Żurawina zalicza się do tzw. “superżywności” - posiada szereg właściwości zdrowotnych. Ma również bardzo ciekawy smak będący połączeniem delikatnej słodyczy z nutą kwasowości, dzięki czemu doskonale komponuje się z deserami, potrawami mięsnymi czy serami (np. oscypkami). Świetnie nadaje się także do tworzenia dżemów i konfitur.

Dowiedzmy się zatem więcej o zaletach żurawiny i sprawdźmy, jak wykonać domowe przetwory z żurawiny na zimę (i nie tylko).

Właściwości żurawiny

Żurawina zyskała miano owocu o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym. Ma niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm. Oto zalety jej spożywania.

  1. Wzmocnienie odporności. Owoce żurawiny zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, E oraz A. Z tego względu korzystanie wpływają na poprawę odporności organizmu.
  2. Opóźnienie procesów starzenia. Żurawina jest naturalnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu wolniej się starzejemy.
  3. Wspomaganie układu krwionośnego. Zawarte w owocu antocyjany wykazują wobec niego działanie ochronnie i wspomagające.
  4. Pomoc w leczeniu infekcji układu moczowego. Uważa się, że żurawina stanowi najlepsze naturalne lekarstwo tego typu schorzenia. Posiada składniki aktywnie zwalczające grzyby oraz bakterie powodujące infekcje. Kwasowy odczyn wpływa z kolei na na zbilansowanie pH w pęcherzu i stworzenie w nim warunków niesprzyjających namnażaniu bakterii.

Żurawina zachowuje swoje właściwości zdrowotne nawet po obróbce termicznej, dlatego wykonane z niej przetwory to świetny sposób na zastrzyk witaminy C wtedy, kiedy go potrzebujemy (np. w okresie zimowym).

Przepisy na domowe przetwory z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Składniki:Zdrowe przetwory >>

  • 1 kg żurawiny
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania: Dokładnie umytą żurawinę umieszczamy na lekko rozgrzanej patelni lub w garnku i zasypujemy cukrem (ważne, aby naczynie miało grube dno - dzięki temu konfitura nie będzie się przypalać). Całość zagotowujemy, a po zagotowaniu przykrywamy naczynie i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Mieszankę pozostawiamy do wystygnięcia, po czym gotujemy ponownie w celu konserwacji. Gotową konfiturę umieszczamy do dokładnie wyparzonych słoików, które wekujemy.

Powyższy przepis pozwala na zapełnienie przetworem około 3 słoików.

Jakiej żurawiny używać do wykonania domowej konfitury - mrożonej czy świeżej? Odpowiedź brzmi: do wykonania konfitury można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej.

Konfitura z żurawiny bez cukru

Przetwory wcale nie muszą mieć wielu kalorii. Można wykonać je tak, by były produktem fit. Pamiętajmy jednak, że cukier w przetworach pełni rolę zagęszczacza i konserwantu - eliminując go z przepisu, należy znaleźć odpowiedni, zdrowy zamiennik.

Czego zatem użyć do wykonania żurawinowej konfitury zamiast cukru? Produktem, który właściwie ''zabezpieczy'' nasze przetwory będzie sól himalajska. Oprócz zakonserwowania, wydobędzie z owoców ich naturalną słodycz. Jeśli chcemy, by konfitura była bardzo słodka, możemy dodać do niej również erytrytol (erytrol), który ma zerowy indeks glikemiczny i niską kaloryczność (tylko 40 kcal na 100 g).

Składniki:

  • 1 kg żurawiny
  • 250 g erytrytolu
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób wykonania: Umytą żurawinę umieszczamy w naczyniu o grubym dnie i zasypujemy erytrolem. Kiedy substancja słodząca rozpuści się, dodajemy szczyptę soli. Całość smażymy pod przykryciem przez 30-40 minut, następnie pozostawiamy do wystygnięcia i gotujemy ponownie. Proces ten można powtórzyć jeszcze raz, by zapewnić większy poziom konserwacji. Gotową konfiturę umieszczamy w wysterylizowanych słoikach i pasteryzujemy.

Dżem z żurawiny

Składniki:Dżemy i konfitury >>

  • 1 kg żurawiny
  • 0,5 kg cukru
  • 250 ml wody
  • 80 ml soku z cytryny

Sposób wykonania: Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Kiedy woda nabierze temperatury, wsypujemy cukier, kontynuując podgrzewanie. Gdy syrop będzie już zagotowany, zmniejszamy ogień, dodajemy wcześniej umytą żurawinę i przykrywamy naczynie pokrywką. Całość dusimy przez około godzinę, co kilka minut mieszając.

Gdy mieszanka zgęstnieje, wlewamy do niej sok z cytryny, mieszamy i wlewamy do wyparzonych słoików. Przetwory możemy poddać pasteryzacji lub odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.

Do czego dodawać przetwory z żurawiny? Stosujemy je przede wszystkim jako dodatek do mięs, pasztetów czy serów (w tym oscypków). Świetnie sprawdzają się również na pieczywie.

Jak pasteryzować przetwory z żurawiny? Czas pasteryzacji

Pasteryzowanie polega na podgrzaniu przetworów znajdujących się w słoikach do temperatury 60°C - 100°C. Jej zadaniem jest wyeliminowanie wszystkich znajdujących się w słoikach drobnoustrojów, które mogłyby spowodować psucie się produktów. Dzięki pasteryzacji, można cieszyć się pełną spiżarnią przez cały rok.

Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia przez wodę pożądanej temperatury. Dla przetworów z żurawiny, czas pasteryzacji powinien wynosić ok. 20-30 minut.

Ile czasu po otwarciu słoika z żurawinowy dżem lub konfitura nadają się do spożycia? Po odkręceniu pokrywki możemy trzymać je w lodówce nie dłużej, niż przez tydzień.

Zobacz także:

Jak robić konfitury z bananów? Oto proste przepisy na pyszne dżemy, konfitury i musy

Przepisy na sok, przetwory i syrop z pigwy