Kuchnia włoska niezmiennie jest jedną z najwyżej cenionych zarówno wśród Polaków, jak i na całym świecie. Wyróżnia ją niezwykły smak, wygląd, aromat potraw oraz - co cenne szczególnie w świetle tego, jak bardzo jest atrakcyjna - prostota przygotowania. Najczęściej kojarzona jest z takimi daniami jak pizza, rozmaite makarony czy sałatki. W składzie kuchni włoskiej nie może zabraknąć także kaw takich jak espresso czy cappuccino. Czym jeszcze charakteryzują się potrawy z Italii i jakie włoskie produkty znajdziesz w Bee.pl?
Kuchnia włoska bez wątpienia cechuje się bardzo aromatycznymi potrawami o intensywnym smaku. Składniki w niej wykorzystywane są łatwo dostępne, dzięki czemu każdy może bez problemu je kupić. W kuchni włoskiej stosowane są także świeże przyprawy, takie jak bazylia, oregano oraz kolendra, a także rozmaryn i estragon. Bardzo często używana w wielu potrawach jest również oliwa z oliwek. Włosi słyną z tego, że w ich kraju jest ona najlepszej jakości. Bez wątpienia to właśnie dzięki wyżej wspomnianym cechom dania włoskie zyskały aż tak dużą popularność na całym świecie.
Znawcy tej kuchni uważają, że każdy region Włoch ma swoją tradycję również w kwestii preferowanych dań. Co ciekawe istnieje tam aż 20 różnych kultur kulinarnych. Będąc we Florencji, koniecznie trzeba skosztować, popularnego tam befsztyka. Z kolei w Turynie dominuje kurczak, a w Bolonii bardzo dobrze znany wszystkim sos mięsny bolognese. Neapol słynie z tradycyjnej pizzy margherity. Emilia-Romania kojarzona jest z faszerowanymi pierożkami. W rejonie Valle d’Aosta fondue, Sycylii i w Sienie specjalnością są różnego rodzaju desery.
W kuchni włoskiej dostrzegalna jest pewna zależność. Im dalej na południu Włoch się znajdujemy, tym częściej spotkamy się z daniami przygotowanymi z owoców morza oraz oliwy z oliwek, a na północy tego kraju dominują dania mięsne, pizza, zapiekanki, makarony i sery.
Produkty, które możemy wykorzystać w kuchni włoskiej, są dostępne praktycznie dla każdego. Warto jednak zwrócić uwagę na ich jakość, która jest bardzo kluczowa. W ofercie naszego sklepu znajduje się wiele różnych składników do potraw włoskich, m.in. makaronów, oliwy z oliwek, mieszanek do pieczenia, passat pomidorowych oraz pomidorów suszonych. Ponadto oferujemy także wiele przypraw, w tym gotowych mieszanek do dań z makaronu.
Większość dań kuchni włoskiej bez problemu można przygotować u siebie w domu. Oto 10 zachwycających smakiem potraw, do których składniki znajdziesz w naszym sklepie i które z łatwością upichcisz we własnej kuchni:
Jak słusznie można zauważyć, w kuchni włoskiej dominują dania makaronowe z sosami pomidorowymi. Nie może zabraknąć w nich również świeżych przypraw, które nie tylko dodają niepowtarzalnego smaku, ale również aromatu.
Bez wątpienia Włosi nie wyobrażają sobie gotowania bez użycia oliwy z oliwek. Popularność olio d'oliva, jak nazywają oliwę mieszkańcy Italii, sprawia, że to właśnie z tych terenów pochodzi produkt najwyższej jakości. Wykorzystywana jest zarówno do dobrze znanej nam pizzy, makaronów, sałatek, jak i mnóstwa innych potraw.
Jeśli chcesz poczuć się jak w prawdziwej włoskiej restauracji, skorzystaj z asortymentu naszego sklepu, gdzie znajdziesz wysokiej jakości oliwę z oliwek, która posłuży za idealną bazę do przygotowania dań z tego kraju.
W znaczeniu dosłownym we Włoszech pasta oznacza makaron. Kraj ten słynie z wielu jego kształtów, wykorzystywanych podczas gotowania rozmaitych dań. Każdy z tych makaronów ma swoją własną nazwę, a do najpopularniejszych należą:
Wśród włoskich dań nie może również zabraknąć różnego rodzaju passat oraz puszkowanych pomidorów. Oczywiście nie są one wykorzystywane we wszystkich potrawach, ale są bardzo popularne w kuchni tego kraju - mając ich zapas w swojej spiżarni, możesz mieć pewność, że w każdej chwili wyczarujesz jakąś włoską potrawę, np. wyjątkowo proste spaghetti napoli.
Passaty robione są głównie ze świeżych pomidorów. Zastosowanie znajdują zarówno w przygotowaniu pizzy, jak i różnych sosów. Z kolei pomidory w puszce mogą być świeże ze skórką, bez niej, krojone lub w całości, a także suszone. Ich smak jest doskonałym dopełnieniem wielu włoskich dań.
Zioła mają bardzo duży wpływ na smak oraz aromat potraw. Włosi o tym wiedzą i do swoich potraw bardzo chętnie je dodają. Bazylia, oregano czy kolendra tworzą idealne uzupełnienie każdego dania, nadając mu nie tylko wspaniały smak, ale również unikalną świeżość. Ponadto dzięki nim są one tak bardzo aromatyczne, że nawet najbardziej wymagające osoby znajdą coś dla siebie.
Wbrew pozorom Włosi nie słyną tylko i wyłącznie z pizzy oraz makaronów. W ich kuchni możemy spotkać również wiele deserów. Bardzo popularnym z nich jest panna cotta, która pochodzi z północnych Włoch. To deser na bazie śmietany, zmieszanej z żelatyną oraz różnymi dodatkami (np. wanilią, musem owocowym oraz skórką z cytrusów). Sposób jej przyrządzenia nie jest skomplikowany, a smak panna cotty zachwyci każdego. Co ciekawe deser ten można również przyozdobić świeżymi owocami lub sokiem z nich, co z pewnością jeszcze bardziej poprawi jego smak.
Ciężko mówić o kuchni włoskiej, nie wspominając o kawie. Mieszkańcy tego kraju wyróżniają mnóstwo jej rodzajów, wśród których znajdują się m.in.:
W ofercie naszego sklepy znajdziesz mielone i ziarniste kawy włoskie znanych i cenionych producentów, takich jak Lavazza, Pellini, Segafredo czy Gimoka.
Kuchnia włoska to bogactwo smaków wielu dań. To również smaczne desery oraz aromatyczne kawy. W naszym sklepie znajduje się wiele różnych produktów, które pomogą przybliżyć kulinarne bogactwo Włoch do Twojej kuchni. Buon appetito!