Domowe przetwory większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Zazwyczaj były to dżemy i konfitury. Nasze babcie i mamy serwowały je do śniadań, podwieczorków czy kolacji. Są doskonałym dodatkiem do pieczywa, białego sera, jogurtów, deserów, nal eśników, pierogów, omletów, ciast i wszystkiego, co chcielibyśmy zjeść na słodko.

Najbardziej popularne w naszym kraju rodzaje przetworów to te ze śliwek, truskawek czy malin. Do mniej popularnych należą przetwory z bananów. Nic dziwnego -w końcu nie należy do naszych rodzimych owoców. Nie znaczy to jednak, że banan nie sprawdzi się do produkcji np. dżemów. Dlatego poniżej przedstawimy przepisy na domowe przetwory z bananów w różnych odsłonach. Dowiedzcie się, jak robi się bananowy dżem, konfiturę, marmoladę i powidła.

Domowe przetwory z bananów - dżem, konfitura, marmolada i powidła

Większość produktów kupujemy "na gotowo", w słoiczkach. Takie gotowe przetwory mają wiele dodatków, m.in. biały cukier, sztuczne barwniki i konserwanty. To odróżnia je od przetworów domowej roboty o znacznie bardziej naturalnym składzie. Wprawdzie babcine dżemy czy powidła również były mocno słodkie, jednak dzisiaj - w czasach, kiedy mamy znacznie większą świadomość szkodliwości spożywania nadmiernej ilości cukru oraz mając dostęp do jego zdrowych zamienników - możemy sami nauczyć się przyrządzać przepyszne przetwory z owoców. Nasze przetwory smakiem nie muszą odstawać od tych babcinych, a będą od nich znacznie zdrowsze.

Dzięki łatwej dostępności bananów, przetwory na ich bazie możemy robić cały rok.

Czy wiesz, że wymienione niżej przetwory to nie jedno i to samo? Czym się różnią?

Dżem - robi się z pokrojonych na małe cząstki owoców (bądź warzyw) i cukru. Można dodać również substancje żelujące, na rynku obecnie dostępne są także wersje eko, np.: agar lub Bio Vegan - bezglutenowy środek żelujący do konfitur. Dżem charakteryzuje się przewagą cukru nad owocami - to on ma za zadanie zakonserwować nasz wyrób. Im więcej cukru i mniej wody, tym dżem będzie trwalszy.

Konfitura - są to owoce (zazwyczaj całe bądź przekrojone na połowę) smażone w gęstym syropie z cukru. Syrop robi się z minimalnej ilości wody oraz równej proporcji cukru i owoców, np 1 kg cukru na 1 kg owoców. Owoce w syropie podgrzewa się na niewielkim ogniu, aby się nie rozgotowały, zostawia do ostudzenia, po czym znowu zagotowuje. Taki proces należy powtarzać 2-3 krotnie.

Marmolada - w jej skład wchodzą przecierane owoce gotowane z cukrem. Cechą charakterystyczną marmolady jest to, że nie ma w niej widocznych ani odczuwalnych pod językiem kawałków owoców, więc przypomina swojego rodzaju mus.

Powidła - przetwór owocowy zazwyczaj wykonywany ze śliwek (przeważnie ogólnodostępnych węgierek). Praży się je w kotłach przez wiele dni, choć nie przez 24 godziny na dobę. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania.

Przepisy na domowe przetwory z bananów

Marmolada z bananów

Składniki (na kilka słoiczków):

  • 5-10 dojrzałych bananów
  • 50-100 ml wody
  • sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki
  • nasiona z 1/2 laski wanilii (można dodać olejek waniliowy do ciast)
  • szczypta chilli
  • stewia, erytrytol bądź inny zdrowy cukier
  • opcjonalnie dodać substancję żelującą

Sposób wykonania:

Wodę z sokiem z cytryny zagotować, dodać pokrojone kawałki bananów (można je wcześniej zmiksować). Gotować na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dość często mieszając (opcjonalnie z dodatkiem substancji żelującej). Na koniec dodać laskę wanilii bądź inne przyprawy. Gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków, zapasteryzować. Dżem można dodawać do ciast, kanapek czy naleśników.

Dżem bananowo-daktylowy

Składniki:

  • 10 dojrzałych bananów
  • 0.5-1 szklanka wody
  • garść daktyli
  • syrop daktylowy
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie odrobina substancji żelującej

Sposób wykonania:

Na głęboką patelnię wlać wodę z sokiem z cytryny, wrzucić pokrojone na małe kawałki banany, daktyle (pokroić bądź zmiksować w zależności od tego, jak duże kawałki chcemy mieć w dżemie), dodać 3 łyżeczki substancji żelującej. Smażyć na małym ogniu, aż banany uzyskają jednolitą konsystencję. Pod koniec dodać syrop daktylowy. W razie potrzeby w trakcie przygotowywania dodawać odrobinę wody. Całość studzimy i chowamy do lodówki.

Przez kolejne 2 dni czynność powtarzamy (można zrezygnować z tej opcji i od razu po pierwszym zagotowaniu przełożyć dżem do słoiczków oraz zapasteryzować).


Mus bananowo-czekoladowy

Składniki:

  • 10 dojrzałych bananów
  • pół szklanki wody
  • sok z cytryny
  • tabliczka czekolady: gorzkiej, mlecznej bądź białej
  • cynamon cejloński
  • odrobina kardamonu

Sposób wykonania:

Wodę z cytryną zagotowujemy w garnku o grubym spodzie, zmniejszamy ognień, dodajemy pokrojone banany. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cynamon i kardamon. Wyłączamy gaz, dodajemy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, po czym przekładamy do słoiczków. W razie potrzeby na koniec można wszystko razem zblendować.

Dżem bananowo-dyniowy(cukiniowy)

Składniki

  • 10 dojrzałych bananów
  • 1 mała/średnia dynia (opcjonalnie można zamienić na 1 dużą cukinię)
  • 1-2 duże marchewki
  • 0.5 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • kurkuma
  • imbir
  • do smaku syrop z agawy bądź klonowy
  • Sposób wykonania:

    Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię umieszczamy w garnku o grubym dnie lub na wysokiej patelni. Zalewamy wodą i sokiem z cytryny z dodatkiem syropu z agawy bądź innego zdrowego cukru. Przez pierwsze 10 min gotujemy pod przykryciem, następnie - gdy wszystko się rozpuści - gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż dynia zmięknie, sok odparuje, a konsystencja zacznie robić się jednolita. Dodajemy startą na małych oczkach lub zblendowaną marchewkę z imbirem i banany. Na koniec przyprawiamy odrobiną kurkumy, możemy dodać przyprawę do pierniczków lub goździki mielone dla uzyskania bardziej "zimowego" smaku. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.

    Mus bananowo-kokosowy

    Składniki

    • 10 dojrzałych bananów
    • 0.5 szklanki mleka kokosowego
    • garść wiórek kokosowych
    • olej kokosowy
    • cukier/syrop kokosowy
    • sok z cytryny
    • opcjonalnie można dodać odrobinę soku z ananasa bądź ananasa z puszki

    Sposób wykonania:

    Do garnka dodajemy odrobinę olejku kokosowego, lekko podsmażamy pokrojone banany oraz wiórki kokosowe rozdrobione w malakserze/blenderze, dodajemy mleko kokosowe (opcjonalnie także odrobinę mleczka kokosowego z puszki) i zasypujemy cukrem kokosowym bądź syropem, Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż wszystko przybierze postać musu. Możemy dodać odrobinę żelfixu. Gorący mus przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzujemy.


    Kilka słów o bananach

    Banany są jednymi z najpopularniejszych i najdłużej wykorzystywanych przez ludzkość owoców świata - pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu sięgają już 5 w. p.n.e. Banan jest znany i powszechnie używany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także na wartości odżywcze i korzyści zdrowotne, jakie daje jego spożywanie. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K, B, błonnik oraz składniki mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas.

    Przetwory z bananów są nie tylko pyszne, łatwe w przygotowaniu, ale i zdrowe!

    Wartości odżywcze bananów (w 100 g)

    Wartość energetyczna:

    89 kcal
    Białko ogółem - 1.09 g
    Tłuszcz - 0.33 g
    Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
    Błonnik - 2.6 g

    Witaminy:

    Witamina C - 8.7 mg
    Tiamina - 0.031 mg
    Ryboflawina - 0.073 mg
    Niacyna - 0.665 mg
    Witamina B6 - 0.367 mg
    Witamina A - 64 IU
    Witamina E - 0.10 mg

    Minerały:

    Wapń - 5 mg
    Żelazo - 0.26 mg
    Magnez - 27 mg
    Fosfor - 22 mg
    Potas - 358 mg
    Sód - 1 mg
    Cynk - 0.15 mg

    Banany dzięki swojej neutralności smaku doskonale łączą się z wszelkimi innymi owocami, przyprawami czy nawet warzywami. Przetwory z bananów możemy indywidualnie modyfikować: jagody zastąpić malinami bądź truskawkami, a wodę - mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym.

    Pamiętajmy, kuchnia nie musi się nam kojarzyć z mozolnym staniem przy przysłowiowych garach. Smakami i potrawami należy się bawić - szczególnie, że w dzisiejszych czasach dysponujemy ogromną wiedzą na temat zdrowego trybu życia, a produkty naturalne i ekologiczne są w zasięgu naszej ręki.


    Zobacz także: