Kuchnia włoska



Kuchnia włoska niezmiennie jest jedną z najwyżej cenionych zarówno wśród Polaków, jak i na całym świecie. Wyróżnia ją niezwykły smak, wygląd, aromat potraw oraz - co cenne szczególnie w świetle tego, jak bardzo jest atrakcyjna - prostota przygotowania. Najczęściej kojarzona jest z takimi daniami jak pizza, rozmaite makarony czy sałatki. W składzie kuchni włoskiej nie może zabraknąć także kaw takich jak espresso czy cappuccino. Czym jeszcze charakteryzują się potrawy z Italii i jakie włoskie produkty znajdziesz w Bee.pl?

Viva l'Italia, czyli za co kochamy włoskie jedzenie

Kuchnia włoska bez wątpienia cechuje się bardzo aromatycznymi potrawami o intensywnym smaku. Składniki w niej wykorzystywane są łatwo dostępne, dzięki czemu każdy może bez problemu je kupić. W kuchni włoskiej stosowane są także świeże przyprawy, takie jak bazylia, oregano oraz kolendra, a także rozmaryn i estragon. Bardzo często używana w wielu potrawach jest również oliwa z oliwek. Włosi słyną z tego, że w ich kraju jest ona najlepszej jakości. Bez wątpienia to właśnie dzięki wyżej wspomnianym cechom dania włoskie zyskały aż tak dużą popularność na całym świecie.

Kuchnia włoska - co jada się na północy Włoch, a co na południu?

Znawcy tej kuchni uważają, że każdy region Włoch ma swoją tradycję również w kwestii preferowanych dań. Co ciekawe istnieje tam aż 20 różnych kultur kulinarnych. Będąc we Florencji, koniecznie trzeba skosztować, popularnego tam befsztyka. Z kolei w Turynie dominuje kurczak, a w Bolonii bardzo dobrze znany wszystkim sos mięsny bolognese. Neapol słynie z tradycyjnej pizzy margherity. Emilia-Romania kojarzona jest z faszerowanymi pierożkami. W rejonie Valle d’Aosta fondue, Sycylii i w Sienie specjalnością są różnego rodzaju desery.

W kuchni włoskiej dostrzegalna jest pewna zależność. Im dalej na południu Włoch się znajdujemy, tym częściej spotkamy się z daniami przygotowanymi z owoców morza oraz oliwy z oliwek, a na północy tego kraju dominują dania mięsne, pizza, zapiekanki, makarony i sery.

Włoskie specjały w Bee.pl - słoneczna Italia na wyciągnięcie ręki

Produkty, które możemy wykorzystać w kuchni włoskiej, są dostępne praktycznie dla każdego. Warto jednak zwrócić uwagę na ich jakość, która jest bardzo kluczowa. W ofercie naszego sklepu znajduje się wiele różnych składników do potraw włoskich, m.in. makaronów, oliwy z oliwek, mieszanek do pieczenia, passat pomidorowych oraz pomidorów suszonych. Ponadto oferujemy także wiele przypraw, w tym gotowych mieszanek do dań z makaronu.

10 włoskich dań, które przygotujesz w swojej kuchni

Większość dań kuchni włoskiej bez problemu można przygotować u siebie w domu. Oto 10 zachwycających smakiem potraw, do których składniki znajdziesz w naszym sklepie i które z łatwością upichcisz we własnej kuchni:

  1. Fettuccine alla papalina - danie, które Włosi uważają już niemal za tradycyjne.
  2. Spaghetti carbonara - proste danie włoskie, którego głównymi składnikami są makaron, jaja, parmezan, pancetta (włoski boczek) oraz czarny pieprz.
  3. Spaghetti bolognese, czyli makaron z mięsnym, pomidorowym sosem.
  4. Caponata - danie, które Włosi przygotowują z bakłażana i pomidorów, a także innych warzyw oraz ziół, przypraw i oliwy.
  5. Tiramisu - wyjątkowy deser wykonany z biszkoptów oraz słodkiego kremu na bazie mascarpone, klasycznego espresso i likieru amaretto.
  6. Spaghetti alla puttanesca - makaron, do którego sos wykonany jest na bazie pomidorów.
  7. Pizza margherita cechuje się bardzo małą ilością składników i jest najprostszą do wykonania pizzą.
  8. Spaghetti amatriciana cechuje włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego mięsa, pomidorów i sera pecorino.
  9. Spaghetti aglio, olio e peperoncino - najprostsze danie kuchni włoskiej, składające się z wysokiej jakości makaronu, czosnku, oliwy z oliwek oraz świeżej papryki chili.
  10. Spaghetti all'arrabbiata to danie spożywane w całych Włoszech. Składa się głównie z makaronu, sosu pomidorowego oraz papryki chili.

Jak słusznie można zauważyć, w kuchni włoskiej dominują dania makaronowe z sosami pomidorowymi. Nie może zabraknąć w nich również świeżych przypraw, które nie tylko dodają niepowtarzalnego smaku, ale również aromatu.

Oliwa z oliwek - baza niemal każdej potrawy kuchni włoskiej

Bez wątpienia Włosi nie wyobrażają sobie gotowania bez użycia oliwy z oliwek. Popularność olio d'oliva, jak nazywają oliwę mieszkańcy Italii, sprawia, że to właśnie z tych terenów pochodzi produkt najwyższej jakości. Wykorzystywana jest zarówno do dobrze znanej nam pizzy, makaronów, sałatek, jak i mnóstwa innych potraw.

Jeśli chcesz poczuć się jak w prawdziwej włoskiej restauracji, skorzystaj z asortymentu naszego sklepu, gdzie znajdziesz wysokiej jakości oliwę z oliwek, która posłuży za idealną bazę do przygotowania dań z tego kraju.

Pasty - feeria kształtów włoskich makaronów

W znaczeniu dosłownym we Włoszech pasta oznacza makaron. Kraj ten słynie z wielu jego kształtów, wykorzystywanych podczas gotowania rozmaitych dań. Każdy z tych makaronów ma swoją własną nazwę, a do najpopularniejszych należą:

  • Spaghetti - cienka, długa nitka,
  • Penne - skośnie cięta rurka,
  • Penne rigate - różni się od klasycznego penne średnicą rurki,
  • Farfalle - w Polsce tak zwane "motylki",
  • Lasagne - płaski, prostokątny płat rozwałkowanego ciasta,
  • Fusilli - u nas znane jako świderki,
  • Tagliatelle - płaskie wstążki, zwijane w kłębki, które po ugotowaniu rozprostowują się.

Przetwory pomidorowe - królestwo passaty i pomidorów w puszce

Wśród włoskich dań nie może również zabraknąć różnego rodzaju passat oraz puszkowanych pomidorów. Oczywiście nie są one wykorzystywane we wszystkich potrawach, ale są bardzo popularne w kuchni tego kraju - mając ich zapas w swojej spiżarni, możesz mieć pewność, że w każdej chwili wyczarujesz jakąś włoską potrawę, np. wyjątkowo proste spaghetti napoli.

Passaty robione są głównie ze świeżych pomidorów. Zastosowanie znajdują zarówno w przygotowaniu pizzy, jak i różnych sosów. Z kolei pomidory w puszce mogą być świeże ze skórką, bez niej, krojone lub w całości, a także suszone. Ich smak jest doskonałym dopełnieniem wielu włoskich dań.

Zioła - sekretny składnik w kuchni Włochów

Zioła mają bardzo duży wpływ na smak oraz aromat potraw. Włosi o tym wiedzą i do swoich potraw bardzo chętnie je dodają. Bazylia, oregano czy kolendra tworzą idealne uzupełnienie każdego dania, nadając mu nie tylko wspaniały smak, ale również unikalną świeżość. Ponadto dzięki nim są one tak bardzo aromatyczne, że nawet najbardziej wymagające osoby znajdą coś dla siebie.

Deser we włoskim stylu - pyszna panna cotta

Wbrew pozorom Włosi nie słyną tylko i wyłącznie z pizzy oraz makaronów. W ich kuchni możemy spotkać również wiele deserów. Bardzo popularnym z nich jest panna cotta, która pochodzi z północnych Włoch. To deser na bazie śmietany, zmieszanej z żelatyną oraz różnymi dodatkami (np. wanilią, musem owocowym oraz skórką z cytrusów). Sposób jej przyrządzenia nie jest skomplikowany, a smak panna cotty zachwyci każdego. Co ciekawe deser ten można również przyozdobić świeżymi owocami lub sokiem z nich, co z pewnością jeszcze bardziej poprawi jego smak.

Poobiednie doppio espresso? Szeroki wybór włoskich kaw

Ciężko mówić o kuchni włoskiej, nie wspominając o kawie. Mieszkańcy tego kraju wyróżniają mnóstwo jej rodzajów, wśród których znajdują się m.in.:

  • Espresso - najpopularniejsza kawa we Włoszech, dostępna w praktycznie każdym lokalu w tym kraju. Podawana jest zawsze ze szklanką wody, która służy oczyszczeniu kubków smakowych przed jej spożyciem.
  • Doppio - podwójne espresso, o niezwykle intensywnym aromacie i sporej mocy.
  • Caffe americano, czyli zalane gorącą wodą, a tym samym znacznie osłabione espresso, które powstało, by cieszyć podniebienia nieprzyzwyczajonych do intensywnych aromatów stranieri (cudzoziemców)
  • Caffe latte, za które Włosi uważają kawę z espresso z większą ilością mleka niż w cappuccino i odrobiną mlecznej pianki.

W ofercie naszego sklepy znajdziesz mielone i ziarniste kawy włoskie znanych i cenionych producentów, takich jak Lavazza, Pellini, Segafredo czy Gimoka.

Kuchnia włoska to bogactwo smaków wielu dań. To również smaczne desery oraz aromatyczne kawy. W naszym sklepie znajduje się wiele różnych produktów, które pomogą przybliżyć kulinarne bogactwo Włoch do Twojej kuchni. Buon appetito!

wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 12,50 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 19,11 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 15,02 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 8,99 zł
14,09 * 16,47 zł
*cena detaliczna
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 11,99 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 15,30 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 11,07 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 11,59 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 15,57 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 24,05 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 6,55 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 10,29 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 5,68 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 6,49 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 13,49 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 6,79 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 10,69 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 14,49 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 13,52 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 8,29 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 17,59 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 15,75 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 16,83 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 7,59 zł
w magazynie
najniższa cena z 30 dni: 6,12 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 10,39 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 14,49 zł
wysyłka w 48 godzin
najniższa cena z 30 dni: 7,59 zł
© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe