Gorące i duszne letnie dni mogą dać się nam we znaki. Co prawda po długim okresie jesienno-zimowym jesteśmy
spragnieni słońca, ale nie każdy z nas dobrze znosi upały. W trosce o siebie i bliskich warto odpowiednio
przygotować się do tych ciepłych dni i pamiętać o absolutnie podstawowej rzeczy, czyli nawadnianiu
organizmu.
Minimum dwa litry wody mineralnej powinny znaleźć się na pierwszej pozycji Twojej check listy na każdy
dzień.
Kolejny etap to schładzanie organizmu – oczywiście z głową. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na
herbatę na
zimno, która pomoże przetrwać nadchodzące upały. Wybierz swój ulubiony i ciesz się letnim orzeźwieniem!
Letnie upały dają się we znaki każdemu z nas - i niezależnie od tego, jak bardzo kochamy lato, każdemu z nas przyda się odrobina ochłodzenia. Dlaczego więc nie przygotować ice tea? Powszechnie wiadomo, że herbata mrożona schładza organizm, a do tego jest naprawdę pyszna.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić mrożoną herbatę - wiedz, że jest to naprawdę proste zadanie. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy szybkie i proste przepisy na herbatę mrożoną. Z pewnością zapewnią ci kilka inspiracji.
Mrożona herbata z cytrusami
Propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie owocowej nuty i orzeźwiającego smaku. Mrożona herbata z
cytrusami
będzie idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy wypad na jezioro.
Lista składników:
-
ulubiona zielona herbata (polecamy ekologiczną),
-
kilka lub kilkanaście kostek lodu,
-
grejpfrut, cytryna lub pomarańcza,
-
opcjonalnie: miód lub innego słodzik.
Sposób przygotowania:
-
Zaparz zieloną herbatę. Pamiętaj jednak, że tym razem nie przygotowujesz jedynie porcji dla siebie, a
cały
dzbanek mrożonego napoju. Dopasuj zatem pojemność dzbanka do ilości wody, w której parzysz herbatę.
-
Zaparzoną herbatę wlej do dzbanka i pozostaw do ostygnięcia. Jeżeli się spieszysz, możesz jednak pominąć
ten
krok.
-
Do herbaty wrzuć wcześniej pokrojonego cytrusa. Ilość owoców tak naprawdę zależy od Twoich preferencji.
-
Jeżeli nie przepadasz za kwaskowym smakiem herbaty, możesz ją dodatkowo osłodzić.
-
Na koniec dodaj kilka lub kilkanaście kostek lodu. Napój możesz udekorować miętą.
Absolutna klasyka, czyli mrożona biała herbata
Klasyczny smak białej herbaty przypadnie do gustu tym z Was, którzy – zarówno w życiu, jak i w kuchni
–
cenią sobie minimalizm i prostotę.
Lista składników:
-
biała herbata,
-
duża ilość kostek lodu,
-
ulubione zioła lub jadalne kwiaty,
-
opcjonalnie: słodzik.
Sposób przygotowania:
-
Zaparz białą herbatę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, by przed przystąpieniem do parzenia
ustalić, ile mrożonej herbaty chcesz przygotować.
-
W tym czasie uszykuj kostki lodu i wygodny słoik ze słomką.
-
Wlej herbatę do słoika i wrzuć kostki lodu.
-
Jeżeli nie przepadasz za klasycznym smakiem białej herbaty, możesz ją osłodzić.
-
Ozdób napój ulubionymi ziołami lub jadalnymi kwiatami i ciesz się naturalnym orzeźwieniem.
Mrożona yerba na lato
Egzotyczna nutka yerby z dodatkiem limonki sprawdzi się w przypadku miłośników niecodziennych smaków i
nieoczywistych orzeźwień.
Lista składników:
-
dowolna yerba, np. delikatna despalada
-
syrop z limonki,
-
cytryna,
-
kostki lodu.
Sposób przygotowania:
-
Yerbę wsyp do matero i zalej ciepłą wodą. Poczekaj, aż się zaparzy.
-
Yerbę przelej do dzbanka i zostaw na kilka godzin, by ostygła.
-
Dodaj odrobinę syropu z limonki i dwa plasterki cytryny, po czym wymieszaj.
-
Dodaj dowolną ilość kostek lodu i jeszcze raz wymieszaj. Gotowe!
Mrożona herbata z rozmarynem
Czy wiedziałeś, że rozmaryn poprawia nastrój, redukuje stres, a do tego wspomaga pamięć? Teraz z jego właściwości możesz skorzystać, przygotowując także prozdrowotną herbatkę mrożoną. Nie przejmuj się - przepis jest naprawdę prosty!
Składniki
- 1 łodyżka świeżego rozmarynu
- ok. 100 do 150 ml wrzącej wody
- saszetka dobrej, zielonej herbaty ekspresowej (lub łyżeczka herbaty liściastej)
- kilka kostek lodu
- opcjonalnie kilka połówek agrestu lub skórka z cytryny.
Sposób przygotowania
- Zaparz niewielką ilością gorącej wody herbatę oraz rozmaryn
- Dodaj wybrane przez siebie dodatki - mogą to być wyżej wymieniony agrest, czy skórka z cytryny, niemniej jednak możesz zdecydować się także na inne, drobne owoce jak np. porzeczki, a także kawałki jabłka. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
- Uzupełnij pojemność szklanki zimną wodą i dodaj kilka kostek lodu
Truskawkowa herbata mrożona
Truskawka to zdecydowanie owoc kojarzący się z latem. Warto spożywać ją regularnie, zwłaszcza że pobudza przemianę materii oraz pracę jelit. Można, na przykład, przygotować z jej dodatkiem pyszną herbatę mrożoną.
Składniki
- ok. 10 truskawek
- łyżeczka lub saszetka dobrej, czarnej herbaty
- ok. 150 ml wrzącej wody
- pół łyżeczki cukru brązowego
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania
- Zaparz czarną herbatę
- W szklance rozgnieć 1-2 truskawki z odrobiną brązowego cukru
- Dodaj do szklanki resztę pokrojonych w połówki truskawek oraz kostki lodu
- Wlej do szklanki wcześniej przygotowany napar herbaciany
Herbata mrożona z rumiankiem
Mrożona herbata rumiankowa cechuje się wyjątkowo orzeźwiającym smakiem - z pewnością ugasi każde pragnienie. Pamiętaj też, że rumianek działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, pomaga oczyścić skórę z toksyn, a także ma właściwości przeciwzapalne.
Składniki
- torebka herbatki rumiankowej
- 1 i ½ łyżki miodu
- 125- 150 ml wrzątku
- kilka kostek lodu
- woda mineralna
- opcjonalne dodatki: imbir, limonka, cytryna, mięta
Sposób przygotowania
- Torebkę herbaty rumiankowej zalej do połowy szklanki wrzątkiem, parz kilka minut
- Dodaj do herbaty ewentualne dodatki (imbir, limonkę, cytrynę, miętę, czy też limonkę. Dobrym wyborem będą też fragmenty pomarańczy.
- Uzupełnij pojemność szklanki wodą mineralną, dodaj kilka kostek lodu
- Dopraw do smaku miodem
Orzeźwiająca herbata Earl Grey z lawendą
Tradycyjną herbatę Earl Grey przygotować możesz nie tylko na gorąco. Stanowi ona bowiem wręcz idealną bazę do herbaty mrożonej. My polecamy Ci taką z dodatkiem delikatnej, aczkolwiek wyczuwalnej w smaku lawendy.
Składniki
- 1 łyżeczka lub saszetka herbaty earl grey
- ½ - 1 łyżeczki jadalnych kwiatów lawendy
- ⅓ szklanki soku jabłkowego
- łyżeczka do herbaty soku z cytryny
- woda mineralna
- 1-2 listków mięty
- łyżeczka miodu
- kostki lodu
Sposób przygotowania
- Zaparz w niewielkiej ilości gorącej wody herbatę oraz lawendę
- Dodaj sok z cytryny oraz sok jabłkowy
- Dodaj kilka kostek lodu
- Uzupełnij pojemność szklanki wodą mineralną
- Dodaj miód, dobrze wymieszaj
6. Udekoruj herbatę listkami mięty
Cold brew - herbata na zimno, parzona w niskiej temperaturze
Na koniec wytłumaczymy Ci zaś, jak przygotować cały dzbanek pysznej herbaty cold brew, czyli parzonej na zimno. W ten sposób przygotujesz sobie niemały zapas chłodnej herbatki, która w doskonały sposób pobudzi Cię i orzeźwi, gdy tylko postanowisz się jej napić. Wiedz też, że herbata przygotowana na zimno uwalnia znacznie mniej teiny oraz garbników, dzięki czemu jest delikatniejsza w smaku.
Składniki
- liście białej / czerwonej / czarnej / zielonej herbaty - około 40-50 gramów suszu
- 1,5 litra zimnej wody
Sposób przygotowania
- Susz herbaciany wsyp do dzbanka
- Zalej przegotowaną, ale zimną wodą
- Wstaw do lodówki lub innego chłodnego miejsca - dla uzyskania optymalnych efektów na co najmniej 6-8 godzin.
Wiesz już, jak zrobić ice tea - pozostaje więc pytanie: na którą z prezentowanych powyżej herbat się zdecydujesz? Pamiętaj, że każdą z nich uzupełnić możesz własnymi, pomysłowymi dodatkami. Nie wahaj się zatem eksperymentować - dzięki temu każda herbata mrożona, jaką przyrządzisz, będzie nieco inna!
Mamy nadzieję, że nasze propozycje mrożonych herbat urozmaicą Wam gorączkę letniej nocy i sprawią, że
poczujecie się
rześko i w pełni sił!