domowe kosmetyki z marchwi
Możesz też samodzielnie przygotować produkty pielęgnacyjne z marchwi. Jak? Startą na tarce marchewkę wymieszaj z łyżką miodu, łyżką oliwy z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Możesz także wybrać mniej zaawansowaną wersję i startą marchewkę połączyć tylko z oliwą z oliwek. Jako tonik na niedoskonałości skóry sprawdzi się także świeżo wyciśnięty sok z marchwi – wystarczy przetrzeć nim skórę twarzy i gotowe.
Zobacz także: