Mąka z amarantusa

Są 2 produkty.

Mąka z amarantusa to produkt, który pozyskuje się poprzez mielenie nasion dojrzałego szarłatu, rośliny znanej człowiekowi od tysięcy lat. Obecnie znamy około 100 gatunków amarantusa uprawianych na kilku kontynentach.

Ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych zmielone nasiona szarłatu są chętnie wykorzystywane jako zdrowy i uniwersalny dodatek do żywności, zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mąka amarantusowa przyda się każdemu zwolennikowi pełnowartościowego jedzenia.

Dlaczego warto stosować mąkę z amarantusa w swojej kuchni?

-Jest bogata w błonnik regulujący pracę układu pokarmowego.
-Jest doskonałym źródłem białka.
-Zawiera posiadający właściwości antyoksydacyjne skwalen.
-Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
-Zawiera witaminy z grupy B.
-Posiada minerały: żelazo, potas, wapń i magnez.
-Nadaje się do spożycia przez osoby nietolerujące glutenu.

Do czego przyda się mąka amarantusowa?

Zmielone ziarna szarłatu można wykorzystywać jako zdrowy dodatek ciast, ciasteczek, racuchów, naleśników lub tortilli. Nada potrawom delikatnie orzechowy posmak. Mąkę amarantusową można mieszać z innymi mąkami przy pieczeniu chleba lub słodkich wypieków drożdżowych. Powinna ona jednak stanowić tylko dodatek. Użycie wyłącznie zmielonych nasion szarłatu nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta, dlatego warto trzymać się proporcji 85% mąki zwykłej, pszennej i 15% mąki amarantusowej.

Oferujemy zmielone nasiona szarłatu najwyższej jakości. W Bee.pl kupisz m.in. ekologiczną mąkę z amarantusa od producenta Bio Planet oraz duże, kilogramowe opakowanie od marki Targroch.

Życzymy satysfakcjonujących zakupów!

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe