Sprawdzają się jako dodatek do kanapek, urozmaicenie sałatek, jogurtów, makaronów, zup czy koktajli - o czym mowa? Oczywiście o kiełkach! Posiadają zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Poszczególne typy kiełków różnią się nie tylko walorami smakowymi, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych informacji o kiełkach fasoli mung. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, czym się wyróżniają i w jaki sposób wyhodować je we własnej kuchni - z apraszamy do lektury!
SPIS TREŚCI |
Nie od dziś wiadomo, że kiełki uznawane są za jeden ze zdrowszych elementów odpowiednio zbilansowanej diety. Obniżają indeks glikemiczny posiłku i przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Regularnie spożywane stanowią również naturalną pomoc w budowaniu bariery odpornościowej organizmu. Dodatkowo są produktem niezwykle uniwersalnym, który sprawdzi się nie tylko w diecie wegetarian czy wegan, lecz także zdeklarowanych mięsożerców. Kiełki możesz dodać dosłownie do każdej potrawy i właściwie tylko od Twoich preferencji smakowych zależy to, w jakiej postaci i kompozycji znajdą się w Twojej diecie!
Kiełki fasoli mung są nie tylko pyszną, ale przede wszystkim zdrową przekąską. Oto, jak prezentuje się zawartość poszczególnych składników na 100 gramów kiełków (mniej więcej szklanka):
Pomimo dużej ilości wartości odżywczych kiełków fasoli mung, posiadają one także pewne minusy. Kiełków powinny unikać osoby, które zmagają się z problemami zdrowotnymi takimi, jak wrzody żołądka lub refluks. Tego typu żywności nie polecamy także osobom przyjmującym antybiotyki lub tym, które dopiero skończyły terapię - flora bakteryjna jelit jest wówczas osłabiona i bardziej podatna na potencjalne bakterie czy grzyby, które mogą - ale nie muszą - znajdować się w kiełkach. Odradza się je kobietom w ciąży - specjaliści powołują się w tym przypadku na zwiększone ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Kiełki fasoli mung znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością (np. w sklepie ekologicznym Bee), pojawiają się także w tradycyjnych supermarketach w działach z produktami ekologicznymi. Ten pyszny dodatek możesz także wyhodować samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Podpowiadamy!
Kiełki, podobnie jak większość naturalnych produktów, mają swoje wady i zalety. Dla niektórych mogą być wspaniałym uzupełnieniem odpowiednio zbilansowanej diety, w innym przypadku mogą się po prostu nie sprawdzić. Zachęcamy do wsłuchania się w potrzeby własnego organizmu i skomponowania indywidualnej diety. Życzymy powodzenia!