Owoce pigwy swym kształtem przypominają jabłka bądź gruszki, nie spożywa się ich jednak na surowo - mają kwaśny, cierpki smak, a struktura owoców jest bardzo twarda. Pigwa ma jednak wiele cennych właściwości i może być wykorzystana do robienia soków, przetworów i syropów.

Właściwości i wartości odżywcze pigwy

Pigwa pospolita to roślina, który należy do rodziny różowatych. Pochodzi z terenów Azji, choć obecnie na szeroką skalę uprawia się ją również w Europie, w tym także w Polsce. Owoce pigwy rosną na dużych krzewach, które mogą osiągać wysokość nawet 5 metrów (w Polsce - do 3 metrów) i mają pestki koloru żółtego. Smak owoców można określić jako kwaśny, a jednocześnie mocno aromatyczny.

Wartości odżywcze 100 g surowej pigwy:

  • Wartość kaloryczna: 60 kcal
  • Białko: 0,4 g
  • Tłuszcz: 0,1 g
  • Węglowodany: 15,3 g
  • Błonnik: 1,9 g
  • Witamina C: 15 mg
  • witamina B1: 0,02 mg
  • witamina B2: 0,03 mg
  • witamina B3: 0,2 mg
  • witamina B6: 0,04 mg
  • witamina A: 40 IU
  • kwas foliowy: 3 mg
  • cynk: 0,04 mg
  • sód: 4 mg
  • potas: 197 mg
  • fosfor: 17 mig
  • magnez: 8 mg
  • żelazo: 0,7 mg
  • wapń: 11 mg
  • witamina A: 40 IU

Co można zrobić z pigwy? Przepisy na sok, konfitury i syrop

Pigwa z racji swoich niezwykle cennych właściwości odżywczych wykorzystywana jest na wiele rozmaitych sposobów. Z owoców pigwy można przygotować na przykład sok, różne przetwory, syrop, dżemy, likiery oraz nalewki.

Przepis na sok z pigwy

Składniki:

  • 2 kilogramy pigwy,
  • 1 kilogram cukru.

Na początek myjemy wszystkie owoce, dzielimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy całość do litrowego słoika na wysokość 3/4 i zasypujemy cukrem. Słoik należy przykryć gazą. Po kilku dniach odlewamy powstały sok z pigwy. Rozlewamy go do butelek bądź słoików. Pasteryzujemy przez 5-10 minut do momentu, gdy woda stanie się wrząca.

Przepis na konfitury z pigwy

Składniki:

  • 1,5 kilograma pigwy,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 szklanki cukru,
  • cynamon.

Przygotowanie konfitury z pigwy zaczynamy od oczyszczenia owoców - usuwamy wszystkie gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do wody i gotujemy przez około 40 minut do czasu, gdy owoce będą miękkie. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgniatamy całość na masę. Dodajemy cukier i cynamon, po czym smażymy na patelni przez 30 minut. Gotowe!

Przepis na syrop z pigwy - pigwa do herbaty

Składniki:

  • 50% owoców pigwy (np. 1 szklanka),
  • 50% cukru (np. 1 szklanka).

Kroimy owoce w małą kostkę. Dodajemy tyle samo cukru. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na około 2 dni. Po tym czasie przelewamy syrop do słoików i pasteryzujemy.

Wiele osób uważa, że pigwa do herbaty w formie syropu to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jaką pili w swoim życiu.


Zobacz także:

TOP 7 przepisów na dania z dyni. Jak je przygotować?

Przetwory bez cukru. Przepis na bezcukrowy dżem i konfitury