Migdały to jedne z najzdrowszych przekąsek. Stanowią bogate źródło wielu wartościowych substancji odżywczych i minerałów. Nazywane "królem orzechów", doceniane są przez lekarzy i dietetyków za dobroczynne właściwości zdrowotne mające pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Migdały swoje zastosowanie znajdują jednak nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Czym wyróżniają się jeszcze te drogocenne orzechy i co dokładnie zawierają?
SPIS TREŚCI Migdały - właściwościPrzeciwwskazania Migdały - wartości odżywcze i witaminy Zastosowanie migdałów |
Migdały - właściwości
Migdały powszechnie zaliczane są do orzechów, chociaż tak naprawdę to owoce migdałowca zwyczajnego. Te pochodzące z Bliskiego Wschodu nasiona posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, które efektywnie wspierają pracę naszego organizmu.
Przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca mięśniowego oraz chronią przed cukrzycą. Migdały skutecznie wzmacniają też odporność oraz pozytywnie wpływają na ogólną kondycję mięśni gładkich i szkieletowych. Specjaliści polecają także migdały na zgagę czy niestrawność.
Orzechy tego gatunku wykazują również właściwości przeciwzapalne. Migdały spożywane w trakcie ciąży pomagają za to pozbyć się nudności. Na owoce migdałowca powinny też zwrócić uwagę osoby, które narażone są na ciągły stres, bowiem to właśnie te orzechy w spomagają pracę układu nerwowego, relaksują i zwalczają wolne rodniki.
Migdały - przeciwwskazania
Jak ze wszystkim, również i z migdałami trzeba jednak uważać, zawierają bowiem albuminę i konglutynę gamma, czyli dwa składniki wywołujące reakcje alergiczne na skórze lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy oddechowego. Migdałów nie powinny więc spożywać osoby, u których stwierdzono uczulenie na migdały.
Ze względu na to, że nadmierna ilość tych orzechów może doprowadzić do krystalizacji, na migdały muszą też uważać pacjenci z problemami ze strony pęcherzyka żółciowego lub nerek.
Migdały - wartości odżywcze i witaminy
Migdały stanowią bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza. W swoim składzie zawierają również miedź, cynk, selen i niacynę. Ponadto w tych orzechach znajdują się też niezwykle wartościowe dla organizmu witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i witamina E.
Co zawierają migdały?
Wartość odżywcza migdałów (na 100g):
- Wartość energetyczna - 575 kcal
- Kwasy tłuszczowe - 49 g
- Białko - 21 g
- Węglowodany - 22 g
- Błonnik - 12,5 g
- Potas - 705 mg
- Wapń - 264 mg
- Magnez - 270 mg
- Potas - 733 mg
- Żelazo - 3,7 mg
- Witamin A - 1 IU
- Witamina B6 - 0,1 mg
- Witamina E - 25,63 mg
Zastosowanie migdałów
Migdały zasadniczo dostępne są w dwóch odmianach: słodkiej i gorzkiej. W kuchni swoje zastosowanie znajdują jednak głównie słodsze rodzaje, które można spożywać na surowo lub wykorzystywać do przygotowywania przetworów czy wypieków. Te drogocenne orzechy doskonale sprawdzają się również w kosmetyce oraz lecznictwie. Warto przy tym zauważyć, że gorzkie migdały w większych dawkach mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia, dlatego używa się ich głównie w przemyśle farmaceutycznym.
Migdały w kuchni
Owoce migdałowca najczęściej dodawane są do wszelkich słodkich wypieków. Mielone migdały wykorzystuje się więc do przyrządzania deserów, lodów, marcepanu, sernika czy innych ciast. Świetnie sprawdzą się również jako składnik zup, sałatek lub panierki do ryby. Prażone migdały idealnie łączą się z potrawką z kurczaka i indyka. Migdały blanszowane warto jeść za to na surowo lub dodawać do porannego musli w ramach codziennej, zdrowej przekąski.
Migdałowiec jest jednak rośliną posiadającą o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Na szczególną uwagę zasługuje więc mąka migdałowa bez glutenu oraz mleko migdałowe stanowiące idealną alternatywę dla wyrobu krowiego.
Migdały w kosmetyce
Od wielu lat migdały cenione są również w branży kosmetycznej (wykorzystuje się ja np. w zestawach naturalnych kosmetyków od BeBIO »). Olejek migdałowy wyróżnia się bowiem właściwościami nawilżającymi i regenerującymi, dlatego szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i trądzikowej. Migdały często wchodzą też w skład kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów i emulsji do ciała, ponieważ hamują działanie wolnych rodników i wykazują właściwości odżywcze. Nasiona migdałowca efektywnie poprawiają ogólną kondycję paznokci oraz włosów, a także okażą się najlepszym ratunkiem dla rozdwojonych czy ukruszonych końcówek.
Nikt nie powinien mieć już wątpliwości, czy migdały są zdrowe. Bogactwo wartości odżywczych oraz wyjątkowe właściwości migdałów sprawiają, że warto je wykorzystywać zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Spożywając garść tych orzechów dziennie można skutecznie zwiększyć odporność na wiele chorób, a stosując kosmetyki z nasionami migdałowca w składzie - zachować piękną urodę na dłużej.
Bibliografia:
Berryman C.E., West S.G., Carbone J.W., et al. Almonds reduce postprandial glycemia and insulin response when consumed with a carbohydrate-rich meal in adults with prediabetes. Journal of Nutrition. 2011;141(9):1556-1562.
Basu A., Rhone M., Rhone S., et al. Almonds reduce blood glucose and insulin responses and improve lipid profiles in individuals with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008;57(5):713-718.
Micha R., Peñalvo J.L., Cudhea F., et al. Association Between Dietary Nut Consumption and Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Internal Medicine. 2019;179(11):1429-1437.
Tapsell L.C., Batterham M., Teuss G., et al. Almonds and cardiovascular risk factors: a review of the evidence. Nutrition Reviews. 2009;67(4):200-206.
Zhao Z., et al. Goji berries (Lycium barbarum) improve human serum antioxidant status and protect DNA from oxidative damage. Nutrition Research. 2009;29(1):19-25.
Zobacz także: