Jakie są właściwości witaminy C, dlaczego musimy dostarczać ją organizmowi wraz z pożywieniem i jak wygląda dzienne zapotrzebowanie na ten związek? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule. Zachęcamy do lektury!

SPIS TREŚCI

  1. Witamina C – właściwości
  2. Niedobór witaminy C – objawy
  3. Nadmiar witaminy C – objawy
  4. Co ma najwięcej witaminy C?


Witamina C >>

Witamina C – właściwości

Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym, jest jednym z ważniejszych elementów wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu i codzienne samopoczucie. Witamina ta jest także wykorzystywana do produkcji kosmetyków, bowiem powstrzymuje działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się skóry.

Witamina C bierze udział w szeregu procesów zachodzących w naszym organizmie. Zwiększa odporność, wspomaga procesy regeneracji i jest pomocna przy leczeniu depresji. Poleca się ją osobom, które mają problemy z ciśnieniem tętniczym czy zbyt wysokim stężeniem glukozy we krwi. Chroni także przed miażdżycą i dobrze wpływa na wyrównanie poziomu cholesterolu. Często wykorzystuje się ją też w leczeniu niedokrwistości, ponieważ poprawia wchłanianie żelaza.

Dzienna dawka witaminy C jest inna u dzieci, kobiet i mężczyzn. Najmłodsi powinni dostarczać organizmowi 40-50 mg witaminy C dziennie. W przypadku kobiet dzienne zapotrzebowanie na ten związek to 75 mg, a u mężczyzn – 90 mg.

Niedobór witaminy C – objawy

Zbyt małe ilości kwasu askorbinowego w organizmie mogą powodować gorsze wchłanianie żelaza, a w efekcie – prowadzić do niedokrwistości. Niedobór tego związku może też doprowadzić do osłabienia naczyń włosowatych oraz zmian w kościach.

Jak rozpoznać niedobór witaminy C? Do najczęstszych objawów należą:

  • Brak apetytu
  • Ogólne osłabienie
  • Szybkie męczenie się
  • Krwawiące dziąsła
  • Długie gojenie się ran
  • Bóle stawów i mięśni
  • Częstsze niż zwykle pojawianie się siniaków

Warto pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w zależności od prowadzonego trybu życia. Osoby, które palą papierosy, doświadczają silnego stresu, chorują na cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze – będą jej potrzebować zdecydowanie więcej. Podobnie dzieje się w przypadku osób starszych, kobiet w ciąży lub karmiących oraz sportowców.

Nadmiar witaminy C – objawy

Nadmiar witaminy C, podobnie jak jej niedobór, jest dość łatwo zauważalny. W momencie, gdy dostarczamy organizmowi więcej niż 1000 mg witaminy C dziennie, najprawdopodobniej będziemy zmagać się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Mogą pojawić się:

  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • wysypka skórna.

Spożycie takiej ilości w ramach zrównoważonej diety jest mało prawdopodobne, ale warto pamiętać o umiarze w przypadku suplementacji.

Co ma najwięcej witaminy C?

Wiemy już, że witamina C jest niezwykle ważna dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, podobnie jak większość pozostałych witamin, musimy dostarczyć ją ciału wraz z pożywieniem. Po raz kolejny wracamy zatem do rozważań o odpowiednio zbilansowanym jadłospisie i o tym, jak codzienne posiłki wpływają na nasze zdrowie.

Jakie owoce i warzywa najwięcej witaminy C? Większość z Was zapewne myśli, że cytrusy zostawiają resztę daleko w tyle, ale… to jeden z wielu mitów. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w dzikiej róży, która jest uznawana za roślinę leczniczą. Owoce dzikiej róży zawierają kompozycję witamin C, A, K, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów. Wyjątkowo dobrym źródłem witaminy C jest również czarna porzeczka, która dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi rzadkiej witaminy P.

Duże ilości witaminy C kryją się także w natce pietruszki – wystarczy jedna łyżka posiekanej natki, by zapewnić naszemu organizmowi dzienne zapotrzebowanie tego związku. Natka pietruszki dostarczy nam także żelaza, kwasu foliowego i witaminy E. Następny w kolejce jest jarmuż, który idealnie sprawdza się w postaci chipsów i pesto, jest także popularnym składnikiem koktajli.

Pozostając w strefie zielonych warzyw, wymieńmy kolejne, które niestety ma o wiele więcej przeciwników niż zwolenników, a mianowicie: brukselka. Wielu z nas pamięta ją jako jeden z najmniej smacznych obiadowych dodatków z dzieciństwa. To małe zielone warzywo jest jednak bardzo dobrym źródłem witaminy C, A, potasu, kwasu foliowego i magnezu. Podobną ilość kwasu askorbinowego dostarczy nam brokuł, który zawiera w sobie także witaminę D, A i żelazo. Brokuł można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Świetnie uzupełni zdrową sałatkę czy zapiekankę!

Naturalną witaminę C można także znaleźć w papryce. Największą ilość tego związku zawiera papryka żółta, a najmniej – zielona. Regularne spożywanie papryki dostarcza także naszemu organizmowi witamin A, K i E. To także doskonałe źródło żelaza, magnezu i wapnia.

Poniżej przedstawiamy Wam zawartość witaminy C w 100 gramach danego produktu:

  • Dzika róża – 500-700 mg,
  • Czarna porzeczka – 180 mg,
  • Żółta papryka – 180 mg,
  • Natka pietruszki – 170 mg,
  • Czerwona papryka – 127 mg,
  • Jarmuż – 120 mg,
  • Brokuł – 89 mg,
  • Brukselka – 85 mg,
  • Zielona papryka – 80 mg,
  • Cytryna – 50 mg.

Mamy nadzieję, że ten artykuł okazał się pomocny i umożliwi Wam jeszcze lepsze przygotowywanie codziennych, zdrowych posiłków!


Zobacz także: