Dziś w naszym owocowym cyklu porozmawiamy o mango – to egzotyczny owoc, który staje się coraz bardziej popularnym i lubianym w Polsce przysmakiem. Mango, choć znane i cenione już od ponad 4 tysięcy lat, do Europy dotarło dopiero w XVI wieku. Ten indyjski owoc nazywany był przez Hindusów owocem bogów i szybko zdobył popularność w wielu krajach. W Polsce cieszył się nieco mniejszym zainteresowaniem, ale... Ostatnio mango wraca do łask i pojawia się w coraz to nowych zestawieniach kulinarnych, które nierzadko budzą zdumienie. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę, jak wiele kryje się w nim również cennych właściwości.

SPIS TREŚCI

Mango - właściwości
Mango – wartości odżywcze i witaminy
Mango – przeciwwskazania
Jak obrać i zjeść mango?

Mango - właściwości

Owoc mango znakomicie sprawdza się jako naturalny suplement diety. Dzięki dużej zawartości potasu może pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego poziomu ciśnienia tętniczego, a w dalszej kolejności może być także pomocny przy minimalizacji ryzyka rozwoju zespołu metabolicznego.

Ten egzotyczny owoc to także doskonałe źródło polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które mogą neutralizować wolne rodniki. To również naturalny wspomagacz organizmu w zwalczaniu wszelkich infekcji i budowaniu naturalnej bariery odpornościowej – już jedna szklanka soku z mango zapewnia nam 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i aż 70% zapotrzebowania na witaminę C.

Owoc mango jest także polecany osobom, które zmagają się z problemami ze strony układu trawiennego. Zawarte w nim amylazy pomagają w lepszym rozkładzie węglowodanów, które w efekcie są o wiele łatwiej wchłaniane przez organizm.

Dobroczynny wpływ mango czyni go nie tylko świetnym i naturalnym suplementem diety. Mango często wykorzystuje się także do pielęgnacji ciała i włosów. Witamina A zawarta w tym owocu sprawia, że włosy są lepiej nawilżone i wyglądają o wiele zdrowiej, a za sprawą kolagenu nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Dużą popularnością w kosmetologii cieszy się również pestka mango – powstaje z niej m.in. odżywcze masło kosmetyczne, które znakomicie nawilża i natłuszcza.

Pulpa z mango

Mango – wartości odżywcze i witaminy

Podobno liczby mówią wszystko... Czy rzeczywiście tak jest? Przekonajmy się! Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze owocu mango (na 100 g).

  • Wartość energetyczna - 60 kcal
  • Białko - 0,82 g
  • Tłuszcz - 0,38 g
  • Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66 g)
  • Błonnik - 1,6 g
Witaminy
  • Witamina C – 36,4 mg
  • Tiamina – 0,028 mg
  • Ryboflawina – 0,038 mg
  • Niacyna - 0,669 mg
  • Witamina B6 - 0,119 mg
  • Kwas foliowy - 43 µg
  • Witamina A – 1082 IU
  • Witamina E – 0,90 mg
  • Witamina K - 4,2 µg
Minerały
  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo - 0,16 mg
  • Magnez - 10 mg
  • Fosfor - 14 mg
  • Potas - 168 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0,09 mg

Mango – przeciwwskazania

Spożywanie owocu mango nie jest niestety dla wszystkich. Jak większość owoców i warzyw, może powodować silne reakcje alergiczne, które objawiają się przede wszystkim opuchnięciem gardła i języka, cieknącym katarem lub też zmianami skórnymi. Jeżeli po spożyciu owocu zauważysz którykolwiek z tych objawów, natychmiast skonsultuj się ze specjalistą.

Jak obrać i zjeść mango?

Teoria już za nami, czas przejść do praktyki - ten egzotyczny owoc kupujemy przecież także ze względu na jego wyjątkowy smak.

Zanim przystąpisz do obierania mango, pamiętaj, by sprawdzić, czy owoc jest dojrzały. Jeżeli skórka i miąższ uginają się pod naciskiem palca, masz zielone światło i możesz działać dalej. Jeżeli chcesz zjeść mango od razu i nie planujesz dodać go do żadnej sałatki czy deseru, wystarczy, że przekroisz owoc na pół, wyjmiesz pestkę i za pomocą łyżeczki wyjesz pyszny miąższ.

Sprawy komplikują się nieco bardziej, jeżeli zależy Ci na ładnej, regularnej kostce. Jak idealnie pokroić mango? Owoc ułóż ogonkiem do dołu i odkrój szersze boki. Nie odrywaj skórki – miąższ pokrój w kostkę i dopiero potem wywiń owoc mango. Kostka powinna sama odpaść od skórki.

Jeżeli akurat nie masz czasu na przyrządzanie sałatki czy owocowego deseru, wybierz szybszą, ale równie pyszną opcję na pełnowartościową przekąskę, mianowicie koktajl z mango – przepis znajdziesz oczywiście na Bee. Smacznego!


Zobacz także: