Miód słynie ze swoich niezwykłych właściwości. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Cenny produkt wytwarzany przez pszczoły ma przede wszystkim działanie bakteriobójcze. Doskonale sprawdzi się więc jako podstawa naturalnego preparatu, jakim jest syrop na kaszel. Ponadto jego konsystencja wpłynie kojąco na śluzówkę gardła, łagodząc ból i dyskomfort. Możemy mieć pewność, że z racji zastosowania wyłącznie naturalnych składników będzie on w pełni bezpieczny - także dla naszych dzieci. Miód na kaszel to najlepszy sposób na szybką redukcję przykrych dolegliwości.

Warto korzystać ze właściwości składnika, które możemy znaleźć we własnej kuchni. Domowy syrop przeciwkaszlowy wykazuje zazwyczaj podobne właściwości, co produkty dostępne w aptece.

Przygotowaliśmy 5 prostych przepisów na syrop na kaszel suchy i mokry. Przygotujesz je samodzielnie nawet w kilka minut.

Suplementy na przeziębienie

Naturalne syropy na kaszel - 5 przepisów na syropy na bazie miodu

1. Syrop z marchwi, imbiru i miodu

SKŁADNIKI:

  • 1 kg marchwi
  • 3 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 4-5 łyżek miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Co na ból gardła i kaszel? Marchew to cenne źródło witamin, przede wszystkim tych z grupy B. Imbir natomiast nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Mieszanka ta tworzy doskonały syrop na kaszel mokry. Przyjmowany około 3 razy dziennie rozrzedzi wydzielinę, a także ukoi ból gardła.

  1. Marchew kroimy drobno i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowaną marchew przecieramy przez sito.
  3. Do masy dodajemy imbir oraz miód i dokładnie blendujemy.

2. Syrop z miodu i cytryny

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg cytryn
  • około 6 łyżek miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Co na kaszel oraz przeziębienie? Oczywiście duża dawka witaminy C. Popularnym jej źródłem jest cytryna. W połączeniu z miodem tworzy syrop, który natychmiast stawia na nogi.

  1. Cytryny wyparzamy i myjemy bardzo dokładnie. Kroimy w ćwiartki.
  2. Do dowolnego, zamykanego naczynia wkładamy 1/4 pokrojonych cytryn i zalewamy około 1,5 łyżki miodu. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy.
  3. Naczynie szczelnie zamykamy i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie syrop jest gotowy.

3. Syrop na kaszel z imbiru cytryny i miodu

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg cytryn
  • 3 łyżki startego imbiru
  • miód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przepis bardzo podobny do poprzedniego, lecz wzbogacony o imbir. Tym samym jest to świetny syrop na gardło i przeziębienia, ponieważ działa antybakteryjnie.

  1. Cytryny myjemy i wyparzamy. Kroimy w ćwiartki.
  2. Do zamykanego naczynia umieszczamy warstwę cytryn i imbiru. Zalewamy miodem. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
  3. Zamykamy i odkładamy do lodówki na noc.

Miody >>

4. Syrop z banana i miodu

SKŁADNIKI:

  • 2 banany
  • 1 duża łyżka miodu
  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Co na gardło? Banany w połączeniu z miodem mają niesamowite właściwości kojące. Lepka konsystencja łagodzi uszkodzoną błonę śluzową. Warto pamiętać jednak, aby syrop wykonywać w niewielkich ilościach, gdyż banan szybko czernieje.

  1. Banany ugniatamy na przykład za pomocą widelca.
  2. Dodajemy miód i ponownie ugniatamy i mieszamy.
  3. Konsystencja syropu powinna być średnio gęsta. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dolać odrobinę wody, by ją rozrzedzić.

odnosnik

5. Syrop z cebuli i miodu

SKŁADNIKI:

  • 4 cebule
  • około 4 łyżki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Syrop z cebuli to chyba najpopularniejszy przepis domowy przepis, na tego typu specyfik. Cebula słynie ze swych właściwości antybakteryjnych. Słodki dodatek nie tylko poprawi smak syropu, ale i nada mu właściwości wykrztuśnych. Miód na kaszel jest po prostu najlepszy.

  1. Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno.
  2. Do wyparzonego słoika wsypujemy pokrojoną cebulę i zalewamy miodem. Powinien on dokładnie ją przykrywać, dlatego w razie potrzeby, można dodać go więcej.
  3. Mieszamy dokładnie. Możemy też lekko ugniatać cebulę.
  4. Zakręcamy słoik i odkładamy na około 24 godziny.


Zobacz także: