Ryż do risotto

Są 4 produkty.

Ryż do risotto stanowi podstawę włoskiej kuchni. Risotto przyrządzane jest głównie na północy Włoch. Idealnym ryżem do tego dania jest ryż o krótkich ziarnach, który charakteryzuje się zaokrąglonymi lub owalnym kształtem. Tylko ten rodzaj daje możliwość uzyskania idealnej konsystencji dania, ponieważ nie ulega rozgotowywaniu nawet podczas długiej obróbki termicznej. Środek ziarna pozostaje cały czas al dente.

Do najpopularniejszych odmian możemy zaliczyć:

-ryż arborio
-ryż roma
-ryż carnaroli


Arborio to najpopularniejsza odmiana ryżu do risotto, której nazwa wywodzi się od miasta położonego w Piemoncie. W okolicach uprawiany jest właśnie ten gatunek. Jego ziarna wyróżnia mlecznobiała barwa, a ziarna są okrągłe i mają spory rozmiar.  W sklepie Bee dostępne są m.in. ryż arborio marki Targroch w opakowaniach 1 kg czy Bio Planet ryż arborio posiadający certyfikat ekologicznej żywności w opakowaniu 500 g.

Carnaroli jest równie często wykorzystywany co arborio. Jego ziarna są długie, duże i mają biały kolor. Są one bogate w skrobię oraz mają nieco twardszą strukturę niż arborio. Spróbuj również ryżu do risotto carnaroli w torebkach 200 g.

W Bee możesz znaleźć również ryż do risotto karbor wyprodukowany przez firmę Aron Rice sprzedawany w opakowaniu 1 kg podzielonym na dwie porcję po 500 g. Kolejnym produktem, na który warto zwrócić uwagę, jest ryż do risotto Nice Rice dostępny w opakowaniu 1 kg.

Risotto to zdrowa lekka potrawa na bazie ryżu. Serwowana jest jako przystawka przed daniem głównym. Proces przygotowania polega na długim gotowaniu i stopniowym dodawaniu wywaru co sprawia, że potrawa jest kremowa.

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe