Co to jest czarnuszka? To roślina z rodziny jaskrowatych, która często rośnie w ogrodach - ma piękne, jasnoniebieskie kwiaty o gwiaździstym kształcie. Oprócz waloru ozdobnego, roślina ma także inne ważne zalety. Lecznicze właściwości czarnuszki znane są od co najmniej 2000 lat, a jako przyprawa była znana jeszcze wcześniej - jej nasiona znaleziono nawet w grobowcu króla Tutanchamona, wspomina o niej także Księga Izajasza. Czarnuszkę stosowano jako jako antidotum na ból głowy, ból zęba, zatkany nos, astmę, artretyzm i pasożyty w przewodzie pokarmowym. Za jej pomocą leczono także zapalenie spojówek oraz ropnie. Obecnie medycyna alternatywna wykorzystuje roślinę wspomagająco w leczeniu m.in. astmy, cukrzycy i nadciśnienia.

Walory zdrowotne i pielęgnacyjne rośliny najczęściej wykorzystuje się poprzez stosowanie oleju, będącego wyciągiem z nasion (nazywanych także czarnym kminkiem, a w dawnych czasach również kąkolnicą i ziarnem Benedykta.).

właściwości czarnuszki

Wartości odżywcze czarnuszki. Co zawiera?

Małe, czarne nasiona są źródłem:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9), które wspomagają wiele czynności życiowych i regulują pracę całego organizmu,
  • białka,
  • witamin,
  • biotyny,
  • minerałów
  • fosfolipidów, które są niezbędne szczególnie dla wątroby.

Właściwości lecznicze czarnuszki

  1. Zgodnie z wielowiekowymi tradycjami zielarskimi, dobre efekty przynosi stosowanie czarnuszki jako środka wspomagającego farmakologiczne leczenie astmy – często zmniejsza ona takie objawy, jak kaszel i charakterystyczny, „świszczący” oddech oraz poprawia funkcjonowanie płuc.
  2. Z uwagi na działanie antyhistaminowe, pomaga zmniejszyć objawy alergii.
  3. Czarnuszką powinni także zainteresować się diabetycy oraz osoby cierpiące na dolegliwości układu krążenia - pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, redukcję ciśnienia i obniżenie cholesterolu. Hamuje także wzrost homocysteiny, której nadmiar prowadzi do miażdżycy.
  4. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ rozrodczy i hormonalny - u mężczyzn wpływa ona na poprawę jakości nasienia, u kobiet redukuje nadwrażliwość piersi, będącą jednym z objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
  5. Wspomaga leczenie kataru siennego, egzemy, choroby Hashimoto, niestrawności, wrzodów żołądka i reumatoidalnego zapalenia stawów. Niektórzy uważają nawet, że ekstrakt z czarnuszki przyczynia się do zmniejszenia napadów padaczkowych u dzieci.
  6. Buduje odporność. Zawarte w roślinie związki wzmacniają układ immunologiczny i pomagają zwalczać wirusy i bakterie.
  7. Wzmacnia i chroni układ pokarmowy.Olej z czarnuszki pomaga pozbyć się grzybów i pasożytów (np. bakterii Helicobacter Pyroli), nie powodując żadnych skutków ubocznych. Leczy również objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, odbudowuje uszkodzone komórki wątroby i przyspiesza gojenie wrzodów w żołądku.
  8. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  9. Może działać jako naturalny środek antykoncepcyjny, choć na razie brak na to wystarczających dowodów naukowych.

Właściwości czarnuszki - dla urody

  1. Pomaga na problemy skórne. Zmiękcza i regeneruje skórę suchą oraz podrażnioną, zapobiegając ucieczce wody z głębszych warstw naskórka. Z uwagi na swoje właściwości antyhistaminowe, sprawdza się on przy atopowym zapaleniu skóry i egzemie.
  2. Dzięki właściwościom bakteriobójczym, olej z czarnuszki skutecznie zwalcza trądzik. Jest skuteczny również w walce z łuszczycą i grzybicą. Żucie w ustach oleju z czarnuszki w połączeniu np. z kokosowym zabija bakterie, pomaga zlikwidować przebarwienia na zębach i zapewnia zdrowy oddech.
  3. Opóźnia procesy starzenia, chroniąc przed zmarszczkami i fotostarzeniem się skóry.
  4. Świetnie działa na włosy. Doskonale je nawilża i głęboko odżywia, przyspieszając ich wzrost, wzmacniając cebulki i zapobiegając rozdwajaniu końcówek.

Stosowanie czarnuszki. Jaki olej?

Zdrowotne i pielęgnujące właściwości czarnuszki wykorzystuje się, stosując olej. Należy pamiętać, by olej z czarnuszki był nierafinowany (tłoczony na zimno), zabezpieczony przed jełczeniem (ciemne szkło butelki) i przechowywany w chłodnym miejscu.


Zobacz także: